BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

DANİMARKA’DAN KOSOVA’YA AB DESTEĞİ

Danimarka’nın Avrupa konularından sorumlu Bakanı Nicolai Wammen, Priştine ile Belgrad arasında sağlanan mutabakatın, Kosova’yı Avrupa Birliğ...

Abone ol

Danimarka’nın Avrupa konularından sorumlu Bakanı Nicolai Wammen, Priştine ile Belgrad arasında sağlanan mutabakatın, Kosova’yı Avrupa Birliği’ne yakınlaştıracak çok önemli bir gelişme olduğunu söyledi.
Kosova’ya resmi ziyareti çerçevesinde, Priştine’de Kosova’nın Avrupa Entegrasyon Bakanı Vlora Çitaku ile bir araya gelen Wammen, AB’nin arabuluculuğunda Brüksel’de Priştine ile Belgrad arasında imzalanan anlaşma ışığında Kosova ile AB arasındaki ilişkileri ele aldı. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Danimarka’nın Kosova’yı AB ile bütünleşme süreçlerinde destekleyeceğini kaydeden Danimarka’nın Avrupa konularından sorumlu Bakanı Nicolai Wammen, ülkesinin, söz konusu mutabakata varılmasından dolayı büyük memnuniyetlik duyduğunu ifade etti.
Priştine ile Belgrad arasında iki ülke başbakanları tarafından imzalanan anlaşmaya tarihi nitelik veren Bakan Wammen, şöyle konuştu: “İmzalanan anlaşma, Kosova’yı AB ile yakınlaştıracak. Anlaşma, Kosova’ya AB ile bütünleşme yolunu açacak. Bu önemli gelişmeden sonuna kadar faydalanılmalıdır. Kosova ile Sırbistan liderleri kararlılık ve cesaretle anlaşmaya imza atarak, ilişkilerde yeni bir sayfa açılması konusunda mutabakata varmıştır.”
Anlaşmanın imzalanmasının önemli olduğu kadar anlaşmanın uygulanmasının da o kadar önemli olduğunun altını çizen Danimarkalı Bakan Wammen, Brüksel’de ilerideki saatlerde anlaşmanın uygulanması planının hazır hale getirileceğini hatırlattı. Anlaşmanın Kosova’da herkes tarafından desteklenmesi çağrısında bulunan Wammen, anlaşmanın oluşturduğu imkanlardan yararlanılması için çabalara devam edilmesi gereğine işaret etti.
Kosova Avrupa Entegrasyon Bakanı Vlora Çitaku da basın toplantısında yaptığı açıklamada, Kosova’nın 28 Haziran tarihinde, AB ile ilişkilerinde net bir sonuç beklediğini belirtti. Kosova ile Ortaklık ve Katılım Anlaşması’na yönelik AB ile Kosova arasında müzakerelerin başlamasını beklediklerini anlatan Çitaku, şunları söyledi: "Kosova, AB sürecinde kendine düşenleri sonuna kadar yapmaya çalışıyor. Priştine’nin Belgrad ile imzaladığı anlaşma, bu çabaların en iyi kanıtıdır.”
Danimarka Bakanı Wammen, Priştine’nin ardından resmi bir ziyaret için Belgrad’a geçecek.
(İHA)