BIST 9.717
DOLAR 32,51
EURO 34,91
ALTIN 2.435,85
HABER /  POLİTİKA

Denktaştan darbe telefonu

İki gündür darbe yazıları yazıyor Hasan Cemal. Annan Planı referandumu öncesi ve sonrasında yaşananları yazdı.

Abone ol

Milliyet yazarı Hasan Cemal, darbe özlemiyle yanıp tutuştuğunu iddia ettiği generalleri yazmaya devam ediyor. 2003 ve 2004 yıllarında hazırlanan tertipleri yazıyor. bugünkü yazısının mimarlarıydı.

Şaşırtıcı olan ise Denktaş'ın Annan Planı'na karşı askerden darbe beklentisine girmesi olmuş. Denktaş, son umut olarak askerin bu plana karşı harekete geçeceğini ummuş.

Hasan Cemal köşesinde o günkü gelişmeleri şöyle aktarıyor:

"Kıbrıs'la ilgili olarak askerin değil, hükümetin dediğinin olmasında önemli rol oynayan bir başka kişi vardı:
Zamanın Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök.
Özkök Paşa, Annan Planı konusunda hükümetle farklı görüşte olduklarını kapalı kapılar arkasında Erdoğan-Gül ikilisine bildirmiş, ancak son söz hakkının hükümet olarak onlara ait olduğunu da belli etmişti.

Özkök Paşa, bu konuda kendisini arayan Denktaş'a da "Anayasal olarak yapabileceklerimiz bu kadar!" diyerek bir demokrasi dersi verdiği kulislerde bilinir.
Yalman ve Eruygur Paşaların Özkök Paşa'dan hoşlanmadıkları sır değildi. Zamanın Genelkurmay Başkanı, hükümetle ilişkileri anayasal çerçevede ve demokrasiye yakışır biçimde götürülmesinden yanaydı. Bunun ötesindeki 'tertipler'e set çekti, muhtıra benzeri girişimlere fırsat vermedi. Bu karargahlardan sızdırılan "Genç subaylar rahatsız!" haberlerine gereken tepkiyi koydu."