BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  DÜNYA

Donald Trump için tarihi gün! Azledilebilir

ABD eski Başkanı Donald Trump'ın azil süreciyle ilgili ABD Senatosu'ndaki dava başladı. Trump'ın avukatları suçlamaları reddeden dava dosyasını mahkemeye sundu.

Abone ol

Eski Başkan Donald Trump hakkındaki azil davası ABD Senatosu'nda az önce başladı. "İsyana teşvik"le suçlanan Trump, ülke tarihinde ikinci kez azil süreciyle karşı karşıya kalan ilk başkan olarak tarihe geçti. Washington DC'de güvenlik önemleri had safhaya çıkarılırken, Trump'ın avukatları savunma stratejilerini ortaya koyan bir dosyayı yargılama makamına sundu.

Eski ABD Başkanı Donald Trump görevi bırakmasına iki hafta kala 6 Ocak'ta başkent Washington DC'de bir miting düzenlemiş ve ardından destekçileri Kongre binasını basmıştı. Dünyanın dehşetle izlediği olaylarda biri polis olmak üzere beş kişi hayatını kaybetmişti.

Bu gelişmenin ardından Demokratlar ve bazı Cumhuriyetçi Kongre üyeleri, Başkan Donald Trump'ın azledilmesi için yargılanmasına yönelik tasarı lehinde oy kullandı.

Bugün 45'inci ABD Başkanı Donald Trump'ın azledilmesine yönelik dava, yargılama makamına dönüşen Senato'da görülmeye başladı..

Donald Trump 3 Kasım 2019'da yapılan seçimleri rakibi Joe Biden'a kaybetmiş, 20 Ocak'ta ise görevi devretmişti.

Avukatların savunma stratejisi

Trump'ın avukatları 78 sayfadan oluşan savunma stratejisini sundu. Savunma avukatları Trump'ın halihazırda başkanlık makamında bulunmaması nedeniyle tüm bu süreci anayasaya aykırı olduğunu öne sürüyor.

Avukatlar Trump'ın kimseye hukuk dışı eylemlerde bulunma yolunda talimat vermediğini belirtirken, şiddeti teşvik ettiği yolundaki iddiaları reddetti.

100 sandalyeli Senato'da Cumhuriyetçilerin 50, Demokratların 48 temsilcisi bulunuyor. Bağımsız İki temsilci de Demokratlarla birlikte hareket ediyor. Trump'ın azledilmesi için 3'te 2'lik çoğunluk gerekiyor. Bu nedenle de Senato'daki yargılamanın hızlıca sona ermesi ve Trump'ın lehinde karar çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Bu arada Trump'ın yargılama süreci öncesi Başkent Washington DC'de güvenlik önlemleri artırıldı. Ulusal Muhafızlar 6 Ocak kuşatmasına hedef olan Kongre binasının içinde ve dışında devriye geziyor.