BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

Devlet engelliye kulak tıkadı

Her defasında engellilerden bahseriyoruz ancak onların sorunlarına kulak tıkıyoruz. Bunun en güzel göstergesi ise kadrolar.

Abone ol Devlet kurumlarında yeteri kadar engelli personelin istihdam edilmediğini ortaya çıktı. Kanunla belirlenen, 'yüzde 3 engelli çalıştırma' hükmüne riayet etmeyen devletin normalde bünyesinde 54 bin engellinin çalışması gerekiyor. Ancak bu rakam sadece 9 binde kalmış durumda.

Türk Sağlık-Sen tarafından '3 Aralık Dünya Engeliler Günü' sebebiyle Devlet Personel Başkanlığı verilerine dayanılarak yapılan bir araştırma, engelli istihdamı ile ilgili ilginç verileri gün yüzüne çıkardı. Buna göre devlette iş bulabilen engellilerin çoğunluğunu lise mezunları oluştururken, kamuda çalışma şansını yakalayanların büyük bölümü yüzde 40-60 arasında engeli bulunanlar ile ortopedik engellilerden meydana geliyor.

Araştırma sonuçlarına göre kamu kurumlarında toplam 1 milyon 800 bin memur çalışıyor. Dolayısıyla yüzde 3 oranına göre çalıştırılması gereken engelli personel sayısının 54 bin olması gerekiyor. Fakat kamuda bin 826'sı kadın, 8 bin 140'ı erkek olmak üzere toplam 9 bin 966 engelli istihdam edilmiş durumda. Engelli istihdam edilmesi gerekirken boş bırakılarak atamaya yapılmayan kadro sayısı ise 44 bin 34. Bu verilere göre devlet engelli istihdamının sadece yüzde 18'ini karşılamış bulunuyor. Kadroların yüzde 82'si ise boş olmasına rağmen atama yapılmıyor.

Araştırmada ortaya çıkan bir diğer ilginç sonuç ise kamu kurumlarında görev yapan engellilerin özür durumları oldu. Sonuçlara göre istihdam edilen engelli personelden 7 bin 541'inin özür oranı yüzde 40 ile 60 arasında. Bin 240'nın özür oranı yüzde 61 ile yüzde 80, Bin 185'inin özür oranı ise yüzde 81 ile yüzde 100 arasında.

Ayrıca 5 bin 34 kişiyle kamuda en çok ortopedik engelli istihdam ediliyor. İkinci sırada 2 bin 269 kişi ile görme engelliler geliyor. İstihdam edilen diğer engelli gruplarının sıralaması da şöyle: Zihinsel 376, İşitme 366, İşitme ve Konuşma 282, Konuşma 75 ve diğer 1564.

Araştırmada kamuda istihdam edilen engelli personelin eğitim durumları ile ilgili bilgilere de yer alıyor. Sonuçlar, 4 bin 238 kişi ile devlette en çok lise mezunu engellilerin istihdam edildiğini ortaya koyuyor. İlköğretim mezunu engelli sayısı 3 bin 64, iki yıllık yüksekokul mezunu sayısı bin 170, dört yıllık üniversite mezunu bin 139, lisansüstü mezunu sayı ise 85.

Araştırma sonuçları ile ilgili bir değerlendirmede bulunan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, "Binlerce engelli vatandaşımızın iş aradığı, kriz nedeniyle işten çıkarmaların arttığı bir dönemde kamuda engelli kadrolarının yüzde 82'sinin boş olması oldukça üzücü ve düşündürücüdür." dedi. Kamu kurumlarının bu ayıptan kurtarılması gerektiğini kaydeden Kahveci, özel sektörde de yüzde 3 oranında engelli istihdamına uyulmadığına vurgu yaptı ve, "Siyasi irade ve iş dünyası engelli vatandaşlarımıza sözle, güzel mesajlarla değil icraatla sahip çıkmalıdır." çağrısında bulundu.