BIST 9.525
DOLAR 32,67
EURO 34,92
ALTIN 2.523,48
HABER /  POLİTİKA

22 Temmuzda iki sandık mı?

AK Parti'nin planı belli. 22 Temmuz'da iki sandık koymak istiyor. Ancak evdeki hesap çarşıya uymayabilir...

Abone ol

AK Parti'nin hedefi 22 Temmuz'da halkın önüne iki sandık koymak. Bunlardan biri genel seçimler diğeri de referandum için olacak. Ancak mevcut tabloya bakıldığında bu iki sandık hayal olacak gibi...

Star'dan Şamil Tayyar da bu konuya değiniyor ve neden 2 sandık olamayacağını yazıyor;

"Anayasa değişikliği paketine göre, Cumhurbaşkanlığı seçimi yürürlük tarihinden itibaren 40 gün sonra yapılabilecek. Ancak sözkonusu düzenleme, referandumdan sonra (kabul edilmesi halinde) yürürlüğe gireceği için, ilk aşamada geçerli olan yürürlükteki Halkoylaması Kanunu’dur. Bu kanundaki hüküm çok açıktır; Anayasa değişikliği Resmi Gazete’de yayınlandıktan 120 gün sonra yapılır. Bu ne anlama geliyor? Eğer Sezer, kararını 15 Haziran’da verirse, referandum en erken 14 Ekim Pazar günü yapılabilecek. Bu durumda, yaklaşık 3 ay arayla halkın önüne iki sandık konacak."

AK Parti bu 120 günlük süreyi de kısaltmayı planlıyor. Ancak son söz yine Sezer'de olacağı ve 15 gün bekletme süresi olacağı için bu yol da yaş görünüyor.

6 ayda 4 sandık

"İnada devam edilirse, muhtemelen 14 Ekim’de referandum var" diyen Şamil Tayyar, genel seçimlerden sonra Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sancılı olacağına dikkat çekiyor.

"Seçim sonrası meclis tablosundan 367 çoğunluğu tek başına sağlayacak bir parti gözükmüyor. Kriz olursa, ikinci seçim kaçınılmazdır. Bu da en erken kasım ayında mümkündür. Yani, referandumdan 2-3 hafta sonra.

Referandum sonucuna bağlı olarak Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi ihtimali de var. Bir sandık da Çankaya seçimi için. Ne zaman? En erken 2008 Ocak ayında.

Peki, Türkiye, 6 ayda 4 seçim sandığının yaratacağı kriz sarmalından nasıl kurtulacak? İşte orasını ne bilen ne de düşünen var...//