BIST 9.985
DOLAR 32,38
EURO 34,72
ALTIN 2.432,74
HABER /  POLİTİKA

Davutoğlu'ndan başkanlık çıkışı!

Başbakan Ahmet Davutoğlu, başkanlık sisteminin öncelikli olduğunu ve tartışılması gerektiğini söyledi.

Abone ol
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili başkanlık sistemi konusunda aralarında en ufak bir tartışmanın dahi yaşanmadığını söyledi. Başkanlık sisteminin Türkiye'nin öncelikli konusu olduğunu söyleyen Davutoğlu, "Bizim bu sistemi tartışmamız gerekiyor" diye konuştu.
Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlık sistemi tartışmalarıyla ilgili soruları cevapladı. Kanal 7'de katıldığı canlı yayında Dautoğlu, seçim kampanyasında halkın önüne çıkacağını, oy isteyeceğini söyleyerek "Hedefim mevcut anayasayı değiştirecek çoğunluğun sağlanmasıdır" diye konuştu.

"MEVCUT SİSTEM TIKANDI"
 
Hem parlamenter sisteminin hem de bugün tartışılan başkanlık sisteminin, demokrasi içindeki sistemler olduğunu söyleyen Davutoğlu, otoriterleşiliyor tartışmalarına ise "Otoriter bir rejim çıkacaksa bu parlementer sistemden de çıkabilir" diye konuştu. Bu konuda asıl önemli olanın zihniyet olduğunu anlatan Davutoğlu şöyle konuştu;

"Özgürlükçü bir zihniyet gelişmişse başkanlık sistemi de özgürlükçü ve demokratik olur. Başkanlık sitemi totaliterdir, parlamenter sistem demokratiktir demek siyaset bilimi açısından cehalettir.
Öyle bir kanaat var ki sanki Türkiye’de parlamenter sistem çok iyi işliyordu. Zamanında parlamenter sistemde sıkıntı çeken herkes bu başkalık fikrini savundu, Özal da savundu, Erbakan da savundu. Sayın Cumhurbaşkanımızla bu konuda en ufak bir tartışmamız olmaz. Gelinen noktada sistem işlemiyor."

"ÖYLE BİR SİSTEM KURALIM Kİ..."

Erdoğan'ın halkın oyuyla seçilmiş bir cumhurbaşkanı olduğunu hatırlatan Davutoğlu şöyle devam etti:

"Sistem bir kişi için yapılmıyor. Bir kere yapıldığında 50 yıl 100 yıl işlesin diye yapılıyor. Öyle bir sistem kuralım ki hem ihtiyaçlara cevap versin, hem geçmişteki zorluklardan kurtarsın. Hem de ülkenin siyasi kültürünü yansıtsın. Başkanlık sistemi öncelikli, bizim bu sistem tartışmasını yapmamız lazım. Biz bu konuda dogmatik değiliz. Burada herkesin eteğindeki taşı ortaya koyması, seçilmiş bir cumhurbaşkanı gerçeğiyle bu sistem tartışmasını yapmamız lazım."

"O GECE NELER KONUŞULDU?"

Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde yaptığı ev ziyaretinin de ayrıntılarını anlattı. Davutoğlu merak edilen o görüşmeye ilişkin detayları da anlattı. Tamamen sivil bir görüşme olduğunu ve 70'li yılları konuştuklarını anlatan Davutoğlu, şunları söyledi;
 
 "Aslında bu çok doğal sizin bilmediğiniz şekillerde biz çok görüşüyoruz. Sayın Erdoğan’la ilişkimiz dün başlamadı ve her hangi bir hesaba dayanmıyor. Ben Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ı Pınarhisar’da ziyaret ettiğimde ilişkimiz nasılsa bugünkü de öyledir. İlişkilerimiz makama dayalı değil insanidir.
 
SİYASETE O GÜN BAŞLADIM
 
Ben siyasete bakan olarak gelmedim. Ben siyasete AK Parti’ye kapatma davası olduğu gün girdim. Ben Sayın Cumhurbaşkanımıza o gün söyledim bu bir savaş ilanıdır diye. Bu savaş ilanı ne sizedir ne AK Parti’ye bu savaş Türkiye’nin onurlu insanınadır. Her hangi bir konuda farklı bir kanaatim olsa da oturur konuşuruz. Muhalefet her fırsatta beni tahrik etmeye çalışıyor ‘Başbakan kendini göstersin diye’ Benim Başbakanlığımı sen görecek değilsin ki senin öyle bir gözün yok zaten.

"MİLLETVEKİLLİĞİNE YOĞUN TALEP VAR"
 
Milletvekilliği için çok yoğun bir talep olduğu aşikar. Çok talebin olması bize güven de veriyor. 8 Haziran günü AK Parti grubu nasıl olmalı diye kafamda bir unsur var. Gençte olacak yaşlıda olacak bir harman olacak. Ben bu teşkilatta yeni değilim ben akademisyenken de buralarda konferans verdim. Bu teşkilat dinamizminin de yansıması lazım.
 
"YÜZDE 50 BANDINDAYIZ"
 
Hiçbir ankette yüzde 48'in altını görmedik. Son yapılan anketlerde de yüzde 49,5 yüzde 50 bandındayız."