BIST 10.209
DOLAR 32,42
EURO 34,79
ALTIN 2.401,93
HABER /  SAĞLIK

Karadenizde Kanser hutbesi okunacak

Çernobil sonrası Karadeniz'de arttığı düşünülen kanser vakaları Diyanet'in de gündemine girdi.

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER
ANKARA- Çernobil faciası sonrası Karadeniz Bölgesinde arttığı düşünülen kanser vakaları Diyanet'in de gündeminde. Giresun Müftülüğü Kanser ve korunma yöntemleri ile ilgili hutbe yayınlamaya hazırlanıyor.

Ekim ayı sonunda yayınlanacak hutbede şöyle deniliyor:
"Günümüzün en büyük hastalıklardan biri kanserdir. Kanser normal kurallar dışında büyüyen çoğalan ve gelişen hücrelerin oluşturduğu bir hastalıktır. Kanser vücutta her organda her dokuda olabilir. Kanser hastalığı, sebebi bilinen ölümler sıralamasında, kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer almaktadır. Kanser ile mücadelede en önemli noktalardan biri tüm halkımızın kanser ve tedavisi hakkında doğru bilgileri edinmesidir.

KANSERİN BELİRTİLERİ SIRALANDI
Kansere radyasyon, zararlı ışınlar, kimyasal maddeler, beslenme faktörü, sigara alkol ve virüslerin neden olduğunu anlatıldığı hutbede kanser belirtiler de şöyle sıralandı:
"Kanser nedenlerini bilmemiz kanserle mücadelede bizim için önemli bir adım olacaktır. İyileşmeyen yaralar, uzun süreli ses kısıklığı, sebepsiz öksürükler, yutma güçlüğü ve hazımsızlık, ben ve siğillerde meydana gelen büyüme, kanama, renk değişikliği gibi şikâyetler iki haftadan fazla süreyle devam ederse gecikmeden doktora başvurmak gerekir."

KORUNMA YÖNTEMLERİ
Kanser hutbesi şu korunma yollarının anlatılmasıyla bitiriliyor:

1- SAĞLIĞA UYGUN BESLENME: Sağlığa uygun beslenmeden maksat yeterli ve dengeli beslenmedir. Özellikle sigara ve alkol kaçınmamız gereken en büyük etkenlerdir.

2- SAĞLIK KAİDELERİNE UYMA: Sun’ i yiyeceklerden kaçınmalı, sebze yemekleri tercih edilmelidir.

3-RUHEN SAĞLIKLI VE GÜÇLÜ OLMA: Kanserden korunma ve kurtulmada moralin önemi çok büyüktür.Çünkü moral vücut direncini artırır.