BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  SEÇİM

2015 Genel Seçimleri AK Parti aday adaylığı

2015 Genel Seçimleri için AK Parti kriterleri açıkladı. AK Parti 'de aday adaylık başvuruları 11 Şubat 2015'te başlayacak. Adaylık tarifesi ise 2 ile 5 bin lira arası.

Abone ol

2015 Genel seçimleri için AK Parti milletvekili aday adaylığı başvuruları 11 Şubat 2015 tarihinde başlıyor. AK Parti aday adaylığı başvurularında son tarih ise 20 Şubat olarak duyuruldu. AK Parti erkek milletvekili aday adaylarından 5 bin lira, kadın milletvekili aday adaylaırndan ise 2 bin 500 lira alacak.

AK Parti aday adaylığı süreciyle ilgili bilgileri AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Beşir Atalay açıkladı. Atalay, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Merkez Karar Yönetim Kurulu'nun (MKYK) aldığı kararlara ilişkin açıklamalarda bulundu.

MKYK'da seçimle ilgili temel bütün kararların alındığını belirten Atalay, "AK Parti mekanizmaları olarak büyük bir seçime hazırlanıyoruz. Bir süredir kongrelerimiz devam ediyordu. Bu ayın 15'inde kongrelerimiz tamamlanacak. Şu ana kadar bin 50 il, ilçe, belde kongremiz tamamlandı. Bunun 69'u il, şu anda 12 il kongremiz yapılacak. 15 Şubat'ta kongrelerimizin hepsi tamamlanmış olacak. Bin 600 adet de kadın ve gençlik kolları kongremiz tamamlandı" dedi.

YSK'NIN 2015 GENEL SEÇİMLERİ TAKVİMİ
YSK'nın seçim takvimine değinen Atalay, "YSK takvimi 10 Mart'ta başlattı, siyasi partiler seçim kuruluna hangi seçim bölgelerinde seçime katılacaklarını 14 Mart'a kadar YSK'ya bildirecekler. 7 Nisan partilerin aday listelerini YSK'ya teslim tarihi. 14 Nisan'da geçici listeler, Resmi Gazete'de ilan edilecek. 24 Nisan'da da kesin listeler yayınlanmış olacak" dedi.

8 MAYIS'TA SEÇİM İÇİN OY VERME İŞLEMİ BAŞLIYOR
Haziran ayındaki seçimler için 8 Mayıs'ta gümrüklerde ve yurtdışında oy kullanma işlemlerinin başlayacağını ifade eden Atalay, Cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk defa yurt dışındaki vatandaşların oy kullandığını, randevu sisteminin 4 günle sınırlandırıldığını anımsatarak, "Bu defa randevu sistemi kalktı ve oy kullanılacak sandık sayısı arttırıldı ve 8 Mayıs'tan itibaren 1 ay boyunca oy kullanabilecekler. Yurt dışındaki vatandaşlarımız için katılımı teşvik eden bir düzenleme yapılmış oldu" değerlendirmesinde bulundu.

AK PARTİ ADAY ADAYLIĞI KRİTERLERİ VE TARİHLERİ
Atalay, dün MKYK'da alınan kararları dile getirerek, AK Parti aday adaylığı kriterlerine ilişkin şu bilgileri verdi;
"Parti adaylarının tespit ve sıralamasında bütün seçimlerde olduğu gibi merkez yoklamasını esas aldık. Aday tespiti ve sıralamasını yapmış olacağız. Aday adaylık başvurusu 11 Şubat 2015'de başlayacak, 20 Şubat'ta bitecek. Bu başvurular genel merkez ve il teşkilatlarına yapılabilir.

AK PARTİ 'DE ADAY OLAMAYACAK KİŞİLER
Burada önemli bir iki hususu özellikle kendi teşkilatlarımız için paylaşayım, onlara da buradan duyurmak isterim. Biz daha önce bir ilke kararı aldık. Son kongrelere (5.Olağan Kongreler) teşkilatlarımızda yöneticiliğe aday olan ve seçilenler için bu seçimde aday adaylığı söz konusu olmayacak. Yani bu kongrede il başkanı, ilçe başkanı, veya bunların yönetimlerinde kadın kollarında, gençlik kollarında görev alanlar aday adayı olmayacaklar. Olurlarsa, istifa ederlerse bunlar aday listelerine girmeyecekler. Kongrelerden önce bu ilke kararını açıklamıştık ve bütün teşkilatlarımız bunu biliyor. Onun için şu anda yeni seçilen teşkilat başkan ve mensupları, yönetimdeki arkadaşlarımız aday adayı olmak için görevlerinden istifa etmesinler. Geçen hafta açıklamıştık. MYK'da aldığımız ilke kararıydı. Belediye başkanlarımız, belediye meclis üyelerimiz, il genel meclis üyelerimiz de aday adayı olmak için istifa etmesinler, bunlar aday listelerine giremeyecekler. Bu kararlarımız bir kere daha hatırlatmak istedim."

ADAY ADAYLIK BAŞVURUSU ÜCRETİ
Atalay, "AK Parti'den aday adaylık başvurusu için özel aidat olarak erkek adaylardan 5 bin TL, kadın adaylardan 2 bin 500 TL, engellilerden ise hiç özel aidat başvuruda alınmayacak" diyen Atalay, şunları kaydetti:

"Partimizin yürüteceği ilk çalışma takvimi de aşağı yukarı belirlendi. Bu aday adaylarının başvurularının bitmesinden sonra 28 Şubat-1 Mart tarihlerinde teşkilat temayül yoklaması yapılacaktır. 6 Mart'tan itibaren genel merkezde komisyon çalışmaları, aday adaylarının iyi tanınması için mülakatlar yapılacak. 23 Mart-7 Nisan arasında Genel Başkanımızın başkanlığında nihai listeler belirlenmiş olacak."