BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Davutoğlu'ndan PYD için sert mesajlar!

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 'Yeni Türkiye Yolunda' programında yaptığı konuşmada, yeni anayasa, başkanlık sistemi ve terörle mücadeleyi öne çıkardı.

Abone ol

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Suriye'nin geleceği konusunda PYD'nin masaya oturmasına karşı çıktıklarını söyledi. PYD'nin Esad'a destek verdiğini de ifade eden Davutoğlu, terörle mücadele konusunda da sona gelindiğini anlattı. İşte Davutoğlu'nun açıklamaları;

Ahmet Davutoğlu, 'Yeni Türkiye Yolunda' programında yaptığı konuşmada Türkiye'nin mevcut anayasa ile daha fazla yol alamayacağını söyleyerek, başkanlık sistemi de dahil olmak üzere her şeyin demokratik bir olgunlukla tartışılabilmesi gerektiğini söyledi. Davutoğlu konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"Ne DEAŞ'ın, ne de PKK'nın bir uzantısı olan PYD ve onun silahlı kanadı YPG'ye müsamaha göstermemiz asla söz konusu değil. Bu çerçevede

Bir terör örgütünün muhalif hareketlerin arasına katılarak (PYD) bu müzakerelere katılması, bizim açımızdan kabul edilebilir değildir.

ABD ile gerek PKK, gerek DEAŞ terörüne karşı işbirliğimizi güçlü şekilde sürdüreceğimizi bir kere daha teyit ettik. Ayrıca, iki NATO müttefiki olarak ittifak sınırlarının güvenliğinin sağlanması yönündeki ortak irademizin örtüştüğünü de gördük. Bizler DEAŞ, PKK, El Kaide, El Nusra, DHKP-C gibi terör örgütlerine karşı hiçbir ayrım gözetmeden kararlılıkla mücadele etmeyi sürdüreceğiz. 

"BİZ PYD'NİN MASAYA OTURMASINA KARŞI ÇIKIYORUZ"

Biz Suriye'de Kürtlerin masada olmadığı bir çözümü ilkesel olarak zaten kabul etmiyoruz. Sadece Kürtlerin değil Türkmenlerin, Arapların, Sünnilerin, Nusayrilerin, Hristiyanların olmadığı bir masa tam bir Suriye masası olmaz. Bütün etnik ve mezhebi kökenlerin bir masa etrafında buluşması şarttır. Bunun için hep söyledik, Kürtlerin olmadığı bir masa eksik olacaktır. Ancak biz PYD'nin masaya oturmasına karşı çıkıyoruz, bunun için de çok haklı gerekçelerimiz var. Bir terör örgütünün muhalif hareketlerin arasına katılarak bu müzakerelere katılması, bizim açımızdan kabul edilebilir değildir.

"PYD GİTSİN KATİL ESAD REJİMİNİN YANINA OTURSUN"

PYD'yi illa ki masanın kenarına oturtmak isteyen birileri varsa, PYD'ye o masada yakışan yer insanlık onuru adına mücadele eden muhaliflerin yanı değil Suriye halkına büyük acılar yaşatan rejimin yanıdır, çünkü onlar hep rejimle işbirliği yapageldiler. Gitsinler katil Esad rejiminin yanına otursunlar, onlara yakışan budur. Halkına karşı katliam yapan bir rejimle yaptıkları işbirliğinin doğal sonucu da bu olmalıdır.

"ÇOK YAKINDA TEMİZLENECEK"

Hiçbir vatandaşımızın şüphesi olmasın, bu ülkeyi çok yakın zamanda bu terör belasından tamamen temizleyeceğiz. Bütün imkanlarımızı seferber ederek terör sebebiyle mağduriyet yaşayan vatandaşlarımızın, insanlarımızın, kardeşlerimizin yanında olacağız. 

YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI

Bu hedeflerimizin belki de en önemlisi, bildiğiniz gibi yeni bir anayasa. Türkiye darbe mahsulü bir anayasayla daha fazla yol alamaz, almamalı. Vatandaşlarını bir bütün olarak görmeyen, devleti milletten sakınan, vatandaşlık hukukunu esas almayan buyurgan bir anayasa Türkiye'nin anayasası, Türkiye'nin yol haritası olamaz. Temel önceliğimiz, demokrasimize yakışmayan mevcut Anayasanın yerine, demokratik, özgürlükçü, yeni bir anayasa hazırlamaktır.

BAŞKANLIK SİSTEMİ

Başkanlık sistemi de dahil olmak üzere her şeyi demokratik bir olgunluk içinde tartışabilmeliyiz. Doğruyu bulmanın yolu, her meseleyi samimiyetle, olgunlukla ve elbette makul çerçevede konuşmaktan geçer. Türkiye demokrasisiyle, tarihi birikimiyle, sosyal zenginliğiyle bunu başarabilecek olgunlukta bir ülke."