BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,79
ALTIN 2.506,82
HABER /  DÜNYA

Iraklı kızlar fuhuş batağında

16 yaşında Iraklı kız Şam'da bir pavyonda çalışıyor. Fuhuşa itilen binlerce Iraklı'dan biri. Annesinin şu sözleri çok acı.

Abone ol

Pavyonda çalışmaya zorlanan kızın annesinin sözleri herşeyi özetliyor: Savaşta herşeyimizi kaybettik. Namusumuzu da"

Her şey ABD’nin Irak’ı işgal etmesiyle başladı. Eşleri, babaları savaşta ölen kadınlar çareyi Suriye’ye kaçmakta aradı. New York Times’a göre savaş sonrasında 19 milyon nüfuslu Suriye’ye 1.2 milyon Iraklı akın etti.

Şimdi başkent Şam’da fuhuş sektöründe çalışan kadınların yüzde 70-80’i Iraklı. Suudi Arabistanlı erkekler ise hafta sonları 6 saat uzaklıktaki Şam’a sefer düzenleyerek ABD’nin sillesini yemiş bu kadınlarla birlikte oluyor.

Amerikan New York Times gazetesi, Irak’a müdahalenin ardında bu ülkeden kaçan Iraklı kadınların nasıl fuhuş ağına düştüklerini ayrıntılı bir şekilde yazdı. 

Anneler kızlarını dansöz yapıyor

Yazıda adı Hiba diye geçen 16 yaşındaki genç kız da Suriye’de pavyona düşen binlerce Iraklı mülteciden biri. Hiba’nın dedesi diyabet hastası olunca aile geçimini sağlayamaz hale gelmiş. Bunun üzerine Hiba’nın annesi, kızının bir pavyonda sahne almasını kabul etmiş. Yarı çıplak kızının sahnede orta yaşlı adamlarla göbek atmasına seyirci kalmak zorunda kalan Hiba’nın annesi, "Savaşta herşeyimizi kaybettik. Namusumuzu da" diyor.


Birlikte çay içelim mi teklifi

Artık, Şam sokaklarında Iraklı kadınların erkeklere yaklaşıp "birlikte çay içelim mi" diye teklifte bulunması kimseyi şaşırtmıyor. Suriyeli avukat Mouna Esad, "Bu kızlar bazen anneleri ya da teyzeleri tarafından pazarlanıyor. Fakat fuhuş tek sorun değil. Iraklı göçmenlerle baş edecek altyapıya sahip değiliz. Bunların kalabileceği sığınaklar ya da başvurabilecekleri sağlık merkezleri yok. Irak’taki durum yüzünden Suriye sınır dışı da edemiyor" diyor.