BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Tüm yollar İstanbul'a!

Bayramın son günü İstanbul’a dönüş için Gebze’den itibaren TEM Otoyolu’nun tüm şeritlerini İstanbul yönüne verilince çile nispeten azaldı.

Abone ol

Ramazan Bayramı arefesinde özellikle TEM ve D-100 karayollarının İzmit-Gebze arasında oluşan yoğunluğun, tatil dönüşünde tekrarlanmaması için ilk kez dün gerçekleştirilen uygulama ile TEM’in her iki şeridi de İstanbul yönüne doğru trafiğe açıldı. Yol güzergahında Karayolları ve trafik ekiplerinin yaptığı kontrollerin ardından, saat 12.30’dan itibaren, normalde Gebze’den İzmit yönüne açık olması gereken güney şerit de Gebze yönüne doğru kullanılmaya başlandı.

BAKANLIK KABUL ETTİ

Bayram tatillerini memleketlerinde ve İstanbul dışında geçirmek isteyen tatilcilerin TEM yolu ve D-100 Karayolu’nda bayram öncesi oluşturduğu yoğunluk nedeniyle, özellikle arefe günü İstanbul’dan çıkan sürücüler 100 kilometrelik yolu 4-5 saatte alabildi. Bu sıkıntı nedeniyle art arda yapılan toplantıların ardından Kocaeli Valiliği’nin TEM’in tamamen İstanbul yönüne açılması önerisi Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından kabul edilerek dün uygulamaya konuldu.
Karayolları trafik ekipleri yaptıkları düzenleme ile TEM yolunun İzmit Batı turnikeleri ile Gebze Turnikeleri arasında tedbir alarak geçici levhalar yerleştirdi. Her 5 kilometrede bir trafik ekipleri de bulundurulurken, uygulamanın başladığı saat olan 12.00’ye kadar tüm ekipler yol güzergahlarında son denetimlerini yaptı.
Emniyet açısından TEM yolunun her iki yönündeki servis ve park alanları da kapatıldı. Saat 12.30’dan itibaren de İzmit’te Kandıra Turnikeleri olarak da bilinen Doğu turnikelerinden, normalde Gebze istikametinden gelen araçların kullanması gereken Güney şeridi de Gebze yönüne doğru trafiğe açıldı. İlk araç kafilesi Gebze’ye doğru doğru ters yoldan trafik eskortları eşliğinde ilerledi.
TEM’in güney şeridi yarın saat 12.00’ye kadar ters yönde trafiğe açık kalacak. İzmit yönüne giden araçlar ise TEM’e sokulmayıp, Gabze’den itibaren D-100 ve Yalova Bursa yolu olarak da bilinen E-130 Karayolu’na yönlendirildi.

GEBZE'DE KARIŞIKLIK

İzmit’teki bu uygulama herhangi bir sıkıntı yaratmazken, bu uygulamayı bilmeyen ve Gebze yönünden İzmit’e gelmek için TEM’i kullanmak isteyen sürücüler şaşkınlıkla karşıladı.
Buradaki sürücüler yolları karıştırdı. Sürücülere trafik ekipleri yardımcı olarak yön gösterirken, olası kazalara karşı da burada ambulans ve itfaiye ekipleri hazır bekletildi.

BANDIRMA'DA İZDİHAM

Bayram nedeniyle tatilini İstanbul dışında geçirip Bandırma üzerinden feribot ve deniz otübüsleri ile İstanbul’a dönmek isteyenler iskelede uzun kuyruklar oluşturdu.
Yoğunluğu dikkate alan İDO’nun, daha önce 3’ü feribot biri deniz otobüsü olmak üzere dört olan sefer sayısını, 10’a çıkarması yeterli olmadı. İDO, bayramın son günü sadece Bandırma’dan 6 feribot ve 4 deniz otobüsü ile bin 200 araç ve 6 bin 600 yolcunun taşınacağını açıkladı.

TOPÇULAR'DAN 25 BİN ARAÇ GEÇTİ

Ramazan Bayramı tatilini Ege ve Akdeniz yörelerinde geçiren İstanbullular, Topçular İskelesi önünde uzun araç kuyrukları  oluşturdu. Araç istif alanı tamamen dolarken, iskele gişeleri önünde yaklaşık 2 kilometrelik araç kuyruğu  oluştu. Bu arada İDO yetkilileri tarafından yoğunluk nedeniyle feribot sayısının 8’den 16’ya yükseltildiği bildirildi.
Ramazan Bayramı’nın ikinci günü Topçular iskelesinden 12 bin aracın geçiş yaptığını belirten yetkililer, bu sayının dönüş yolunda 25 bine ulaşmasını beklendiğini açıkladılar. Yalova İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı Topçular Karakolu’nda görevli askerler, araç kuyruğundaki sürücü ve yolculara çikolata ve kolonya ikram etti.

ÇANAKKALE DÖNÜŞ KUYRUĞU

Çanakkale’de Ramazan Bayramı’nın son gününde arabalı vapur ve feribotlarla İstanbul’a gitmek isteyen tatilciler, uzun kuyruklar oluşturdu.
Bayram dönüşü Çanakkale’de trafik yoğunluğu bugün saat 11.00’den itibaren başladı. Ege ve Akdeniz’deki tatillerini bitererek dönmek isteyenler, Çanakkale-Eceabat, Çanakkale-Kilitbahir, Lapseki-Gelibolu, Çardak-Gelibolu hatlarında saatsiz olarak çalışan 15 arabalı vapur ve feribot ile Avrupa yakasına geçmek için beklemeye koyuldu. Dönüş yolundaki araçlar Çanakkale merkezinde arabalı vapur iskelesine bağlanan Demircioğlu Caddesi güzergahında uzun kuyruklar oluşturdu. Trafik ve zabıta ekipleri, kent için trafiğin aksamaması için yoğun çaba harcadı.. Araçlara yol gösteren ekipler trafiği rahatlamaya çalıştı.
Çanakkale Boğazı’nda deniz ulaşımını sağlayan GESTAŞ yetkilileri, arife gününden itibaren yaklaşık 45 bin araç taşıdıklarını ifade ederken, bugün yapılacak dönüşlerle bu rakamın 70 bini bulmasının beklendiğini bildirdi.