BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Davutoğlu'ndan Kırgızistan çıkartması

Dışişleri Bakanı Davutoğlu yaşanan kargaşanın ardından 2-3 Temmuz tarihlerinde Kırgızistan'a gideceğini açıkladı.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 2-3 Temmuzda Kırgızistan'ı ziyaret edecek.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Davutoğlu'nun Kırgızistan Geçici Cumhurbaşkanlığına atanması referandum yoluyla onaylanan Roza Otunbayeva'nın 3 Temmuzda düzenlenecek göreve başlama törenine katılacağı, bunun yanı sıra başta Geçici Yönetim Başkan Birinci Yardımcısı Almaz Atambayev, Başkan Yardımcısı Ömürbek Tekebayev ve Dışişleri Bakanı Ruslan Kazakbayev olmak üzere Kırgızistan'ın başlıca siyasi yetkilileriyle temaslarda bulunacağı belirtildi.

Davutoğlu'nun ziyaret programında, Türk toplumu temsilcileriyle buluşma ve Ahıska Türkleri temsilcilerini kabul de yer alıyor.

Açıklamada, Türkiye'nin kardeş Kırgızistan'daki gelişmeleri yakından takip ettiği ve bu ülkenin içinde bulunduğu geçiş dönemini bir an evvel geride bırakmasına öncelikle kardeş ülkelerin destek vermesi gerektiği anlayışıyla hareket ettiği kaydedildi.

Türkiye'nin, başta Oş ve Celalabad kentleri olmak üzere Kırgızistan'ın güneyinde yaşanan trajik olaylardan hemen sonra düzenlenen referandumun başarılı ve olaysız bir şekilde gerçekleştirilmesinden büyük memnuniyet duyduğu ve yakalanan bu olumlu iklim ve ivmenin Ekim ayında yapılacak parlamento seçimlerine kadar da korunmasını beklediği ifade edildi.

Açıklamada, Türkiye'nin Kırgızistan'da Nisan ayında başlayan yeni süreçte her düzeyde destek verdiği belirtilerek şöyle denildi:

"Türkiye, Ekim ayında yapılacak seçimlere kadar olan süreyi kapsayan özel bir eylem planı çerçevesinde Kırgızistan'a desteğini artırarak sürdürecektir. Bu eylem planı ülkemizin yapacağı maddi yardımları, Kırgızistan'ın iç huzuruna yönelik etkinlikleri ve bölgesel ve uluslararası işbirliğini öngörmektedir.

Bu çerçevede, ülkemiz Kırgızistan'a 20 milyon dolar yardımda bulunmayı kararlaştırmış olup, bu yardımın ülkenin acil ihtiyaçlarının karşılanmasında ve Oş ile Celalabad kentlerinin yeniden imarına yönelik projelerin gerçekleştirilmesinde kullanılması öngörülmektedir."