BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  GÜNCEL

İddianame dünya basınında

Ergenekon iddianamesi bugün açıklandı. İddianamenin yankıları dünya basınında geniş yer buldu. Peki iddianame hangi başlıklarla manşetlere taşındı?

Abone ol

Ergenekon iddianamesi bugün açıklandı. İddianamenin yankıları dünya basınında geniş yer buldu. Guardian, Times ve Financial Times, Ergenekon iddianamesini bakın nasıl yorumladı?

İngiltere'nin önde gelen basın kuruluşları Guardian, Times ve Financial Times, Ergenekon iddianamesinin açıklanmasını son dakika haberi olarak duyurdu.

Guardian, `AK Parti öç alıyor' diye yazarken, Times `Öyle görünüyor ki, dava ülkede güç çekişmesine yol açıyor' ifadelerine yer verdi. Financial Times ise 2006 yılında Danıştay'a yapılan saldırının gerçek nedenlerinin her zaman şüpheye yol açtığına, aslında Ergenekon ile ilişkili olabileceğine dikkat çekti.

İngiliz basını, flaş haber olarak duyurduğu `Ergenekon' gelişmelerine geniş yer verdi.

The Guardian, Ergenekon davasının AKP'nin kapatılma davasıyla eşzamanlı süregeldiğini ifade ederek, "İki dava, AKP'yi Atatürk zamanında temeli atılan laiklik olgusunu yıkmakla suçlayan Eski Cumhuriyetçilerin, Türkiye'nin ruhu için savaşını temsil etmektedir. Parti ise iddiaları reddederek, yapılanın demokratik reform ve modernizasyon çabaları olduğunu savunuyor" diye yazdı. Gazete, AKP'nin kapatılma tehlikesine karşılık olarak `öç' aldığını öne sürerken geçen hafta yapılan tutuklamaların Yalçınkaya'nın sözlü açıklama yapacağı güne rast getirildiğinin altını çizdi.

Times ise `İslamcı hükümete militan laikler tarafından darbe yapılacağı' iddialarına ilişkin 86 kişinin terörizm suçlamasıyla tutuklandığını bildirdi. "Aylardır tartışılan, siyasal gerilime yol açan ve finans piyasasını alt üst eden dava AKP'nin öcü olarak nitelendiriliyor" diyen gazete, "Öyle görünüyor ki, rakip elitler arasında güç çekişmesi yaşanıyor. Muhalifler, islamcı devlet yaratmakla suçladığı hükümetin, örnek olarak türban konusundaki tutumuna işaret ediyor" yazdı.

Financial Times, Başsavcı Aykut Cengiz Engin'in `siyaset ve kamu dünyasından inanılmaz ilgi gördüğünü' ifade ederken, iddianamede iki emekli generalin bulunmadığı, ancak listede olan kişilerin aşırı sağ görüşten aşırı laik kesime kadar uzandığını bildirdi. Savcının, Türk devletine yapılan saldırılar arasında 2006 yılında Danıştay'a yapılan silahlı saldırının da yer aldığını belirttiğini kaydeden gazete, o zamanlar İslamcı motivasyonlarla yapıldığı ileri sürülen saldırıyla ilgili `her zaman şüpheler bulunduğunu' ifade etti. Financial Times, bazı kişiler tarafından, bu tarz saldırıların Ergenekon başta olmak üzere Türkiye'yi sarsmak isteyen güçlerin yapabileceklerinin örneği olarak görüldüğüne işaret etti.