BIST 9.881
DOLAR 32,56
EURO 34,97
ALTIN 2.457,33
HABER /  POLİTİKA

Davutoğlu 3. seçim için net konuştu!

Başbakan Ahmet Davutoğlu, koalisyon görüşmelerinde Bahçeli'nin iyi niyetli davranmadığını söyledi. Kılıçdaroğlu ve Bahçeli'nin ahlaka uygun bir davranış sergilemediğini de iddia eden Davutoğlu, 1 Kasım için de iddialı konuştu.

Abone ol

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 1 Kasım için tek hedeflerinin tek başına iktidar olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu ve Bahçeli'ye koalisyon için güvenmediğini söyleyen Davutoğlu, "Umarım bir kez daha muhtaç olmayız" diye konuştu. Davutoğlu, Türkiye'nin üçüncü bir seçimi daha kaldıramayacağını söyleyerek, seçimin yenilenmesi gibi bir konunun gündemlerinde olmadığını kaydetti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, NTV canlı yayınında Oğuz Haksever yönetiminde Mustafa Karaalioğlu ve Buket Aydın Baykal'ın sorularını cevapladı. Kendisi için başarının 1 Kasım'da tek başına iktidar olabilecek bir oy oranını yakalamak olduğunu söyleyen Davutoğlu, 7 Haziran'da da büyük bir başarı elde ettiklerini; anvak dördüncü partinin barajı aşarak Meclis'e girmesinin, siyaset tablosunu değiştirdiğini ifade etti. İşte Davutoğlu'nun açıklamaları;

KOZA İPEK GRUBU'NA KAYYUM ATAMASI

"Türkiye'de yargının aldığı kararlarla ilgili yapılan spekülasyonlar uzunca bir

Bahçeli'nin yaklaşımı iyi niyetli bir yaklaşım değil. Eğer elinde bir belge varsa o da kendini kurtaramaz!

dönemdir sadece bu kararla ilgili değil. Yargıyla ilgili de bir algı oluşumuna yol açtı bu. Nihayet bu bir hukuki süreç. Buradan hareketle hükümeti ve yürütmeyi doğrudan suçlamak doğru değil.

ZAMANLAMASI DOĞRU MU?

Eğer müdahale edilme gibi bir durum olmuş olsaydı herhalde zamanlamayı başka türlü düşünebilirdim. Herkes bu hukuki sürece saygı göstermek durumunda. İtiraz yolları da hukuk sistemi içinde gösterilmiştir.

MEDYAYA BASKI İDDİALARI

Tabi ki Türkiye'de basın özgürlüğü var buna saygı gösterilmelidir.

Ama gazetecilerde, siyasetçilerde iş adamları da hepimiz hesap verebilir konumda olduğumuzu bilmemiz lazım. Hukuk dışı bir eylem varsa bununda meslek grubunun mahiyetine bakmaksızın hukuki işleme muhatap olması lazım. 

ATANAN KAYYUMLAR

Algı yönetimi ile ilgili sıkıntılar olabilir. Ben AK Parti genel başkanıyım, bu kayyumların atanma yöntemi itibariyle ve kimlikleri itibariyle ne bir müdahalemiz söz konusu oldu ne de onların kimlikleri önem taşıdı bizim için. Dolayısıyla bu anlamda bir eleştiri söz konusuysa bu da tartışılabilir. Ama mahkemenin aldığı bir kararı uygulanması esnasında sanki bunu bir kahramanlık gösterisi bir provokasyon gösterisine dönüştürmek doğru değil. Varsa itirazlar yapılır.

KOALİSYON GÖRÜŞMELERİ

7 Haziran gecesi ben çıktım halka 3 söz verdim. Sizin mesajınızı aldık, gerekiyorsa özeleştiri yapacağız. İki, bu mesajın bir unsuru da koalisyon kurun diyorsunuz ve bunun için herkese açık olacağız. Üç, bir an dahi ülkeyi yönetimsiz bırakmayacağız. Bu üç sözünde gereğini yaptım. Cumhuriyet Halk Partisi ilk gün daha artık bir blok var AK Parti yenildi dedi. Bütün senaryo AK Parti’yi dışlamaya dayalıydı. Bahçeli zaten bütün denklemlerin dışına kendisini çıkardı. HDP’de asla AKP ile olmaz dediler. Biz hepsi ile görüştük. HDP ile koalisyon imkansız olmasına rağmen görüştük oraya oy veren vatandaşlarımıza olan saygıdan. 

BAHÇELİ'Yİ ELEŞTİRDİ

Bizim CHP ile koalisyon yapmamızı, sonrasında da kendileri için yıpranmayacağını düşünerek, bu süreçten bir pay çıkarmayı umut etti. Bu iyi niyetli bir yaklaşım değil. Eğer elinde bir belge varsa o da kendini kurtaramaz

AK PARTİ KOALİSYON ÖNERMEDİ İDDİASI

Çok net koalisyon önerdik ama karşımızda siz 13 yıl memleketi yıkım hükümeti gibi idare ettiniz biz onarmaya geliyoruz denirse bu nasıl ortaklık denir. Sonra terörle ilgili bir araya geldim ama sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun ifadesi benim ona güvenimi derinden sarstı. “Davutoğlu bana öyle şeyler söyledi ki anlatırsam zor durumda kalır”. Ne biliyorsanız söyleyin söylemiyorsanız çıtayı yükseltmek için namertsiniz dedim. Devlet ketumiyettir. Ana muhalefet partisi ile her şeyi konuşamıyorsanız nasıl koalisyon kuracaksınız.

HALKA YALVARIYORUM

Bundan sonra her oturduğumuzda acaba söylediğim hangi sözü ne zaman şantaj malzemesi gibi bana karşı kullanacak diye düşünmek zorunda kalırım. Sayın Bahçeli’de aynı şeyleri söyledi. İşte beni bunlara muhtaç etmeyin diye halka yalvarıyorum.

"TEK BAŞINA İKTİDAR BEKLİYORUZ"

Son 2 yılda 4 seçime girdik ve sürekli sınanıyoruz. Burada önemli olan bir kere seçimin birinci partisi olmak. Geçen seçimde ikinci partiyle aramız 16 puanlık bir fark. Eğer 3 partili bir sistem olsaydı biz şu anda 320 milletvekili ile yine iktidardık. Burada sonucu değiştiren 4.bir partinin daha barajı geçmesi oldu. Şimdi 4 ay sonra tekrar seçime gittiğimiz için önemli olan oylarımızın artması ve tek parti iktidarında olmamız.

"TÜRKİYE BİR SEÇİMİ DAHA KALDIRAMAZ"

Yok böyle bir gündemimiz yok. Sayın Şahin’le de açıklamasından sonra konuştum böyle bir şey yok gündemimizde. Türkiye'nin de bunu kaldıracağınız düşünmüyorum. Şu anda ben yönetiyorum bu ülkeyi neler çektiğimizi biz biliyoruz. 4 aydır terörle mücadele diyoruz ve son 30 yılın en zor ve en başarılı mücadelesidir. "