BIST 9.548
DOLAR 32,52
EURO 34,56
ALTIN 2.493,90
HABER /  DÜNYA

ABD'den İran'ı çıldırtacak IŞİD açıklaması!

ABD savunma bakanı adayı Ashton Carter, "Ortadoğu’da iki ivedi ve önemli tehlike var, biri IŞİD diğeri İran" dedi.

Abone ol

ABD Başkanı Barack Obama’nın Savunma Bakanlığı için aday gösterdiği Ashton Carter, adaylığının değerlendirilmesi süreci kapsamında, Senato Silahlı Kuvvetler Komitesi’ndeki oturumda Kongre üyelerinin sorularını yanıtladı.

Komite Başkanı Cumhuriyetçi Parti Arizona Senatörü John McCain, oturumda ABD’nin IŞİD’e yönelik Suriye’deki politikasına eleştiride bulunarak, Suriye’de rejim güçlerinin hedefleri haline gelebilecek Suriyeli muhaliflerin eğitilmesi fikrini yeniden değerlendirmesini istedi. McCain, "Suriyeli gençleri Suudi Arabistan’da eğitip Suriye’ye Beşşar Esed tarafından misket bombalanmasına göndermek, bunun işe yaramazlığı bir yana ahlaki olarak bile tek başına ABD’nin mücadele ettiği ve arkasında durduğu her şeyle çatışıyor" ifadesini kullandı.

Carter ise Obama yönetiminin IŞİD’e yönelik Suriye ve Irak’ta izlediği yolu desteklediğini vurgulayarak IŞİD’in kalıcı olarak yenilgiye uğratılması gerektiğine işaret etti. Irak’taki güvenlik güçleri gibi Suriye’de de sahada bulunması gereken güçlere ihtiyaç olduğunu anlatan Carter, Suriyeli muhalif güçlerin eğitilmesinin IŞİD’in tehdit olarak yeniden ortaya çıkmasını engelleyeceğini kaydetti.

Demokrat Partili Senatör Jack Reed’in, "ABD’nin çıkarlarına ve bölgeye yönelik en öncelikli tehdidin IŞİD mi olduğunu düşünüyorsunuz" sorusuna Ashton, "Sadece IŞİD demekten tereddüt ederim, çünkü aklımın bir köşesinde İran da var. Dolayısıyla Ortadoğu’da iki ivedi ve önemli tehlike var, biri IŞİD diğeri İran" yanıtını verdi.

ABD Başkanı Obama, Aralık 2014’te, Chuck Hagel’ın yerine Pentagon için Ashton Carter’ı aday göstermişti. Savunma Bakanlığında 2011-2013 yıllarında bakan yardımcılığı görevini yürüten Carter, hem Hagel hem de selefi Leon Panetta ile çalıştı. Carter, daha önce de hem Obama hem de eski Başkan Bill Clinton dönemlerinde Pentagon içinde çeşitli görevler üstlendi, geçmişte akademi dünyası ve özel sektörde de görevler aldı.

Carter'ın bakanlık görevine resmen başlayabilmesi için adaylığının Senato tarafından onaylanması gerekiyor.