BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Kandil'den gelenlere 15 yıl hapis istemi

34 kişilik PKK'lı grupta bulunanlardan haklarında dava açılan 30 sanıktan 7'si hakkında 15 yıla kadar hapis cezası istendi.

Abone ol

Kuzey Irak'taki Kandil ve Mahmur'dan 'demokratik açılım' için gelen ve 17 Haziran'da tutuklanan 3 kişinin de aralarında bulunduğu 7 kişinin yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.

Cumhuriyet savcısı sanıkların 'terör örgütü propagandası yapmak' ve 'örgüt üyeliği' suçlarından cezalandırılmasını isterken, Mahmur'dan gelen tutuklu sanık Nurettin Turgut, örgüt adına gelmediklerini, barış için geldiklerini söyledi.

DTP'LİLER DE İZLEDİ

Diyarbakır 5'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ikinci duruşmasında tutuklu sanıklardan Kandil'den gelen Hüseyin İpek ve Mustafa Ayhan ile Ayhan Turgut ile avukatları hazır bulundu. Duruşmayı kapatılan DTP'nin eski Genel Başkanı Ahmet Türk ile bazı BDP milletvekilleri Gülten Kışanak, Sırrı Sakık Ayla Akat Ata, Pervin buldan, Sebahat Tuncel de izledi.

Mahkemede, 'sayın' olarak nitelediği Abdullah Öcalan'ın çağrısı üzerine geldiklerini ve örgütte kaldıkları sürede pişman olmadıklarını beyan eden ortak açıklama nedeniyle tutuklanan sanıklar hakkında iddia makamı mütalaasını mahkemeye sundu.

SAVCI 20 YILA KADAR CEZA İSTEDİ

Mütalaada, sanıkların Abdullah Öcalan'ın çağrısı doğrultusunda örgüt adına Türkiye'ye 19 Ekim 2009'da geldikleri ve pişman olmadıkları, Habur Sınır Kapısı çıkışından sonra gösterilerde terör örgütü propagandası yaptıkları kaydedildi. Kandil'den gelen Hüseyin İpek ve Mustafa Ayhan için TCK'nın 'terör örgütü üyesi olmak' ve 'terör örgütü propagandası yapmak' suçundan 20 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması talep edildi.

Cumhuriyet savcısı Mahmur'dan gelen tutuklu Nurettin Turgut'un da aralarında bulunduğu 5 sanık hakkında ise 'terör örgütü üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek' ile 'terör örgütü propagandası yapmak'tan 15 yıla kadar hapis cezası istendi.

Mahkeme heyetinden söz alan tutuklu sanık Ayhan Turgut, Türkiye'ye barış için geldiklerini, örgüt adına gelmediklerini söyledi. Sanık avukatları savunma için ek süre talep ederken mahkeme heyeti kısa bir aranın ardından duruşmayı 23 Eylül 2010'a erteledi.