BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

Dünya basını haberi flaş geçti

DTP'nin kapatılması dünyada da geniş yankı buldu. Yorumlarda, Türkiye'nin 'yeni bir krizin eşiğinde olduğu'na vurgu yapıldı.

Abone ol

Anayasa Mahkemesi’nin Demokratik Toplum Partisi’ni (DTP) kapatma kararını yabancı ajanslar acil koduyla duyurdu.

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Helene Flautre, kararın üzücü olduğunu ve açılıma sabotaj olduğunu söyledi. DTP'ye her türlü hukuki yolu deneme çağrısı yaptı; kararı Avrupa mahkemesine de götürülmesi gerektiğini söyledi.

ALMAN BASINI

Focus Dergisi:
"Türkiye terör şüphesi nedeniyle DTP’yi kapattı" başlığını kullandı. Dergi internet sayfasında Haşim Kılıç’ın yaptığı açıklamaya geniş yer verdi. DTP’nin terör örgütüne destek verdiği gerekçesiyle kapatıldığı ve 37 milletvekiline siyaset yasağı getirildi. Dergi karara yönelik herhangi bir yorum ise yapmıyor.

Tagesspiegel:
Tagesspiegel, "Türkiye yeni bir krizin eşiğinde" yorumuyla duyurduğu haberde, kapatılma kararı sonrası terör örgütünün saldırılarını artırmasının endişe yarattığını yazıyor. Gazetede daha önce de Türkiye'de partilerin PKK’ya yakınlık gerekçesiyle kapatıldığına ancak başka isim altında yenden açıldığına dikkat çekiliyor.

ARD Kanalı:
Alman birinci kanalı ARD’nin internet sayfasında "DTP Kapatıldı" başlığı kullanılıyor. Haberde PKK’nın Avrupa Birliği'nde terör örgütü olarak sınıflandırıldığını ve DTP’nin de bu örgüte destek verdiği iddiasıyla kapatıldığına yer veriyor.

ASSOCIATED PRESS
Türk Anayasa Mahkemesi, Demokratik Toplum Partisi’ni PKK ile bağlantılarından ötürü kapattı. Mahkeme aynı zamanda ondan fazla parti üyesinin beş yıl boyunca diğer siyasi partilere katılmasını yasakladı ve DTP lideri Ahmet Türk dahil iki milletvekilini meclisten ihraç etti.    

Verilen karar, PKK terörünü sonlandırmak için hükümetin Kürtlerle yürüttüğü uzlaşma çabalarını daha da güçleştirecek gibi gözüküyor.

REUTERS
Kapatma kararı, uzun yıllardır süren PKK sorununu sonlandırmak için gösterilen çabaları baltalayabilir.

Uzmanlar, mahkemenin verdiği kararın ülkedeki siyasi gerilimi artıracağını ve finans piyasaları tekrar açıldığında bir hassasiyet yaratabileceğini belirtti.

AFP
Türk Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Demokratik Toplum Partisi’nin PKK ile bağlantılarından dolayı kapatıldığını açıkladı.   

Kılıç, 11 mahkeme üyesi oy birliği ile DTP’nin, “devletin, ülkenin ve milletin bölünmez bütünlüğüne aykırı nitelikteki eylemlerin odak noktası haline geldiğine karar vermiştir” dedi.

BBC
“DTP'nin kapatılması, hükümetin sorunu bitirme umutlarına indirilen yeni bir darbe oldu. Türkiye'nin katılmayı umduğu AB davayı daha baştan itibaren eleştirmekteydi. Kararın duyulması Kürt bölgelerinde huzursuzluğa yol açtı."

FINANCIAL TIMES
“Anayasa Mahkemesi'nin kararı, yedi askeri PKK tarafından öldürülmesinin medya manşetlerini kapladığı bir döneme denk geldi. Türkiye'de bugüne kadar solcusundan İslamcısına kadar birçok parti kapatıldı. Son kapatma olayı ise Kürtlerin siyasete olan inancını tamamen kaybetmesi riskini beraberinde getiriyor. Gözlemciler, DTP'nin kapatılmasının etnik gerginliği tırmandıracağını ve hem Kürtler hem de milliyetçiler arasında AKP'ye desteğin azalacağını ve bunun da 2011 seçimlerinde popülist politikaları körükleyeceğini söylüyor."

WASHINGTON TV
“Karar, hükümetin 25 yıllık PKK varlığını sona erdirmeye çalıştığı bir döneme rastladı. AB, DTP'nin yasaklanmasının Kürt haklarına ihlal edeceğini söylerken, gözlemciler kararın, hükümetin inisiyatifine darbe vurduğunu belirtiyor."

DEFENSE NEWS
“Kararın, şiddeti yeniden tırmandırmasından ve hükümetin Kürt ayrılıkçılığını sona erdirme çabalarına zarar vermesinden korkuluyor."

THE GUARDIAN
“Dört yıllık DTP'nin kapatılması, Kürt yanlısı liderleri siyaset arenasına çekme girişimlerini sekteye uğrattı. Kararın Türkiye'nin yüzde 20'sini oluşturan Kürtlerle gerginliği artırması bekleniyor."
 
VOA

“Gözlemciler karardan sonra mücadelenin sokaklara taşınabileceğini ve bunun da gerginliği daha da artıracağını belirtiyor. Nitekim bunun işaretleri çoktan görülmeye başlanmıştı. Kürt yanlısı partinin kapatılmasının, Türkiye'nin Avrupa Birliği çabaları üzerinde de önemli etkileri olacak."

BLOOMBERG
“Bu karar, kısa vadede güneydoğu ile büyük şehirlerde şiddet ve gerginliğin yeniden tırmanmasına yol açacak."

EURONEWS
“Gözlemciler, mahkeme kararının, asilerle uzun yıllardır süren çatışmaları sona erdirme çabalarını boşa çıkartabileceğini söylüyor."

HOLLANDA RADYOSU
"Gözlemcilere göre karar, Türklerle Kürtler arasında yeni gerginliklere yol açabilir. Kararın, Türkiye'nin AB umutlarına da zarar vermesi bekleniyor. Çünkü AB kararı, Kürtlerin haklarının ihlal edilmesi olarak görebilir."

LE FIGARO
“Siyasi gözlemciler, kararın Ağustos ayında başlayan hükümet demokratikleşme inisiyatifini torpilleyeceğini belirtti. Demokratik açılım planı, daha şimdiden milliyetçi kesimlerin tepkisini çekmiş, Kürtler tarafından da yetersiz olarak karşılanmıştı. DTP'yi kapatma kararının, sokaklardaki protesto eylemlerini yeniden tetiklemesi ve etnik gerginliğin artması bekleniyor."