BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Mersinde Meray nüfusa takıldı

Mersin'de yaklaşık 5 yıl önce fizibilite çalışmaları tamamlanan MERAY, DPT'de nüfus engeline takıldı.

Abone ol Mersin Kent Konseyi Başkanı Nuri Özdemir, yaklaşık 5 yıl önce fizibilite çalışmaları tamamlanan, kentin trafik sorununa çözüm olacak ve ulaşımı rahatlatacak Mersin Hafif Raylı Sistem (MERAY) Projesinin ''kent nüfusunun 1 milyon olması'' zorunluluğu nedeniyle Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) programına alınmamasının sıkıntısını yaşadıklarını bildirdi.

Nuri Özdemir, yaptığı açıklamada, Avrupa ülkelerinde neredeyse tüm kentlerde ulaşımın hafif raylı sistemler sayesinde gerçekleştirildiğini, Türkiye'de ise bu konuda nüfus konusundaki sınırlama dolayısıyla sorunlar yaşandığını, Mersin'de de 775 bin civarındaki insanın bu olanaktan mahrum kaldığını ifade etti.

Karacailyas beldesinden başlayıp Mezitli ilçesine kadar süren Mersin Hafif Raylı Sistem (MERAY) Projesinin fizibilitesinin 5 yıl önce yapıldığını hatırlatan Özdemir, ''Ancak, 1 milyonluk nüfus zorunluluğu nedeniyle proje uygulanamıyor. Aradan bunca yıl geçmesine rağmen DPT programlarına alınamadı'' dedi.

Programa alınmaması nedeniyle kredi kullanımı konusundaki sıkıntının aşılamadığını vurgulayan Özdemir, şöyle devam etti:

''Bu konuda Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen başta olmak üzere ilgililerden beklediğimiz destek gelirse, gerekli belgeleri en kısa sürede hazırlayıp, 3 yıldan önce Mersin'e hafif raylı sistemi kazandırırız. Zaten projemizin programa alınması ve inşaata başlamamız halinde, sistem hayata geçirilene kadar, Mersin nüfusu 1 milyona rahatlıkla ulaşacaktır. Ayrıca yaptığımız araştırmalar neticesinde nüfusu Mersin'den daha da az olan Samsun gibi iller, DPT programına alınmış. Bunu göz önünde bulundurduğumuz zaman Mersin'in projesinin engellenme nedeninin siyasi tercihlerden kaynaklandığını düşünmeden edemiyoruz.''

Büyükşehir Belediye sınırları ile ilgili olarak yapılan yeni düzenlemeyle MERAY'a ilişkin hazırlanan raporların yeniden güncelleneceğini vurgulayan Özdemir, böylelikle projenin Huzurkent beldesinden başlayıp Tece'ye kadar süren yaklaşık 30 kilometrelik bir alana yayılacağını kaydetti.

ENERJİ SARFİYATI AZALIR

Vatandaşın otomobil ve otobüs yerine hafif raylı sistemi taşımada tercih ettiğini, bunun trafiğin yükünü önemli ölçüde azalttığını anlatan Özdemir, ''Projenin hayata geçmesi ile yaşanan trafik sıkıntısı giderilir ve günümüzde giderek büyüyen bir sorun haline gelmeye başlayan enerji sarfiyatı da minimum seviyeye çekilir'' dedi.

Projenin ''dünya kenti'' olma yolunda ilerleyen Mersin için bir zorunluluk haline gelmeye başladığını bildiren Özdemir, şunları kaydetti:

''Mersin, turizm ve sanayi noktasında adeta bir cazibe merkezi. Bu özelliğiyle her gün biraz daha gündeme gelmeye başlayan kentimizde yatırım yapmak isteyenleri çekebilmek için ulaşım ve trafik sorunlarının da çözülmesi gerekir. Çünkü yatırımcılar, artık en az altyapı sorunu kadar ulaşım önceliklerini de göz önünde bulunduruyor. Mersin Büyükşehir belediyesi olarak kentimizdeki altyapı sorununu çözebilmek için çeşitli noktalarda önemli çalışmalar yapıyoruz. Ancak MERAY projesini hayata geçirebilmek için, belediyenin imkanları yeterli olmaz. Bu kapsamda krediye ihtiyaç var ve dolayısıyla projenin DPT programına alınması şart. Ümit ediyorum ki ilgililer sesimizi duyup, çalışmalara başlamamız için elimizden tutarlar.''