BIST 9.916
DOLAR 32,49
EURO 34,88
ALTIN 2.434,12
HABER /  GÜNCEL

DTPlilerin dosyasında ne var?

Çankaya Köşkü'nden randevu talep eden ancak yanıt alamayan DTP'lilerin çözüm önerileri arasında öyle bir madde var ki...

Abone ol

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den randevu talep eden DTP'liler henüz talebe yanıt alamasalar da öneri listelerini hazırladılar... DTP'lilerin çözüm önerisi diye hazırladığı 7 madde arasında "teröristbaşı Abdullah Öcalan'ın muhatap alınması" da yer alıyor.

DTP'li belediye başkanları Cumhurbaşkanı Gül'den bir randevu talep etmiş; bu randevu muammaya dönüşmüştü. DTP Milletvekili Fatma kurtulan talebe olumlu yanıt aldıklarını, başkanların Köşk'e çıkacağını duyurdu. Ancak bu açıklama Köşk tarafından yalanlandı. Köşk, talebin henüz değerlendirmeye alınmadığını açıkladı... 


DTP'li belediye başkanları, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den randevu beklemeye devam ettiklerini açıklarken, Kürt sorununa yönelik 7 başlık altında hazırladıkları çözüm önerileri de ortaya çıkmaya başladı.

DTP'lilerin önerileri şöyle:

- Demokratik özerklik projesi ve eyalet sistemine geçiş. Kaynakların eyaletler tarafından kullanımı. 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in önerisi değerlendirilsin. Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi isteniyor. Doğal kaynakların belediyeler tarafından kullanılması.

- Anayasanın dil ve eğitim özgürlüğünü güvence altına alması. Kürt etnisitesi isminin anılmasına gerek yok anayasada. Ancak kimliklere Kürt, Türk yazılsın.

- Irak anayasasından eğitim ve dil konusunda alıntılar yapılsın. Resmi dil kesinlikle Türkçe olarak kalsın.

- Bask modeli birebir uygulansın. Franko döneminde kan üzerinden siyaset yapılması durdurulmuş, geçmiş genel af ile sıfırlanmıştı. Eğer Bask modeli olmaz ise PKK liderlerinden Murat Karayılan'ın önerdiği İskoç Modeli de incelensin ve uyarlansın. (Ayrı bir parlamento olsun ama bölge Ankara'ya bağlı olsun).

- Çözüm için İmralı ve Abdullah Öcalan ile görüşmelere başlansın.