BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

Denktaştan milli çağrı

KKTC 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Kıbrıs davasının milli bir dava olduğunu söyledi.

Abone ol

Denktaş, Süleyman Demirel Üniversitesi'nin (SDÜ) düzenlediği ''Kıbrıs'ın Dünü Bugünü ve Yarını'' konulu konferansta yaptığı konuşmada, ''Adada iki halk ve iki devlet vardır. Lozan'ın dengesi vardır. Bu denge ortadan kalkarsa Kıbrıs Rum'a terk edilmiş olur'' dedi.

Kıbrıs'ın, Türkiye'nin Akdeniz'e açılması açısından stratejik önemi bulunduğuna dikkati çeken Denktaş, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün kurmaylarıyla yaptığı konuşmada, ''Beyler Kıbrıs'a dikkat ediniz. Kıbrıs elden giderse Türkiye'nin tüm ikmal yolları tıkanır'' dediğini hatırlattı.

Rauf Denktaş, Annan Planı'na kadar Türkiye'nin AB üyeliği ile Kıbrıs konusunun birbirinden ayrı yürütüldüğünü, planın kabulüyle birlikte iki konunun tek noktaya indirildiğini söyledi.

Ek protokolün TBMM'den geçirilmemesini, hatta Meclis'e götürülmemesini isteyen Denktaş, ''Annan Planı bizler için artık ölmüştür, gömülmüştür. Bu plan çerçevesinde görüşmelerin sürdürülmesinin istenmesi büyük bir hatadır, büyük bir falsodur'' diye konuştu.

Yunanistan ve Rum kesiminin, Türk askerinin Kıbrıs'tan çıkmasını istediğini söyleyen Denktaş, şunları kaydetti:

''Yunanlılar Girit'i nasıl batının desteğiyle ayak oyunlarıyla elimizden aldılarsa aynı planı Kıbrıs için uyguluyorlar. Kıbrıs davası Türkiye'nin en güçlü ve en haklı davasıdır. Bu davadan taviz verilirse sıra Ege'ye, Ermeni meselesine, azınlıklar meselesine gelecektir. Bu konuda nihai istek Türkiye'ye Sevr'i dayatmaktır. Şimdi Türkiye'nin direncini ölçüyorlar. Hiç kimse bu davadan ödün veremez. Şehit kanlarıyla sulanmış Kıbrıs'ta taviz veremez. KKTC kanla canla kurulmuştur. Millet bu devleti yaşatmak mecburiyetindedir. Annan Planı'nda istenenler yapılırsa Kıbrıs peyder pey elimizden çıkar. Allah bu millete böylesine kötü bir manzara göstermesin.''

SDÜ Rektörü Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar, konuşmasından sonra Denktaş'a seramikten yapılmış Atatürk heykeli hediye etti.