BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

MAHKEME TÜRK PARLAMENTERLERE GEREKLİ KOLAYLIĞI GÖSTERMEDİ

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyesi ve MHP milletvekili Prof. Dr. Mustafa Erdem, Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi’nde bugün ilk duruşma...

Abone ol

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyesi ve MHP milletvekili Prof. Dr. Mustafa Erdem, Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi’nde bugün ilk duruşması yapılan Neo Nazi davasında, duruşmaya izlemeye gelen parlamenter ve diplomatlara gerekli kolaylığın gösterilmediğini söyledi.
İHA’ya konuşan Erdem, "mahkemenin adil", "vicdanları rahatlatan" bir karar vermesi ve adaletin tecellisine katkı sağlamasını" istediklerini belirterek, mahkemenin işleyiş biçimi ve adil bir yargılama olup olmadığını değerlendirmek ve maktul yakınları ile görüşmeler gerçekleştirmek için Münih’e geldiklerini söyledi.
"KARŞILAŞTIĞIMIZ MANZARA DOĞRUSU PEK DE İÇ AÇICI OLMADI"
Erdem, "Ancak geldiğimizde karşılaştığımız manzara doğrusu pek de iç acıcı olmadı. Zira biz Türkiye olarak uluslararası nitelikteki, hatta ulusal nitelikteki pek çok mahkemeye bile, uluslararası delegasyonun veya heyetlerin veya kişilerin talepleri doğrultusunda herkese yeterli imkanı sağlamamıza rağmen, maalesef burada Türkiye’den gelen parlamento heyetine, büyükelçilik yetkililerine bile böyle bir engin hoşgörünün olmadığını, kolaylaştırmanın çok yaşanmadığını üzülerek ifade etmek isteriz" dedi.
"SABAHIN ERKEN SAATLERİNDE GELİP SIRAYA GİRDİK"
TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyesi Erdem, "Biz de buraya sabahın erken saatlerinde gelmek suretiyle diğer vatandaşlarımız gibi sıraya girdik. Ve nihayet sırada dışarıdan gelen gözlemcilere ayrılan 50 kişilik kontenjandan yararlanarak bir şekilde içeri girme imkanı bulduk. Bu doğrusu insan hakları açısından, mahkemelerin gerçek işleyişi açısından bize çok olumlu intibalar bırakmadı. Umarız bundan sonraki alanla ilgili olarak yapılacak değerlendirmeler, maktullerin yakınlarını rahatlatan bir konuma ve bir de adaletin tecellisi açısından yararlı bir duruma vesile olur. Bir de buna caydırıcılık olması bakımından da sanırım adil bir yargılama gerçekleşir diye ümit ediyoruz" şeklinde konuştu.
"İLK İNTİBA MAHKEMENİN ÇOK UZUN SÜRECEĞİ YÖNÜNDE"
Erdem konuşmasına şöyle devam etti:
"Ama içeride edindiğimiz intibalara bakılır ise, şu an mahkemenin çok uzun süreceği, iddianamelerin çok uzun zaman içerisinde okunacağı, bunu engellemek için çok çeşitli araç ve gereçlerin devreye sokulacağı kanaatini edindik. Nitekim daha ilk etapta mahkemenin hem beklenen saatten daha gecikmeli olarak başlamış olması, hem de sanık yakınlarının reddi hakim taleplerinde bulunması, bunun için çok uzun bir dilekçenin gündeme getirilmesi, içerideki sürenin açıkçası çok da verimli kullanılamayacağı kanaatine bizi itti."
"TÜRKİYE’DEKİ GİBİ CENTİLMEN VE RAHAT BİR ORTAM SAĞLANMAMIŞ"
"Şu anda biz Türkiye’den İnsan Hakları Komisyonu olarak, birer parlamenter ve diplomat sıfatını taşıyarak burada bizlere daha önceden sağlanan imkanlardan yararlanmayı arzu ederdik. Ama böyle bir tahsis imkanı olmadığı gib,i sıradan vatandaşların takibe uğradığı şekilde içeriye girme ve bu imkanlardan yararlanma fırsatı elde ettik. Oysa biz Türkiye’de buna benzer durumlarda, çok daha iyi şartlarda gelne heyetleri misafir ediyor ve onları objektif kriterler içerisinde mahkemelerimizi tanık olarak takip etmelerine imkan veriyoruz. Ama burada yaşadığımız manzara maalesef bu manada bizim ki kadar centilmen ve Türkiye’deki kadar rahat bir ortam sağlamadığını ifade etmek isteriz."
ORF TEMSİLCİSİ: "DURUŞMA DÜŞÜNDÜĞÜM KADAR KALABALIK OLMADI"
Bu arada Avusturya televizyonu ORF’nin Almanya Temsilcisi Mag. Johannes Marlovits, “Burada yargılanan Nazi örgütü üyelerinin Almanya’nın geçmişteki Nazi tarihinden dolayı önemli bir dava olacağını düşünüyorum. Fakat ben burada daha fazla insanın olacağını düşünüyordum ama düşündüğüm gibi olmadı" şeklinde konuştu.
(İHA)