BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  POLİTİKA

Davutoğlu-Kılıçdaroğlu görüşmesi uzlaşma sağlandı mı?

Başbakan Davutoğlu ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu görüşmesi sona erdi. Yeni anayasa çalışmalarının konuşulduğu görüşmenin ardından AK Parti ve CHP kanadından flaş açıklamalar geldi.

Abone ol

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki görüşme sona erdi.

Davutoğlu yeni anayasa, Meclis İçtüzüğü, reformlar ve bütçe ile ilgili görüş alışverişinde bulunmak üzere Kılıçdaroğlu ile Meclis'te bir araya geldi. Görüşme sonrası CHP Sözcüsü Haluk Koç ve AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik açıklama yaptı.

Başbakan Davutoğlu, 4 Ocak 2016 Pazartesi günü saat 14.00'te MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşecek.

Ahmet Davutoğlu-Kemal Kılıçdaroğlu görüşmesindeki gelişmeler:

16.13ÖMER ÇELİK: ANLAŞMA ZEMİNİ ÇIKTI

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, AK Parti - CHP görüşmesi sonrası açıklama yaptı.

"Geçmiş dönemde Anayasa Komisyonu'nda eşit üyeyle yönetimin bir takım zararları oldu. Liderler ihtiyaç duyduğunda yeniden görüşebilir. Ortaya çıkan tartışmalar eşliğinden görüşmeleri güncelleyebiliriz" diyen AK Parti Sözcüsü Çelik, konuşmasının devamında şunları ifade etti:

"Sayın Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyete teşekkür ediyoruz. Hiç soluk almadan bir beyin fırtınası oldu, bir yandan siyasi meselelerin görüşüldüğü toplantı oldu. Mevcut anayasanın değişmesi konusu ifade edildi. Bu konuda tam bir mutabakat var. Bizim anayasa hakkındaki görüşümüz son derece nettir. Biz bu anayasa ile 2023'e yön verileceğine inanmıyoruz. Türkiye 1876'dan beri anayasayı tartışıyor. Bir siyasi yazılım tartışılıyor. 2007'deki hazırlıklarımız ve 2011'de başlayan temaslarımızla Türkiye'nin net bir şekilde yeni anayasaya kavuşmasını arzu ediyoruz. 

"BAŞKANLIK SİSTEMİ'Nİ TARTIŞALIM İSTİYORUZ"

Başkanlık sistemi Sayın Başbakanımız tarafından gündeme getirildi. Bizim başkanlık sistemi önerimizle CHP'nin önerisinin tartışılması gerektiği öne çıktı. Kuvvetler ayrılığı, yargı bağımsızlığı, denge ve denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi, halkın devlet yönetiminde etkin olması hakkında biz başkanlık sistemle olacağını, onlar da parlamenter sistemle olacağını söylediler. Biz bunları karşılıklı tartışalım istiyoruz. Başkanlık sisteminin olumsuz örnekleri olduğu gibi, parlamenter sistemin de olumsuz örnekleri var.

15.40CHP'DEN FLAŞ GÖRÜŞME AÇIKLAMASI

CHP Sözcüsü Haluk Koç, görüşme sonrası açıklama yaptı. Haluk Koç açıklamasında görüşmeye ilişkin şunları söyledi:

"ANAYASA UZLAŞMA KOMİSYONU YENİDEN CANLANDIRILACAK"

Davutoğlu, MHP ziyaretinin ardından daha geniş kapsamlı bir açıklama yapacaktır. Geçen yasama döneminde TBMM'de Anayasa Uzlaşma Komisyonu kurulmuş idi. Başkanlık Sistemi tartışmaları ile ilerleme sağlanamamıştı. Bu komisyonun tekrardan canlandırılması gündeme geldi. CHP olarak devam etmesini önerdik. İkincisi ve en önemlisi, Türkiye artık 12 Eylül ayıbından kurtulmak durumunda. 12 Eylül'den kalan mevzuatların kurtulması için bizim çalışmamız var. İktidar partiside böyle bir durumla gelecek. Kişi hak ve özgürlüklerin önündeki 12 Eylül engellemelerinin kalkması gerekiyor. Bu durumda bir anlayış birliğine varıldı.

15.30MECLİS'TEKİ GÖRÜŞME SONA ERDİ

Başbakan Davutoğlu ile Kılıçdaroğlu arasında yapılan görüşme sonra erdi. Görüşme 2,5 saat sürdü.

13.00DAVUTOĞLU-KILIÇDAROĞLU GÖRÜŞMESİ BAŞLADI

Görüşmeye Davutoğlu ile birlikte Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik ile AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı katıldı.

Kılıçdaroğlu'na ise CHP genel başkan yardımcıları Haluk Koç, Selin Sayek Böke ve Bülent Tezcan ile CHP Grup Başkanvekili Engin Altay eşlik etti. 

Kılıçdaroğlu, Başbakan Davutoğlu ve beraberindeki heyeti Meclis'teki makam odasının girişinde karşıladı. Görüşmeye basın mensupları da yoğun ilgi gösterdi. Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu, girişte basın mensuplarına poz verdi. 

DAVUTOĞLU, KILIÇDAROĞLU'NA 4 DOSYA!

Başbakan Davutoğlu, CHP Lideri Kılıçdaroğlu’yla yapacağı görüşmede ele alacağı konuları 4 başlıkta sıraladı. Davutoğlu, bu görüşmeyle açık ruhuyla toplumu kuşatan, kişiselleştirilmemiş, insan odaklı bir Anayasa için süreç başlatmak istediğini söyledi.

DAVUTOĞLU'NDAN CHP, MHP VE HDP'YE RANDEVU TALEBİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu 22 Aralık'ta yaptığı konuşmada, yeni anayasa, bütçe, reformlar ve iç tüzük konularında fikir alışverişinde bulunmak için CHP, MHP ve HDP liderlerinden randevu istemişti.

HDP İLE RANDEVU İPTAL

Başbakan Davutoğlu ile HDP'li yöneticiler arasında bugün saat 16.00'da yapılması planlanan görüşmeyi iptal etmişti.

Başbakanlık'tan yapılan açıklamada "Son bir hafta içinde HDP yöneticileri tarafından yapılan açıklamalar ülkeyi kutuplaştırmayı amaçlayan, asgari siyasi nezaketten uzaktır. Bu üslupsuz yaklaşımla aynı masayı paylaşmanın anlamı kalmamıştır" denildi.

 

MİLLİ PİYANGO YILBAŞI ÇEKİLİŞİ

MİLLİ PİYANGO AMORTİ NUMARALARI