BIST 9.717
DOLAR 32,51
EURO 34,97
ALTIN 2.437,41
HABER /  GÜNCEL

Derbiyi kazananın kasası dolacak

Galatasaray-Fenerbahçe maçında dev derbiyi kazananın kasasına 354 bin TL'lik prim akacak...

Abone ol

Dünyanın en büyük derbiler arasında gösterilen Galatasaray-Fenerbahçe derbisi, ev sahibi Galatasaray’ın kasasını dolduracak. 243 milyon Euro’luk futbolcu değerlerine sahip olan iki takımdan, maçı kazananın kasasına 354 bin TL’lik performans primi akacak. Galatasaray ise bilet satış geliri ve lisanslı taraftar ürünleriyle, derbiden en kârlı çıkan kulüp olacak.

Futbol bu hafta sonu bir derbi heyecanı daha yaşanacak. Dünyanın en büyük derbilerden biri olarak gösterilen Galatasaray-Fenerbahçe maçı, ekonomik anlamda da Türkiye’nin en değerli futbol müsabakası. Futbolcu değerleri, bilet ve lisanslı ürün gelirleriyle, performans primi kulüplerin ekonomisine katkı yapıyor. Sezonun dev derbisinde, yarın akşam Ali Sami Yen Stadyumu’nda karşılaşacak olan Galatasaray ve Fenerbahçe’nin futbolcularının bonservis değerleri, 243 milyon Euro olarak hesaplanıyor. Galatasaray, bilet satış geliri ve lisanslı taraftar ürünü satışlarından, 1 milyon Euro’dan fazla gelir bekliyor. Galip gelen takım ise performans primi ödülü olarak, 354 bin TL’yi kasasına koyacak.

En değerlisi Galatasaray

Almanya merkezli ‘www.transfermarkt.de’ internet sitesine göre, 130 milyon Euro’ya yaklaşan futbolcu değerleriyle Galatasaray; Türkiye’nin en değerli futbolcularına sahip. Galatasaray’ın en büyük rakibi Fenerbahçe ise 113 milyon Euro’luk futbolcu değeriyle ligin 2’nci takımı olarak gösteriliyor. Toplam 243 milyon Euro’luk değere sahip olan Galatasaray ve Fenerbahçe, Türkiye’nin en değerli maçına çıkacak. Bu iki kulübün en büyük takipçisi ise Beşiktaş’ın toplam futbolcu değeri ise 89 milyon Euro olarak hesaplanıyor. Lider Bursaspor’un futbolcu değerleri toplamı ise sadece 35 mily

Bilet geliri 750 bin TL

Geçtiğimiz aylarda İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın (İSMMMO) “Derbi Ekonomisi” başlıklı araştırmasına göre büyük kulüpler en çok derbi maçlarında para kazanıyor. Araştırmaya göre, Galatasaray’ın maçlarını yaptığı 22 bin 500 kişilik Ali Sami Yen Stadı derbi maçlarda 750 bin TL’lik bilet gelirine ulaşıyor. Yaklaşık 12 bin 500 bileti sezon başında kombine olarak satan Galatasaray, bu maçlarda 10 bin bileti satışa çıkarıyor. Kulübün kasasına derbilerde yaklaşık 750 bin lira para giriyor. Fenerbahçe’nin; kendi sahasında oynadığı derbilerde, 52 bin kişilik Şükrü Saraçoğlu Stadı’nın biletlerinin yarısını satışa sunduğu ve bu biletlerin satışından da 2.5 milyon liralık gelir elde ettiğinin tahmin edildiği belirtiliyor. Bu gelir Beşiktaş’ın İnönü Stadyumu’nda 2 milyon TL’yi buluyor.

Dev maç, GS Store’un satışını artırıyor

Derbi maçlarında Galatasaray en çok lisanslı taraftar ürünü satışlarından gelir elde ediyor. 39 mağaza, 2 TIR, 2 mobil araç, 2 internet sitesiyle toplam 45 noktada hizmet veren Galatasaray Store’un günlük cirosunun 50-70 bin lira arasında olduğu tahmin ediliyor. GS Store’larda maç günleri normal günlerin ortalama 3 katı, derbi günleri de normal günün 5-6 katı satış oluyor. Derbinin sonucunda takımın kazanması halinde maç sonu satışlarla birlikte bu rakam ortalama 10 katına çıkıyor.

Maçın en değerli oyuncusu Arda Turan

Derbinin en değerli oyuncusu ise 15 milyon Euro’luk bonservis bedeliyle Galatasaray’ın yıldızı Arda Turan olacak. 8 farklı ülkeden yabancı futbolcuların da forma giyeceği maçta İspanyol Guiza, 12 milyon 500 bin Euro’luk bonservis değeriyle en değerli yabancı futbolcu olacak. Brezilyalı Alex ve Fildişi Sahili’nden Keita, 10’ar milyon Euro’luk bonservis değerleriyle maçın en değerli yıldızları arasında yer alacak.