BIST 9.138
DOLAR 32,37
EURO 34,98
ALTIN 2.325,64
HABER /  POLİTİKA

Davutoğlu HDP ile neden görüşmüyor Önder'e sert yanıt

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Sırbistan ziyareti öncesi Atatürk Havalimanı'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Davutoğlu'nun hedefinde HDP vardı.

Abone ol

Yeni Anayasa çalışmaları kapsamında HDP ile görüşmeme kararı alan Başbakan Ahmet Davutoğlu, kararının gerekçesini sert dille açıkladı. 

Randevu talebi sonrası HDP'den gelen açıklamaların 'samimiyetsiz ve ciddiyetsiz' olduğunun altını çizen Davutoğlu, "Saygısızlığa varan açıklamalarından sonra onları muhatap almam doğru değil" dedi.

Davutoğlu, randevu talebi sonrası "Kaçak çayını içer gider" diyen HDP'li Sırrı Süreyya Önder'e de yanıt verdi:

"Türkiye ateş çemberinin içinde. Polisimiz askerimiz şehit düşüyor. Kalkmış kaçak çaydan bahsediyor bu senarist. Ne konuşacağım ben bunlarla. Gitsinler kaçak çaylarını kimlerle içerlerse içsinler."

Davutoğlu'nun açıklamalarının detayları şöyle.

DAVUTOĞLU-ERDOĞAN GÖRÜŞMESİ

Ben Sırbistan'a sayın Cumhurbaşkanımız da Suudi Arabistan'a gidiyor. Perşembe günü de yılbaşı olduğu için olağan görüşmemiz yapılamayacaktı. İstanbul'da programımız denk gelince görüştük.

Haftalık olağan görüşmemizi öne alarak 2015'in son görüşmesini gerçekleştirdik. 

YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI

Cumartesi günü 2011 yılında yeni Anayasa çalışmalarına katılan tüm arkadaşları davet ettim. O zaman Dışişleri Bakanı olarak olayları takip etsem de bugün detaylı olarak inceleme ihtiyacı hissettim. Sayın Kılıçdaroğlu ve Sayın Bahçeli'yi giderken herhangi bir önyargımız yok. 2011'den sonra uzlaşma komisyonu yöntemi denendi ancak sonuç alamadık. Önümüzde ciddi bir siyasi istikrar dönemi var. Sayın Kılıçdaroğlu ve Bahçeli'yle yöntem konusunda bir yol çalışacağız.

Anayasanın ruhu konusunda mutabakat sağlamamız lazım. Vatandaşın devleti tanımladığı, insanoğluna dayalı bir çerçeve sunacağım. 

Doğru olan Başkanlık sistemidir. Kimsenin konjonktürel bakması doğru değildir. 50 sene sonra sorumları idare ederken de rahat etsinler. Kişiselleştirilsek bizden sonraki nesiller için sıkıntı doğurur.

HDP İLE NEDEN GÖRÜŞMEME KARARI ALDI?

Ben seçim sonrası ayrım gözetmeden herkesle görüşeceğimizi söyledim. Randevu talebinde de bulundum. Ama randevu talebinden sonra aynı tutumu sürdürmeleri, sürdürmenin ötesinde hakarete varan ifadeler, tahrik içeren ifadeleri muhatap almam. Her konuda farklı kanaatlere sahip olabiliriz. Ama samimiyet ve ciddiyet şart. Bu ülkenin başbakanı bu talepte bulunuyor. Benim hayatımda kimseye nezaketsizlik yaptığım görülmemiştir. Şahsen tevazü gösterebilirim ama bana destek veren millet adına tevüzü göstermem. 

Benden hesap soracaklarını ima edecekleri yönündeki açıklamalarda bulundular. Benden hesap soracaklarına Cizre'de Sur'da oraları cehenneme çevirenlere hesap sorsunlar.

DTK'NIN ÖZERKLİK AÇIKLAMASI

Türkiyelileşmekten bahsediliyordu hani! Hani Türkiye toplumunun bir parçası olacaklardı. 7 Haziran'da bu samimiyetsizlere inanan bunlara oy veren insanlarımız vardı. Hesap sorun bunlara! Niyetleri ortaya çıktı.

Okula giden çocukların kanını dökenlerle ne konuşacağım.

SIRRI SÜREYYA ÖNDER'İN AÇIKLAMALARI

Gelsin 'kaçak çayımızı içer' diyor bu senarist. Türkiye ateş çemberinin içinde. Polisimiz askerimiz şehit düşüyor. Kalkmış kaçak çaydan bahsediyor. Ne konuşacağım ben bunlarla. Gitsinler kaçak çaylarını kimlerle içerlerse içsinler.

HDP artık siyasi parti gibi davranmalı. Samimi bir siyasi parti olduklarını gösterene kadar bizden muhatap bulamazlar.