BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,93
ALTIN 2.426,68
HABER /  POLİTİKA

CHP destek verecek mi? AK Partili Çelik'ten açıklama

Yeni anayasa çalışmaları nedeniyle Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu arasında görüşme gerçekleşti. Görüşmenin ardından AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik açıklama yaptı.

Abone ol

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yeni anayasa, Meclis İçtüzüğü, reformlar ve bütçe ile ilgili görüş alışverişinde bulunmak üzere Meclis'te bir araya geldi.

Başbakan Davutoğlu ile Kılıçdaroğlu arasındaki görüşme yaklaşık 2,5 saat sürdü. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu.

"TAM BİR MUTABAKAT VAR"

"Sayın Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyete teşekkür ediyoruz. Hiç soluk almadan bir beyin fırtınası oldu, bir yandan siyasi meselelerin görüşüldüğü toplantı oldu. Mevcut anayasanın değişmesi konusu ifade edildi. Bu konuda tam bir mutabakat var." diyen AK Parti Sözcüsü Çelik, görüşmeyle ilgili şu ifadeleri kullandı:

"Bizim anayasa hakkındaki görüşümüz son derece nettir. Biz bu anayasa ile 2023'e yön verileceğine inanmıyoruz. Türkiye 1876'dan beri anayasayı tartışıyor. Bir siyasi yazılım tartışılıyor. 2007'deki hazırlıklarımız ve 2011'de başlayan temaslarımızla Türkiye'nin net bir şekilde yeni anayasaya kavuşmasını arzu ediyoruz"

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'in açıklamalarından satırbaşları:

"GRUP BAŞKANVEKİLLERİ GÖRÜŞECEKLER"

Bu darbe hukukunu oluşturan anayasanın değişmesi konusunda onlar da hemfikirler. Sayın Kılıçdaroğlu 12 Eylül izlerinin silinmesi konusunu dile getirdi. Biz de bütün izlerin mevzuattan arındırılması konusunda çalışmalarımız var. Grup başkanvekilleri kendi aralarında görüşüp neler yapılması gerektiğini bildirecekler.

"BAŞKANLIK SİSTEMİ'Nİ TARTIŞALIM İSTİYORUZ"

Başkanlık sistemi Sayın Başbakanımız tarafından gündeme getirildi. Bizim başkanlık sistemi önerimizle CHP'nin önerisinin tartışılması gerektiği öne çıktı. Kuvvetler ayrılığı, yargı bağımsızlığı, denge ve denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi, halkın devlet yönetiminde etkin olması hakkında biz başkanlık sistemle olacağını, onlar da parlamenter sistemle olacağını söylediler. Biz bunları karşılıklı tartışalım istiyoruz. Başkanlık sisteminin olumsuz örnekleri olduğu gibi, parlamenter sistemin de olumsuz örnekleri var. 

"CHP, AB REFORMLARINA DESTEK VERECEK"

AB meselesi de gündeme geldi. AB meselesi AK Parti döneminde devlet meselesi haline gelmiştir. Bu konudaki vizyonumuz ve kararlılığımızın devam edeceği dile getirilmiştir. Fasıllar açılmadan CHP'nin mükellefiyetlerini yerine getirecek maddelere destek vereceğini açıkladılar. CHP, AB reformları konusunda destek verecek.

"İÇTÜZÜĞÜN DEĞİŞMESİ KONUSUNDA BİRLİKTELİK OLDU"

Meclis İçtüzüğü'nün değişmesi konusu konuşuldu. Hükümet hızlı çalışmak, muhalefetin denetleme konusu görevidir. Bu türde çalışma konusunda görüşler ifade edilmiştir. Bu içtüzüğün değişmesi konusunda ortak iradenin ortaya çıkması konusunda birliktelik oldu. Kendileri Türkiye'nin AB'ye uyum çerçevesindeki genel yaklaşımları konusunda değerlendirmelerde bulunacaklar.

"HDP'NİN TUTUMLARI RANDEVU İPTALİNİN SEBEBİDİR"

Biz her siyasi partiden randevu isteriz. Halkın oy verdiği partiye vatandaşlarımıza duyduğumuz saygı gereği randevu isteriz. HDP yöneticilerinin gayri ciddi tutum takınlamaları ve Türkiye'yi zedeleyici tutum almaları bu randevu iptalinin sebebidir



"MHP İLE GÖRÜŞTÜKTEN SONRA DAHA GENİŞ BİR TABLO ÇIKACAK"

MHP ile görüştükten sonra tablo daha geniş bir şekilde görülmüş olacak. Tartışmamız gerek konu sistemleri tabelada tartışmak değil, halkın siyasetin ve devletin sahibi olduğu anayasal yazılımın nasıl ortaya çıkarabiliriz onu düşünüyoruz. Yeni anayasa iradesinin güçlendirilmesi bakımından son derece verimli bir görüşme olmuştur. 12 Eylül'ün faşist düzeninden kalma mevzuatın değişmesi konusunda irade ortaya konulmuştur.

"LİDERLER YENİDEN GÖRÜŞEBİLİR"

Geçmiş dönemde Anayasa Komisyonu'nda eşit üyeyle yönetimin bir takım zararları oldu. Liderler ihtiyaç duyduğunda yeniden görüşebilir. Ortaya çıkan tartışmalar eşliğinden görüşmeleri güncelleyebiliriz.