BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Dünya basını Türkiye'de olanlara 'dizi' dedi!

Dünyanın gözü Türkiye'de! Ses kayıtları her yerde haber...

Abone ol

Avrupa ve Amerikan basını Erdoğan’ın oğluyla yaptığı iddia edilen ses kayıtları için farklı yorumlar yaptı: İngiliz Daily Telegraph, ‘Erdoğan iktidarının en zor dönemi’ derken, Amerikan New York Times ise ‘Türkler gelişmeleri dizi gibi izliyor’ dedi.

Amerikan ve Avrupa basını, Başbakan Erdoğan ile oğlu arasında geçtiği iddia edilen ses kayıtlarıyla ilgili gelişmelere geniş yer ayırdı.

BU BİR SİYASİ DİZİDİR

Tapeler New York Times sayfalarına da yansıdı. Türklerin televizyon dizilerine olan düşkünlüğüne vurgu yapan ABD’li gazete, “Türkler, sansasyonel bir diziyi izlemekten kendini alamıyor ama bu dizi siyasidir” başlığını kullandığı İstanbul kaynaklı haberine şöyle giriyor: “Türkler, her zaman iyi dizileri sevdi. Yıllar önce takıntı ‘Dallas’ idi. Daha yakın bir tarihte ise, Osmanlı sultanının hareminde geçen, saray entrikası ve aşk konulu Türk dizisi ‘Muhteşem Süleyman’, burada ve Ortadoğu’da bir tutku haline geldi. Ancak şimdi izlenecek dizi, bir yolsuzluk skandalı ile start verilen ve sızdırılmış telefon konuşmalarından oluşup sürekli bir akım gibi oynanan Türkiye’nin kendi siyasi krizidir.”

Financial Times, “Erdoğan sert bir şekilde komplocuları suçladı” başlıklı haberinde, parti grup konuşmasındaki ruh halini “adeta taşra turnesinde verilen bir konser edasındaydı” sözleriyle tanımladı.

HABER KANALLARI YAYINI KESTİ

Erdoğan’ın siyasi hasımlarının ses kaydının gerçek olduğuna inandıklarını ve Mart’taki seçimler öncesi başka ifşaatlarla krizin daha da tırmanacağını söylediklerini belirten gazete, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, ses kaydını parlamento grubunda dinlettiğini ama önde gelen haber kanallarının yayınlarını kestiğine dikkat çekti.

İngiliz Daily Telegraph, bant kayıtlarını “alçakça, hayâsızca yapılmış bir montaj” olarak niteleyen Erdoğan’ın 12 yıllık iktidarının en zor zor dönemini yaşadığını belirtiyor. Haberine ‘Erdoğan’ın en zor dönemi’ yorumu getiren gazete, Başbakan’ın, ses kaydıyla ilgili haberinde, muhalefetin cesaretlenerek istifa çağrısı yaptığını yazıyor.

TÜRKİYE'NİN PUTİN'E İHTİYACI YOK

The Times gazetesi soruşturmanın, kaydın gerçek olup olmadığını anlamak için mi yoksa Erdoğan’ın suç işleyip işlemediğini belirlemek için mi başlatıldığının belli olmadığını aktarıyor.

Times’ın başyazısında da, Erdoğan’a eleştiriler yöneltiliyor. Gazete başyazısını çok ilginç bir cümleyle bitiriyor: “Dostları Erdoğan’ın kulağına Türkiye’nin bir Putin’e ihtiyaç duymadığını fısıldaması gerekiyor.”

Guardian gazetesi de, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Erdoğan’a ülkeden helikopterle terk etme çağrısı yaptığını belirtiyor.

İngiliz düşünce kuruluşu Chattam House’dan Türkiye uzmanı Fadi Hakura ise, “Hükümet Türkler’in komplo teorilerine inanmaya olan yatkınlığından yararlandı” diyor.