BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,78
ALTIN 2.400,66
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

Dolar memur maaşını eritti

Ekonomide yaşanan son gelişmeler sonrası memur maaşları dolar karşısında eridi.

Abone ol

Ekonomide yaşanan son gelişmelerin memurları olumsuz yönde etkilediğini belirten Türkiye Kamu-Sen, 2006 yılının başında 441 dolar olan en düşük memur maaşının Haziran sonu itibariyle 377 dolara gerilediğini kaydetti.

Kamu-Sen'e göre, 1 Ocak 2006 tarihinde yapılan artışlarla 803.58 YTL olarak belirlenen ortalama memur maaşı aynı tarihte 595 dolara denk gelirken, Haziran sonunda 510 dolara düştü. Döviz kurlarında yaşanan değişim en düşük memur maaşının 64, ortalama memur maaşının da 85 dolar azalmasına neden oldu. Kamu-Sen'e göre memur maaşları 6 ayda dolar karşısında yüzde 14.5 oranında değer kaybetti.

Türkiye Kamu-Sen ARGE Merkezi'nin yaptığı araştırma, ekonomide son günlerde yaşanan gelişmelerin memurları olumsuz etkilediğini ortaya koydu. Araştırmada memur maaşlarına 2006 yılının ilk 6 ayı için yapılan artışların, ekonomide yaşanan gelişmeler karşısında yetersiz kaldığı ve reel ücretlerin azaldığı vurgulandı. Buna göre 1 Ocak 2006 itibarıyla 595 YTL olan en düşük memur maaşı 441 Amerikan Doları'na denk geliyordu. Haziran sonu itibarı ile en düşük dereceli memur maaşı, döviz kurunda yaşanan gelişmelere bağlı olarak 377 dolar seviyesine geriledi. Yine 1 Ocak 2006 tarihinde yapılan artışlarla 803.58 YTL olarak belirlenen ortalama memur maaşı da aynı tarihte 595 dolara denk gelirken, Haziran sonunda 510 dolara düştü. Döviz kurlarında yaşanan değişim en düşük memur maaşının 64, ortalama memur maaşının da 85 dolar azalmasına neden oldu. Başka bir ifadeyle memur maaşları 6 ayda dolar karşısında yüzde 14,5 oranında değer kaybetti.

Bütün bunlara ek olarak petrol fiyatlarının uluslar arası piyasalarda 70 dolar seviyelerde dengelenmesine rağmen son altı ayda ülkemizde akaryakıt fiyatlarına yapılan zamların yüzde 18.3'e ulaşması, bütün ürünlerin fiyatlarında artışı da beraberinde getirdi. 1 Ocak 2006'da en düşük ücretli memur maaşıyla 229 litre, ortalama ücret alan bir memur da 309 litre benzin alabiliyordu. Benzine yapılan zamlardan sonra haziran sonunda en düşük ücretli memurun maaşıyla alabildiği benzin miktarı 192 litreye, ortalama ücret alan memurun maaşıyla alabildiği benzin miktarı da 259 litreye geriledi. Benzine yapılan zamlar 6 ayda en düşük ücretle çalışan memur maaşından ayda 37 litre, ortalama ücretle çalışan memurun maaşından ise ayda 50 litre benzini götürmüş oldu. Böylece memur maaşları, akaryakıt fiyatları karşısında reel olarak yüzde 16.2 geriledi.

Yılın ilk 6 ayı için memurlara yapılan maaş artışının yüzde 2.5 ve ilk 6 aylık enflasyonun tüketici fiyatlarında yüzde 4.88 olduğu hesaba katıldığında, memurlar daha şimdiden 2006 yılı için hükümetten alacaklı konuma geldi.

"EKONOMİK KARARLAR TESLİMİYETİN BELGESİDİR"

Türkiye Kamu-Sen'den yapılan yazılı açıklamada, AK Parti Hükümeti'nin uyguladığı sıcak para politikasıyla soğutulan ekonomide, yabancı yatırımcıya stopajın sıfırlanmasıyla birlikte denizin de bittiği kaydedildi. Geçtiğimiz ay yaşanan döviz kuru ve faiz hareketlerinin ekonomik dengelerin sıcak parayla pamuk ipliğine bağlı olduğunu gösterdiğini ifade eden açıklamada, sıcak paranın yeniden dövize dönmeye başladığı anda kurların yüzde 30 yükseldiği, bu durumun da faizlerin beş-altı puan birden artmasına neden olduğu vurgulandı. Bu durum karşısında AK Parti Hükümeti'nin, küresel sermaye karşısında tam anlamıyla teslim bayrağını çektiğini ileri süren Kamu-Sen açıklamasında, şu görüşlere yer verildi:

"Ne Anayasa'ya ne de liberal ekonomilerde fırsat eşitliği ilkesine uymayan bir kararla yabancı yatırımcıya ödenen faizden kesilen stopajı sıfırlamıştır. Bu yolla da ekonomide imtiyazlı bir sınıf yaratmış ve yabancıları Türk yatırımcıdan ayrı tutmuştur. Buna göre John, devlete borç para verdiğinde hiç stopaj ödemeyecek, milletimizin kaynaklarını sömürecek, en ufak bir hoşnutsuzluk hissettiğinde ise elini kolunu sallayarak milyarlarca dolar faiz geliriyle ülkesine dönecektir. Oysa Can, aldığı hazine bonosunun faiz üzerinden stopaj ve vergi ödeyecek, her türlü olumsuzluktan da doğrudan etkilenecektir.

Elbette ki Türkiye Kamu-Sen olarak faiz getirisi elde edenlerin vergi ve stopaj ödememesini değil, herkesin kanunlardan eşit miktarda etkilenmesini talep etmekteyiz. Bu nedenle de ülkemizde hiçbir kanunun imtiyazlı sınıflar yaratmamasını, herkese eşit yaklaşmasını istemekteyiz. Ancak alınan son kararla birlikte yabancılara imtiyaz tanınması hükümetin artık kapitülasyonları da kabul edecek duruma geldiğinin ve uyguladığının göstergesi olarak karşımızda durmaktadır. Türkiye Kamu-Sen olarak bir kez daha uyarıyoruz, sıcak parayla oluşturulan deniz artık bitmiştir. Sıcak parayı çekmek için stopajlar dahi sıfırlanmış ve ekonomide de tam teslimiyet gerçekleşmiştir. Bu kararın ekonomi kurmaylarının kendi kararı olmadığı, küresel sermayenin telkinleri ile hayata geçirildiği açıktır. Her fırsatta vatandaştan alınan dolaylı vergilerin artırılmasını isteyen IMF yetkililerinin, ekonomiye milyarlarca dolar yeni yük getireceği açık olan bu kararı alkışlarla desteklemesi manidardır.

Şu anda faizlerin yükselmesi, stopajların yabancı yatırımcılar için sıfırlanması ve turizm gelirlerinin yaz aylarında artması nedeniyle kur hareketleri durulmuş gibi görünmektedir. Ama kış yaklaştığında muhtemel kur ve faiz hareketleri karşısında dikkatli olmak gerekmektedir. Sıcak para sahipleri ipleri eline almış durumdadır ve faizlerin daha da yükselmesi için bastıracaklardır. Hükümet, artık ekonomide de tüm inisiyatifini kaybetmiş durumdadır. Bu politika iflas etmiştir ancak ölüm haberini geciktirmek için her şeye 'evet' denmektedir. Ne yazık ki olası bir kötü durumda IMF faturayı yine Türk milletine kesecek, bu durum vatandaştan alınacak yeni vergilerle finanse edilecektir."