BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,73
ALTIN 2.498,83
HABER /  DÜNYA

'Esad'ın istifasını görüşmeye hazırız'

Suriye Başbakan Yardımcısı Kadri Cemil, hükümetin Devlet Başkanı Beşar Esad'ın istifasını görüşmeye hazır olduğunu ancak istifanın müzakereler için önkoşul olamayacağını söyledi.

Abone ol
Suriye Başbakan Yardımcısı Kadri Cemil, hükümetin Devlet Başkanı Beşar Esad'ın istifasını görüşmeye hazır olduğunu ancak istifanın müzakereler için önkoşul olamayacağını söyledi.

Moskova ziyaretinde açıklamalar yapan Cemil, Batı'nın Suriye'ye askeri müdahale için bahane aradığını savundu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da, Suriye'ye müdahale edilmemesi gerektiğini söyledi.

ABD Başkanı Barack Obama Pazartesi günü, Esad Yönetimi'min kimyasal silah kullanması halinde Suriye'ye müdahalede bulunabileceklerini açıklamıştı. Obama kimyasal silah kullanımının ABD için "kırmızı çizgi" olduğunu söylemişti.

BOMBAYLA DEMOKRASİ OLMAZ

Sergey Lavrov, Çin Devlet Konseyi üyesi Dai Bingguo ve Cemil'in de aralarında bulunduğu Suriye heyetiyle görüştükten sonra yaptığı açıklamada, Suriye'ye karşı askeri güç kullanımına sadece BM Güvenlik Konseyi'nin izin verebileceğini söyledi ve demokrasinin bombalarla dayatılamatacağını belirtti.

Cemil de basın toplantısında müdahalenin Suriye sınırlarının dışına taşacağı uyarısında bulundu.

Suriye yönetimi daha önce önkoşulsuz müzakerelere açık olduğunu duyrumasına karşın Cemil bir adım ileri giderek Esad'ın istifası dahil her şeyi konuşmaya hazır olduklarını kaydetti.

Çin Devlet Konseyi üyesi Dai Bingguo da Rusya ve Çin'in diplomatik işbirliğini, BM sözleşmesinde yer alan ilkeler ve uluslararası hukuk normlarına uyulması ihtiyacı üzerine oturttuğunu belirtti.

BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi olan ve veto yetkisi bulunan Rusya ve Çin, Esad'a karşı ayaklanmanın başladığı Mart 2011'den bu yana Suriye'ye müdahaleye karşı çıkıyor.

Moskova ve Pekin, Esad'ı muhaliflere saldırılarını durdurmaya zorlayacak üç karar tasarısını veto etti.