BIST 10.209
DOLAR 32,40
EURO 34,78
ALTIN 2.399,51
HABER /  GÜNCEL

Doğalgaz zammı geri alınsın

DİSK yapılan açıklamada, doğalgaza yapılan zam eleştirilerek ''derhal geri çekilmesi'' istendi.

Abone ol Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'ndan (DİSK) yapılan açıklamada, doğalgaza yapılan zam eleştirilerek ''derhal geri çekilmesi'' istendi.

DİSK'ten yapılan yazılı açıklamada, ''küresel krizle birlikte Türkiye'nin de yeni bir döneme girdiği, bir kez daha, siyasal iktidarın emekçilerin gelir ve kazanımlarını yok ederek krizden çıkabilmenin yollarını arayan uygulamalarıyla karşı karşıya olunduğu'' görüşüne yer verildi.

Açıklamada, ''Sorunları, toplumun tümünü kapsayacak sosyal politikalarla aşmak yerine, krize sanayinin ve toplumun kullanmak zorunda olduğu elektrik, doğalgaz gibi temel ihtiyaçlarına fahiş zamlarla çözüm aranıyor. Bu zamlar halkın gelirinin, ekmeğinin gasp edilmesidir'' denildi.

''Türkiye'deki krizin emekçilerin gelirlerine el konularak aşılmaya çalışıldığı'' iddia edilen açıklamada, ''bunun en son kanıtının doğalgaza yapılan zam olduğu'' görüşü savunuldu.

Açıklamada, son zamla yılbaşından bu yana doğalgaz fiyatlarının yaklaşık yüzde 70 oranında artırıldığı, buna karşın aynı tarihlerde asgari ücret ile kamu çalışanlarının ücret artış oranının 2009;un ilk yarısı için yüzde 4 olarak belirlendiği, ücretlerdeki yıllık artış oranının ise yüzde 7-8 dolayında seyrettiği kaydedildi.

DİSK açıklamasında şu görüşlere yer verildi:

''Bugün küresel krizin etkisiyle daha büyük sorunlar yaşamaya başlayan ülkemizde tek çıkar yol, bu zamların derhal geri çekilmesindedir. Ve acilen sosyal programın uygulamaya konulmasıdır. Hemen hazırlanması gereken bu sosyal program ile vergi politikaları ücretliler lehine yeniden düzenlenmeli, yüzde 70;i tüketim vergilerinden oluşan yapı değiştirilmeli, asgari ücret vergi dışı bırakılmalı, işsizlik fonuna ek katkı yapılmalı, doğalgaz-elektrik gibi yaygın kullanım konusu olan enerji fiyatları düşürülmeli, ücretler artırılarak iç talep yaratılmalı ve acil olarak sendikaların önündeki yasal ve pratik engeller kaldırılarak örgütlenmenin önü açılmalıdır.''