BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

Danıştaya kim saldırdı?

Danıştay saldırısı iddianamenin belkemiği. Ancak 3 an önce mahkemenin verdiği bir karar var. Pek şimdi ne olacak?

Abone ol Danıştay'a ulusalcılar mı sözde köktendinciler mi? Ortada iki farklı görüş var. Hem de taban tabana zıt. Üç ay önce mahkemenin vermiş olduğu kesinleşmiş bir kararı var. Ancak davanın genişletilmesi talebi delil yetersizliği iddiasıyla reddedilmişti. ?

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi saldırı "Ergenekon'la ilgisi yok" diyor ama savcının iddianamesi aksi yönde ısrarcı. Temyiz edilen dosya, Yargıtay'da görüşülmeyi bekliyor. Savcının delileri yeterli olacak mı? Olursa eski dava ne olacak.


Danıştay'a yapılan saldırı ile Cumhuriyet gazetesine atılan bombalarla davanın kararı şubat ayında, gerekçeli kararı ise nisan ayında açıklandı. İstanbul'da sürdürülen Ergenekon soruşturmasıyla ilgili şöyle denildi:

BAĞLANTI TESPİT EDİLEMEDİ

"Yargılama aşamasında İstanbul CMK'nın 250'nci maddesiyle görevli Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 2007/ 1536 esası ile yürütülen soruşturma ile ilgili olarak mahkememizden bir kısım evrak ve suretleri istenilmiştir. Yapılan inceleme ve değerlendirmeler sonucu, sanıklar ve sanıklara isnat edilen eylemler ile ilgili yürütülen hazırlık soruşturmasının arasında suç vasfını, sanıkların hukuki durumunu ya da sübutu etkileyecek şekilde bir bağlantı tespit edilememiştir.

SORUŞTURMANIN SONUCUNU BEKLEMEYE GEREK YOK

Dolayısıyla hazırlık soruşturmasının sonucunun beklenmesine gerek de duyulmamıştır. Yine, sanık Osman Yıldırım, duruşmadaki savunmaları yanında, cezaevinden genel iddialar içeren dilekçeler göndermiş ise de yargılama aşamasında somut olayı aydınlatacak nitelikte bilgi içermeyen bu dilekçelere itibar edilmeyerek, ayrıca araştırılması yoluna gidilmemiştir."

SAVCININ DELLİLLERİ YETERLİ OLURSA NE OLACAK?

Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet gazetesine atılan bombaların Ergenekon kapsamına alınması ile iki olayın perde arkası da aydınlatılacak. İşte o bağlantılardan bazıları:

BOMBA KARDEŞLİĞİ: Tetikçi Alparslan Arslan'ın Cumhuriyet gazetesine attığı el bombaları ile Ümraniye'de ele geçirilen Ergenekon'un 27 el bombasının aynı seriden olduğu tespit edildi.

ERGENEKONCU'YA MESAJ: Arslan'ın, Emin Gürses'e (Ergenekon'da tutuklandı) gönderdiği ve polisin dinlemesine takılan “Osman (Danıştay sanığı) ötecek, engel ol” mesajı.

BOMBALAR KÜÇÜK'TEN: Danıştay hükümlüsü Osman Yıldırım, Ergenekon savcısı Zekeriya Öz'e Cumhuriyet'e attıkları bombaları, Ergenekon'da tutuklanan emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün 27 Nisan 2006'da Ataşehir'deki toplantıda kendisine verdiğini söyledi. Yıldırım Ergenekon'da tutuklu, bombaları getiren kişiyi fotoğraftan teşhis etti.

TEKİN-ARSLAN İLİŞKİSİ: Tetikçi Arslan, Ergenekon'da tutuklanan emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin'in Doğuş Faktoring şirketinin avukatlığını yaptı. Arslan'ın üzerinden Ergenekon'da tutuklanan Doğu Perinçek'in Ulusal TV'ye ait kimlik kartı çıkmıştı.

KÜÇÜK'LE AYNI KAREDE: Tetikçi Arslan'ın Ergenekon sanığı emekli Tuğgeneral Veli Küçük ile Stockholm'de çekilmiş fotoğrafı ortaya çıktı. Fotoğrafın fotomontaj olmadığı adli poliste tespit edildi.