BIST 9.990
DOLAR 32,39
EURO 34,78
ALTIN 2.438,49
HABER /  GÜNCEL

Dikkat! Zamma 1 hafta kaldı

Vergi avantajı bu ayın sonunda bitiyor. Mobilya, otomobil, beyaz eşya gibi ürünlerden almayı planlıyorsanız elinizi çabuk tutmanız gerekecek...

Abone ol

Piyasalarda KDV ve ÖTV avantajı bu ayın sonunda bitiyor. Vergi desteğinin kalkması ile mobilyadan otomobile, beyaz eşyadan bilgisayara pek çok ürünün fiyatı 1 Ekim sabahı yüzde 10 zamlanacak. Hükümetin bir kez süre uzatımı yaptığını ve bir kez daha yapabileceğini düşünerek alım kararını erteleyenler 1 Ekim’de zamlı fiyatlarla karşılaşabilir.

Otomotiv, elektronik ve beyaz eşya ile mobilyada 30 Eylül’de sona erecek olan ÖTV ve KDV indirimleriyle ilgili karar haftasına girildi. Gözler indirimlerin geleceğini belirleyecek olan Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısına çevrilirken, Maliye Bakanlığı indirimlerin devam etmemesi yönünde görüş oluşturdu. ÖTV ile KDV’nin eski seviyesine yükselmesinden sonra fiyatlara yüzde 8-10 zam gelmiş olacak.

Örneğin 30 bin TL’lik orta sınıf bir aracın fiyatı 33 bin TL’ye çıkacak. Aynı şekilde 1.250 liraya satılan buzdolabının fiyat etiketi, 1.310 liraya yükselecek.

MALİYE VERGİ İNDİRİMLERİNİ BİTİRMEKTEN YANA

Maliye Bakanlığı bürokratlarından edinilen izlenim, indirimlere son verileceğini ortaya koyuyor. Bakanlık tüm hazırlıklarını indirimlerin kaldırıldığı varsayımına dayanarak yapıyor.

Bakanlığın EKK’ya konuyla ilgili yapacağı değerlendirmede “indirimlere son verelim” görüşünü dile getireceği öğrenildi. Ancak Sanayi Bakanlığı’nın KDV ve ÖTV indirimlerinin devam etmesini savunduğu belirtiliyor.

HURDA İNDİRİMİ GELEBİLİR!

Son verilecek indirimlerin yerine “hurda indirimi” uygulaması getirilmesi üzerinde de bir çalışma olduğu biliniyor. Bu çalışma kapsamında Maliye Bakanlığı’nın birkaç alternatifli öneri getireceği belirtilirken, EKK’nın da yeni bir “hurda indirimi” düzenlemesine sıcak baktığı ifade ediliyor.

Buna göre, 20 yaşından büyük aracın hurdaya ayrılarak yeni araç satın alınması durumunda, hurda indiriminin araç satıcılarına değil, vatandaşın kendisine yapılmasını sağlayacak bir düzenleme de önerilerden biri.
2003 yılındaki hurda indiriminde, suistimaller nedeniyle ağzı yanan Maliye, yeni bir düzenleme üzerinde çalışıyor.