BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,94
ALTIN 2.433,26
HABER /  POLİTİKA

Demirtaş'tan Gülen görüşmesine açık kapı!

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş gündeme dair çarpıcı açıklamalarda bulundu

Abone ol

Dün TBMM kürsüsünde konuşan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş bugün makam odasında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

çözüm süreci ve İmralı ziyareti hakkında konuşan Demirtaş,  ABD'de bulunan DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk ile BDP Genel Başkan Yardımcısı Nazmi Gür'ün Fethullah Gülen’le görüşüp görüşmeyeceği konusuna açık kapı bıraktı.

Demirtaş, ''Bir randevumuz yok. Bu konuda kapalı, tutucu değiliz. Ama planlanmış bir şey olmayınca görüşme zor olur" dedi.

* İmralı'ya yeni bir ziyaret gerçekleştirilecek mi?

*ABD'de bulunan DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk ile BDP Genel Başkan Yardımcısı Nazmi Gür Gülen'le görüşecek mi?

*Sürecin hükümet açısından en karlı başlığı ne?

* Ve çözüm sürecine dair her şey...

İşte Demirtaş'ın konuşmasından satır başları;

GÖREV SIRASI KENDİLERİNDE

Şimdi özgürlükleri konuşma vaktidir. Bu karşılıklı dayatma değil. Siyasetçiler olarak süreci tıkamamak için dikkatli davrandık. Hükümet gereğini yerine getiriyor anlamına gelmiyordu. Bu pazarlık değil, karşılıklı dayatma değil. Biz üzerimize düşeni yaptık, dikkatli davrandık. Konuşulması gereken artık çekilmeden ziyade hükümetin ne yapacağıdır. Hükümet beklenen ortamı yaratma olanağına kavuştu, görev sırası kendilerinde.

Bizim yol temizliği talebimiz uzun süredir var. Acil olan odur. Parlamento yazın çalışacaksa özel yetkili mahkemeler, TMK, seçim barajı, hazine yardımı masaya yatırılmalı. 10-15 maddelik demokratikleşme reform paketi acil ihtiyacı karşılar. Onun üzerine anayasa reform paketi. Hangisini başarabilirsek. Bu yılın sonuna kadar tartışmalar yapılabilir. 2014 başına yeni bir anayasa paketi ile çıkılırsa seçimlerden önce referandum yapılabilir.

HÜKÜMET KENDİSİ KAYBEDER

Hükümet adım atmazsa kendisi kaybeder. En çok kendisinin düşünmesi lazım. Kendi geleceğini düşünüyorsa. Başbakan'a soracaklar niye demokrasi, özgürlükleri gündeme taşımadın diye soracak? Türkiye 100 yıldır ilk kez demokratikleşme fırsatını yakaladık. Bu fırsat kaçarsa 2023 göremez. Biz her halükarda demokrasi mücadelesini yürütüyoruz. Eskiden, ölüm, kan, gözyaşı vardı. Şimdi bu yok. Biz de buna memnunuz. Biz de parlamento, diplomasi, medyanın gücü, sivil itaatsizlik her imkan var.

GÜLEN’LE GÖRÜŞMEYE AÇIK KAPI

Demirtaş, ABD'de bulunan DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk ile BDP Genel Başkan Yardımcısı Nazmi Gür'ün Fethullah Gülen’le görüşüp görüşmeyeceği sorusuna "Bir randevumuz yok. Bu konuda kapalı, tutucu değiliz. Ama planlanmış bir şey olmayınca görüşme zor olur" dedi.

ENERJİ KONUSU

Sürecin hükümet açısından en karlı başlığı enerji konusu. Kürdistan’daki enerji çok önemli. Şu anda Güney Kürdistan'a 10 milyar dolarlık tek taraflı satış başladı. Türkiye için muazzam kaynak demek. Ekonomik kriz riskini minimum seviyeye çekecek bir ilişkidir. Bunla birlikte savaş kaynakları kesilmiş olacak. Türkiye ekonomisi nefes alacak. Süreçten demokrasi çıkması hükümeti ikinci derecede ilgilendirir. Amerika’nın da derdi odur. Bölgenin gazı, petrolü ne olacak? Nere üzerinden satılacak.

İMRALI ZİYARETİ OLABİLİR

15-20 gün içinde İmralı ziyarete olabilir. İki, üç kişi gidebilir. Çözüm komisyonunun gitmesini biz istiyoruz. Süreç rahatlarsa bir grup gidebilir.