BIST 9.525
DOLAR 32,52
EURO 34,73
ALTIN 2.489,36
HABER /  GÜNCEL

Yargıtay'dan HDP'ye kapatma uyarısı!

Yargıtay Başsavcılığı, DBP’ye parti tüzüğünde yer alan bazı maddelerin anayasa ve yasalara aykırı olduğu gerekçesiyle bir uyarı gönderdi. Uyarı, HDP’ye mesaj olarak algılandı.

Abone ol

YARGITAY Cumhuriyet Başsavcılığı Siyasi Partiler Sicil Büros, öz yönetim konusunun tartışıldığı DTK kongresinden bir gün önce 25 Aralık 2015 tarihinde DTK bileşenleri arasında yer alan DBP’ye parti tüzüğünde yer alan bazı maddelerin anayasa ve Siyasi Partiler Yasası’na aykırı olduğu gerekçesiyle bir yazı gönderdi.

DBP’nin 23 Ağustos 2015 tarihinde yapılan kongresinde değişen parti tüzüğünün incelendiği belirtilen yazıda, anayasada devletin bütünlüğü, resmi dili, bayrağı, milli marşı ve başkentini düzenleyen 3. madde, değiştirilemeyecek hükümleri düzenleyen 4. madde ve siyasi partilerle ilgili hükümlerin bulunduğu 68. maddeler anımsatıldı. Yazıda, Siyasi Partiler Yasası’nda demokratik devlet düzeninin korunmasıyla ilgili yasakları içeren 78. madde, milli devlet niteliğinin korunmasını düzenleyen 79. madde ve devletin tekliği ilkesinin korunmasını düzenleyen 80. maddesi, azınlık yaratılmasının önlenmesini içeren 81. madde anımsatıldı.

ANAYASA VE SİYASAL PARTİLER YASASI'NA AYKIRI

Yazıda, partinin amacını gösteren tüzüğün 3. maddesinin 4. fıkrasında “devletin, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne” aykırı olarak “demokratik özerklik modelinin benimsendiği ve bu doğrultuda çalışılacağının hedeflendiğinin" açıklandığı kaydedildi. Parti programının birçok bölümünde de Anayasa ve Siyasi Partiler Yasası’nda vurgulanan maddelere aykırı değerlerlendirmelere yer verildiği ifade edildi. Yargıtay, DBP’ye gönderdiği yazıda şunları dile getirdi:

“Parti programının giriş bölümünde ‘Partimiz DBP, yeniden yapılanma sürecinde demokratik özerkliği siyasal gündemine alırken, günümüze kadar farklılıkların inkârına dayalı tek ulus mantığına karşın demokratik ulus anlayışını, demokratik özerklik temelinde yaşamsallaştırmayı hedeflemektedir. Bu anlamda DBP Türkiye ve Kürdistan siyasetinde yeni bir partileşme anlayışı ve yeni bir siyasi kültür yaratma iradesiyle kendini yenilemiştir’ diyerek partinin varoluş amacının yaşanan siyasal, sosyal, kültürel ve ekonomik sorunların çözümü için özyönetim anlayışı doğrultusunda çalışmalar için kadrolar oluşturmayı hedeflendiği belirtilmiştir.”

BÖLÜNMEZ BÜTÜNLÜĞE AYKIRILIK DOĞRUDAN KAPATILMA NEDENİ

Cumhuriyet'in haberine göre, Yargıtay’ın yazısında, DBP’nin parti programında değinilen bu hedeflerin anayasa ile güvence altına alınmış devletin üniter yapısına aykırı hükümler içerdiğinin açık olduğu kaydedildi. Yazıda, anayasa ve Siyasi Partiler Yasası’nda düzenlenen parti kapatma düzenlemelerine göre bir partinin tüzük ve programının devletin bağımsızlığına ülkesine ve milleti ile bölünmez bütünlüğüne aykırı olması durumunda partinin doğrudan kapatılması gereken hallerden olduğunun belirtildi.

dbp