BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Kulağı olmayana kulak yaptı

Konya'da 13 yaşındaki çocuğa, gögüs kafesinden alınan kıkırdakla kulak yaptılar.

Abone ol

Konya'da doğuştan bir kulağı olmayan 13 yaşındaki çocuğa, göğüs kafesinden alınan kıkırdak ve kasık bölgesinden alınan deri ile kulak kepçesi yapıldı

Mehmet Ali Gürsoy (74), AA muhabirine, 8 çocuğu olduğunu, bunlardan en küçüğü olan 13 yaşındaki Ali'nin, sadece kulak çıkıntısının bulunduğunu söyledi.

Oğlunun yaşı ilerledikçe sol kulağı olmadığı için daha çok üzüldüğünü, bunun üzerine doktora gittiklerini belirten Gürsoy, ''Gittiğimiz doktorlar bize 18 yaşından sonra oğlumun kulağına bir şeyler yapabileceklerini söyledi. Bu duruma çok üzüldük ve köyümüze döndük'' dedi.

Ancak oğlunun her gün artan üzüntüsüne daha fazla dayanamayıp yaklaşık 3 yıl önce Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesine geldiklerini ifade eden Gürsoy, ''Burada Yrd. Doç. Dr. Mustafa Keskin ile görüştük. Kendisi hemen tedaviye başladı. Onun çabaları sayesinde Ali'nin göğüs kafesinden kıkırdak ve kasık bölgesinden alınan deriyle kulak kepçesi yapıldı'' diye konuştu.

SIRA KULAK DELİĞİNDE

Ameliyatların ardından sürekli hastaneye gelip gittiklerini söyleyen Mehmet Ali Gürsoy, şöyle devam etti:

''Oğlum artık normal bir kulağa sahip. Şimdi sıra kulak deliğine geldi. İşitme kaybı olan Ali, kulak deliği açıldıktan sonra artık çok rahat duyabilecek. Köyde doğup büyüdüğümüz için bu tür şeylere pek bilmiyorduk. Ancak tıp çok ilerlemiş. Her şeyin çaresi var. Bundan sonra oğlum topluma çıktığında kimsenin bakışlarından çekinmeyecek. Bu durum beni çok mutlu ediyor.''

Ali Gürsoy (13) ise aynaya her baktığında kulağının durumunu görünce çok üzüldüğünü, ancak bunu çevresinden gizlemeye çalıştığını belirtti.

Şimdi kendisine kulak yapıldığı için çok mutlu olduğunu ifade eden Gürsoy, ''Arkadaşlarım üzüldüğümü bildiği için bu konuda çok fazla şaka yapmıyordu. Artık herkes gibi benim de normal görünümlü bir kulağım var. Rahatım'' dedi.

DOKTOR GÖRÜŞÜ

Selçuk Üniversitesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Keskin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ali Gürsoy'un, hastanelerine yaklaşık 3 yıl önce geldiğini bildirdi.

Ali'ye mikrotia (kulağının olmaması) teşhisinin konduğunu belirten Keskin, şunları söyledi:

''Bu durum önceden tahmin edilebilir veya engellenebilir bir durum değil. Ali'nin göğüs kafesinden kıkırdak, kasık bölgesinden de deri aldık. Kulak kepçesi oluşturduk. Ancak bunu bir seferde yapmadık. Birçok operasyon sonrasında kulak bu hale geldi. Şimdi kulak deliği açacağız. Riskli ve sıkıntılı bir ameliyat. Ancak bunu da başarabiliriz. Ali'de, kulağından dolayı duyu kaybı var. Bu 40-60 desibel civarında. Ali'nin tedavisi bir süre daha devam edecek.''