BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,97
ALTIN 2.436,17
HABER /  GÜNCEL

Samaras: Biraz daha zaman istiyoruz

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, kemer sıkma programı ve reformları hayata geçirebilmek için daha fazla zamana ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Abone ol

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, kemer sıkma programı ve reformları hayata geçirmek için daha fazla zamana ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Samaras, Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu'yla yapılacak müzakereler öncesinde Alman Bild gazetesine verdiği demeçte, Yunanistan'a soluklanma fırsatı verilmesi gerektiğini belirtti.

Antonis Samaras bugün Euro Grubu Başkanı Jean-Claude Juncker, hafta sonunda da Alman ve Fransız liderlerle bir araya gelecek.

Bu görüşmelerde, Yunanistan'ın 31,5 milyar Euro'luk yeni kredi dilimini alabilmesi için istenen şartları yerine getirip getirmediği değerlendirilecek.

Kredi diliminin serbest bırakılmaması halinde Yunanistan'ın borçlarını ödeyemeyecek duruma geleceği ve Euro bölgesinden çıkarılabileceği belirtiliyor.

Yunanistan'ın bu parayı alabilmesi için Samaras'ın iki yıl içinde kamu harcamalarında 11,5 milyar Euro'luk kesinti yapabilecekleri konusunda AB ve IMF'yi ikna etmesi gerekiyor.

'İlave para istemiyoruz'

BBC Atina muhabiri Mark Lowen'a göre Samaras Avrupalı liderlerle görüşmelerinde Yunanistan'ın bu yıl seçimlerle zaman kaybettiğini söyleyecek ve halkın üzerindeki baskıyı daha da artırmamak için önlemleri daha uzun bir zaman dilimine yaymak istediklerini vurgulayacak.

Samaras Bild'e demecinde "İlave para istemiyoruz. Taahhütlerimize bağlıyız. Ekonomiyi hızlı şekilde canlandırmak ve devletin gelirlerini artırmak için sadece biraz nefes alma fırsatı istiyoruz." dedi.

Bununla birlikte bir hükümet yetkilisi, alacaklıları öfkelendirme endişesiyle Samaras'ın ek süre konusunda çok ısrarcı olmayacağını vurguladı.

Samaras Cuma günü Almanya Başbakanı Angela Merkel, Cumartesi günü de Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile görüşecek.

Troyka (Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu) Yunanistan'ın bütçe hedefleri konusunda kaydettiği ilerlemeyle ilgili raporunu gelecek ay yayımlayacak.

Euro bölgesi liderleri şimdiye kadar kredi koşullarını yumuşatmaya yanaşmadı.

Euro bölgesinin en zengin ülkesi Almanya'da hükümet Yunanistan'a daha fazla taviz vermemesi için baskı altında.