BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Dev firmalarda bantlar duracak

Kriz nedeniyle taleplerde büyük düşüş yaşayan ünlü Alman firmaları Ford, Bayer ve Lanxess, kısa çalışma dönemine geçme kararı aldı.

Abone ol

Küresel krizden payını alan ünlü Alman firmaları, zorlu dönemi atlatmak için birer birer kısa çalışma dönemine geçiyor. Otomobil sektöründeki VW, BMW ve Audi'den sonra Ford da işçilere kısa çalışma sistemi uygulama kararı aldı. Kimya sektörünün devlerinden Bayer ve Lanxess'de de bantlar duracak. Taleplerde büyük düşüş yaşayan firmalar, kısa çalışmayla depolarındaki stokları eritmeyi planlıyor.

AYLIKLAR DÜŞECEK

Ford'un aldığı kısa çalışma kararından Köln'de 4 bin 100 ve Saarlouis'te 8 bin 500 çalışanla birlikte yan sanayideki işçiler etkilenecek. Önümüzdeki haftalarda bantların duracağı firmada işçi temsilciliğinin yönetimle görüşmeleri sürüyor. Görüşmelerde kısa çalışmanın başlama tarihi ve işçilerin bu sürede alacağı aylıklar konusunda da pazarlıklar yapılıyor. İşçilerin net ücretlerinin en fazla yüzde 90'lık miktarını alabileceği bildiriliyor. Fabrika yönetimi alınan kararla ilgili olarak, ihracatta yaşana sert düşüş karşısında başka şanslarının olmadığını açıkladı. Yetkililer krizden en çok zararı ise Ford ile çalışan yan sanayi işletmelerinin gördüğünü belirttiler. Ford daha önce de geçici işçileri çıkartıp, 5 hafta kısa çalışmaya geçerek günlük üretimini 1830'dan 1750'ye düşürmüştü.

BAYER DE DAYANAMADI

Sentetik madde üretimini yüzde 10 oranında azaltma kararı alan ünlü Bayer firması da Leverkusen, Dormagen ve Krefeld-Ürdingen'de Şubat ayından itibaren kısa çalışma sistemine geçiyor. Brunsbüttel'de ise uygulama MayısTa başlayacak. Toplam 5 bin 500 işçinin çalıştığı firmada, alınan karar bin 500 çalışanı etkileyecek. Pazarlıkların Pazartesi başlayacağı Bayer'de de aylıklara yüzde 10'luk kesinti uygulanması bekleniyor.

Bir başka kimya firması Lanxess de, kauçuk üretimi yapan bölümündeki 28 işçisinin kısa çalışma sistemine geçeceğini açıkladı.