BIST 8.990
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.298,20
HABER /  GÜNCEL

Daha büyük facia son anda önlendi

Gaziantep'i kana bulayan saldırının detayları ortaya çıkmaya başladı.

Abone ol

Teröristin asıl hedefinin polis merkezi ve üzerindeki lojman olduğu tespit edildi. Ancak nöbet tutan polisin “Aracı buraya çektirmem” demesi üzerine çekicinin biraz daha ileri park ettiği anlaşıldı. MOBESE kayıtlarına göre saldırıda kullanılan otomobilde 34 JUN 86 plakası bulunuyor. Hurdaya dönen aracın motor ve şasi numaraları ile Trafik Tescil'de kayıt karşılaştırması yapıldı. Citroen marka aracın plakasının sahte olduğu tespit edildi.

SAKARYA'DAN ÇALINDI

Saldırıda kullanılan aracın 11 Nisan 2012’de Sakarya Geyve'de çalınan 54 UE 926 plakalı siyah renkli bir Citroen olduğu tespit edildi. Şanlıurfa’ya götürülen aracın Siverek'te bulunan bir otosanayi merkezinde rengi ve plakası değiştirildi. Daha sonra araca yüklü miktarda patlayıcı yerleştirildi. Teröristlerin başka bir Citröen marka otomobilde kullanılan plakanın sahtesini araca yerleştirdiği aktarıldı.

ŞEHİR GİRİŞİNDE ARIZALANDI

Arabanın Gaziantep'e girişte arızalandığı MOBESE görüntülerinden ve tanık ifadelerinden ortaya çıktı. Siverekli olduğu belirlenen terörist çekiciyi aradı. Terörist, çekici gelene kadar tamirci ustası çağırarak aracı tamir ettirmeye çalıştı.

Terörist, çekiciye 100 lira ödedi ve aracı Karşıyaka Polis Karakolu önüne götürmesini istedi. Ancak karakoldaki nöbetçi polisin “Buraya koyamazsın, ileri al” şeklindeki uyarısı üzerine araç karakoldan 25 metre ileriye bırakıldı. Araç, 4 dakika sonra PKK’lılar tarafından uzaktan kumandayla patlatıldı. Polis merkezi ve üzerindeki lojmanlarda bulunan çok sayıda kişinin büyük bir faciadan kurtulduğu belirtildi.

İLK HEDEF ŞANLIURFA'YDI

Saldırının ardından yapılan istihbari çalışmalarda, Gaziantep'te Karşıyaka Polis Merkezi'ne yönelik bombalı eylemde asıl hedefin Gaziantep değil Şanlıurfa olduğu öğrenildi. Eylemi Diyarbakır kırsalında planladıkları belirtilen teröristlerin, ilk hedefinin Şanlıurfa olduğu ancak Urfa'ya gönderilen bombalı aracın emniyet güçleri tarafından tespit edilmesi üzerine ikinci hedef olarak Gaziantep'in seçildiği belirtildi. Teröristlerin, olayda A4 plastik patlayıcı kullandığı, patlayıcının etkisinin artırılması için de beton çivisi ve metal parçalar eklendiği öğrenildi.