BIST 9.717
DOLAR 32,50
EURO 34,93
ALTIN 2.439,64
HABER /  GÜNCEL

Dananın DNA'sı beraat ettirdi

Komşularına ait danayı çalarak sattıkları iddiasıyla 3 yıldan 7 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan çiftçi DNA testiyle beraat etti.

Abone ol

Antalya'nın Alanya İlçesi'nde komşularına ait danayı çalarak sattıkları iddiasıyla 3 yıldan 7 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan çiftçi 39 yaşındaki Tuncay Özer ile akrabası 63 yaşındaki Muhammet Kumru ve Kumru'nun nikahsız yaşadığı ikinci eşi 48 yaşındaki Emine Karaca, Selçuk Üniversitesi'nde yapılan DNA incelemesinde dananın Kumru'ya ait inekten olduğunun anlaşılması üzerine beraat etti.

Alanya'nın Alacami Köyü'nde çiftçilik yapan Muhammet Kumru, 3 yıl önce 2 yaşındaki danasını 350 TL karşılığında Mehmet Zorbaz'a sattı. Aynı köyden 55 yaşındaki Yaşar Toros, dananın kendisine ait olduğunu ve çalındığını ileri sürdü. Bunun üzerine Mehmet Zorbaz danayı, satın aldığı Muhammet Kumru'ya iade etti. Başka hayvanları bulunduğu için ahırında yer olmadığını ileri süren Kumru, bir öğrenci yurduna bağışlaması için danayı akrabası Tuncay Özer'e verdi. Dananın kendisine ait olduğunu iddia eden Yaşar Toros'un şik?yeti üzerine savcılık Muhammet Kumru, nik?hsız yaşadığı ikinci eşi Emine Karaca ve akrabaları Tuncay Özer hakkında, 'nitelikli hırsızlık' suçundan dava açtı. Dava konusu olan dana ise yediemin olarak köyün muhtarı Hasan Akmaz'a teslim edildi.

DANAYLA İLGİLİ İKİNCİ ŞİKAYET

Bir süre sonra 50 yaşındaki Fatma Gürel de savcılığa başvurarak, Muhammet Kumru'nun sattığı dananın, merada kaybettiği kendi danası olduğu iddiasıyla şikayetçi oldu. Bunun üzerie Muhammet Kumru hakkında ikinci bir dava açıldı. Ancak daha sonra iki dava birleştirildi.

DNA ÖRNEKLERİ ALINDI

Alanya 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi, sanıkların avukatı Mehmet Ali Kospınar'ın talebi üzerine dananın gerçek sahibinin belirlenmesi için DNA testi yapılmasına karar verdi. Danadan alınan kan örneği ile tarafların dananın annesi olduğunu iddia ettiği ineklerden alınan örnekler, karşılaştırma yapılması için Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Genetik Anabilim Dalı Başkanlığı'na gönderildi. Burada yapılan incelemede, dananın annesinin Muhammet Kumru'ya ait inek olduğu ortaya çıktı. Bu rapor üzerine mahkeme, tutuksuz yargılanan 3 sanığın beraatine karar verdi. Köy muhtarına zimmetli dana, sahibi Muhammet Kumru'ya iade edildi.

Mahkemenin verdiği beraat kararına sevinen Tuncay Özer, "Muhammet Kumru benim bacanağımdır. Çalındı denilen dana da ona ait. Konya Selçuk Üniversitesi'nde yapılan testte, çalıntı olduğu ileri sürülen dananın kendi ineğimizden olduğu kanıtlandı ve ben aklandım. Suçlamalardan dolayı 3 yıldır çalışamıyorum. Atılan iftiradan dolayı yıpratıldım. Yaşar Toros ve Fatma Gürel'in suçlamalarından dolayı maddi ve manevi yönden zarar gördüm" dedi.