BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Biri astsubay 37 kişi gözaltında

İzmir ve İstanbul başta olmak üzere altı ilde düzenlenen eşzamanlı operasyonda, 37 kişi gözaltına alındı.

Abone ol

İzmir polisi tarafından, İzmir ve İstanbul başta olmak üzere altı ilde düzenlenen eşzamanlı operasyonda, 37 kişi gözaltına alındı.İzmir polisi tarafından, İzmir ve İstanbul başta olmak üzere altı ilde düzenlenen eşzamanlı operasyonda, biri astsubay ve dördü gümrük memuru 37 kişi gözaltına alındı. Zanlıların, yurt dışından kaçak getirilen cep telefonlarını, klonlama yöntemi ve sahte evraklarla piyasaya sürdüğü iddia ediliyor.

Zanlılar arasında bulunan, İstanbul'da görevli bir gümrük memurunun evinde yapılan aramada, kaçakçılıktan elde edildiği belirlenen ve ayakkabı içine gizlenmiş 315 bin dolar ele geçirildi. Astsubayın ise İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nda görev yaptığı ortaya çıktı. İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Mali Büro Amirliği ekipleri, İzmir'de faaliyet gösteren bazı cep telefonu satış bayilerinin, sahte belgelerle gümrük kaçağı telefonları piyasaya sürdüğü yönünde bilgi edindi. Dedektiflerin aylardır sürdürdüğü teknik ve fiziki takibin ardından operasyon için düğmeye basıldı.

Mahkemeden alınan izinle İzmir, İstanbul, Adana, Antalya, Denizli, Mardin ve Batman'da, toplam bine yakın polisin katıldığı operasyonda 66 kişi gözaltına alındı. Bazı ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda ise 7 bin 83 kaçak cep telefonu, kol saati görünümünde 3 cep telefonu, 670 kameralı kol saati, 4 bin 142 müzik çalar, 898 taşınabilir bellek, 182 cep telefonu ekran kalemi, 275 cep telefonu aksesuarı, bin 527 telefon kulaklığı, 2 bin 113 kablo, 4 bin 516 cep telefonu bataryası, 7 oto şarj cihazı, 160 hafıza kartı, 1 çalıntı cep telefonu ve çok sayıda IMEI kayıt belgesi ele geçirildi.

Aralarında dört gümrük memuru, Adnan Menderes Havalimanı'nda görevli bir astsubay ve bir mali müşavirin de bulunduğu zanlıların sorgulamalarının ardından 29'u savcılık talimatıyla serbest bırakıldı, 37 kişi ise örgüt kurmak, örgüte üye olmak, örgütlü olarak gümrük kaçakçılığı yapmak, Elektronik Haberleşme Kanunu'na muhalefet, rüşvet alıp vermek ve resmî belgede sahtecilik suçlamalarıyla İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na sevk edildi.

Zanlıların, yurt dışında irtibatlı oldukları kişilere, Türkiye'de bulunan yasal telefonlara ait IMEI numaralarını gönderdiği, bunların özellikle Çin'de üretilmiş taklit cep telefonlarına yükleyerek klonlandığı, daha sonra gümrük memurlarına rüşvet vererek yasal eşya gibi veya hiçbir işlem yapmadan Türkiye'ye getirilen bu telefonların, sahte belgelerle piyasaya sürüldüğü iddia edildi. Operasyonla ilgili bilgi veren polis yetkilileri, zanlılara yönelik aylar süren takip sırasında, kaçak cep telefonlarıyla ilgili 39 ayrı olaya da müdahale edildiği ve 75 kişinin gözaltına alındığı, bunlardan ikisinin tutuklanarak cezaevine gönderildiğini belirtti.