BIST 10.644
DOLAR 32,22
EURO 35,01
ALTIN 2.504,85
HABER /  DÜNYA

Dehşet veren anket

11 Eylül saldırıları sonrası batı ve doğu adeta arasında kırılmaz bir duvar oluştu. İşte cevabı.

Abone ol

Gallup'un son anketine göre her 10 ABD'liden 4'ü, Yahudiler'in sarı Davut yıldızı gibi Müslümanlar'ın da özel bir kimlik taşımasını istiyor

ABD'yi kana bulayan El Kaide lideri Usame bin Ladin'in ektiği nefret tohumları, ilk meyvelerini vermeye başladı. 11 Eylül saldırısından sonra Batılılar'ın Müslümanlar'a karşı duyduğu şüphe giderek yerini "korkuya" bıraktı. Uluslararası araştırma şirketi Gallup'un ABD'de yaptığı anket, Amerikalılar'ın sıradan Müslümanlar'ı "potansiyel terörist" olarak gördüğünü gösterdi. Ankete göre, ABD'de güçlü bir azınlık Müslümanlar'a karşı önyargıyla yaklaşıyor. Her 10 Amerikalı'dan 4'ü "Müslüman olduklarını gösteren kimlikler taşımalıdır" görüşünde. Amerikalılar'ın bu yaklaşımı, İkinci Dünya Savaşı sırasında Yahudiler'e sarı yıldız takan Alman Naziler'in uygulamaları hatırlatıyor. İşte 28-30 Temmuz tarihlerinde 1597 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen anketten çıkan tüyler ürpertici sonuçlar:

* Amerikalılar'ın yüzde 39'u "İslam dini mensuplarının, ABD'de Müslüman olduklarını gösteren özel kimlikler taşıması şart koşulmalı" diyor. Müslüman bir tanıdığı veya dostu olmayan Amerikalılar'ın ise yüzde 50'si bu görüşü savunuyor. Yüzde 57'si ise "Müslümanlar'ın havaalanlarında daha yoğun güvenlik önlemlerinden geçirilmesi gerektiğini" düşünüyor.

Müslüman komşu istemem
* ABD'lilerin yüzde 31'i uçak yolculuklarında yanlarında bir Müslüman olması durumunda korktuklarını ifade ediyor.

* Amerikalılar'ın yüzde 34'ü tüm Müslümanlar'ın El Kaide'ye sempati duyduğunu düşünüyor.

* ABD'de yaşayanların yüzde 22'si "Bir Müslüman'ın komşum olmasını istemem" diyor. Müslümanlarla sosyal ilişkiye girmememiş olan Amerikalılar'da bu oran yüzde 50'ye kadar çıkıyor.

* Yüzde 44'ü Müslümanlar'ın dini inançları konusunda radikal olduğunu savunuyor.

* Amerikallılar'ın yüzde 39'u "Müslümanlar'a karşı önyargılı" olduğunu itiraf ediyor.