BIST 10.337
DOLAR 32,26
EURO 34,68
ALTIN 2.406,12
HABER /  POLİTİKA

Cuntanın bakanları ne dedi?

Balyoz darbe planı sonrası oluşacak kabine için ismi geçen bakanlardan ilk yorumlar geldi. Hepsi de birbirinden şaşkın!

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

ANKARA-
Taraf’ın ortaya çıkardığı Balyoz Darbe Planı sonrası kurulacak kabinede yer alacağı iddia edilen siyasiler şaşkına döndü. Başbakan Yardımcısı olarak adı geçen Hikmet Çetin 
iddialara anlam veremezken Tarım Bakanı olarak gösterilen Toptan, "Deli saçması" yorumu yaptı. Çalışma Bakanı olarak gösterilen Bayram Meral "Komik" bulurken Devlet Bakanı olarak sunulan Mehmet Nuri Yılmaz, "Tamamen yakıştırma. Aslı ortaya çıkarılsın" dedi. En sert tepki ise Türkiye'de darbe senaryoları üretip servis eden bir karargahın bulunduğunu ileri süren ve listede Çevre Bakanı olarak geçen Nur Serter'den geldi.

Balyoz planında darbe sonrası kurulacak kabinede ismi geçen siyasiler iddialarla ilgili İNTERNETHABER’in sorularını yanıtladı.

HİKMET ÇETİN: ŞAŞKINIM!
Hikmet Çetin, Balyoz Planı sonrası kurulacak hükümette görev alacaklar arasında gösterilmesini, “Hiçbir ilgim temasım yok. Üstelik o yıllarda Türkiye’de değil Afganistan’daydım. Nedir bu anlamıyorum” diye yanıtladı.

Kaç yıl geçtikten sonra böyle bir olayın ortaya çıkmasına anlam veremediğini anlatan Hikmet Çetin, “Türkiye’de darbe olabilir mi?” sorusuna, “Bu ülkede bir darbe olmaz. Ne dünyada ne Türkiye’de bunun konjonktürü yok” dedi.

Kendisi de darbe mağduru olan Çetin adının bir darbe planında geçmesine de tepki gösterdi. Çetin, “Bugüne kadar darbelerin sıkıntıların yaşamış hatta parlamentodan uzaklaştırılmış insanlardan biriyim. Böyle bir iddiaya anlam veremiyorum” dedi.

Çetin, “Bir darbe gerçekleşse ve böyle bir teklif yapılsa kabul eder misiniz?” sorusuna ise varsayımlar üzerinden konuşmak istemediğini belirterek, “Bugün ne TSK’nın bir darbe eğilimi vardır. Ne de böyle bir koşul. Bugüne kadar demokrasi zora girdiğinde bunlar yaşanmış. Ama bugün demokrasi içinde sorunları çözebilecek durumdayız. Demokrasi ile her şeyi aşabiliriz” yorumu yaptı.

TOPTAN: DELİ SAÇMASI
TBMM eski Başkanı Köksal Toptan da iddalara tepki gösterdi. Toptan, "Buna diyecek bir şey yok. Deli saçması. Ne ciddiye alır ne de üzerinde konuşur ne de bir değerlendirme yaparım. Üzerinde konuşulacak bir şey yok." demekle yetindi.  

YILMAZ: YAKIŞTIRMA
Kurulacak hükümette ismi geçenlerden biri de eski Diyanet İşleri eski Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz. Yılmaz Devlet Bakanı olarak görünüyor. Kabine listesinde ismini görüp şaşıranlardan biri olan Yılmaz ne söyleyeceğini şaşırdı. Türkiye'de darbe olacağına ihtimal veremediğini söyleyen Yılmaz şöyle konuştu:
"Ne söyleyeceğimi bilemiyorum. İnandırıcı gelmiyor. Tamamen yakıştırma. Türkiye'de darbeye ihtimal vermiyorum. Aslı nedir önce bu ortaya çıkarılmalı. Yoksa olmayan bir şeyin üzerine konuşmanın pek bir anlamı yok."

MERAL: KOMİK
Darbe kabinesinde Çalışma ve Ssoyal Güvenlik Bakanlığı için CHP Milletvekili eski Türk-İş Başkanı Bayram Meral'in adı geçiyor. İddiaları "Komik", olarak nitelendiren Meral şunları söyledi:
"Bunlar gelecekte tiyatrosu yapılacak işler. Eskiden Türk-İş genel başkanıydım. Meydanlara yüzbinler topluyordum. Sonra Meclis'e girdim. Girdiğim bir Meclis'in kapanmasını nasıl isterim. Sendikal hareket parlamenter sistem içinde anlam taşır. Ben bir sendikacı olarak üstelik 12 Eylül'den en çok zararı sendikaların gördüğünü bilen biri olarak bunu nasıl kabul edebilirim. Akla mantığa sığmaz, tamamen uydurma ve çirkin iddialar bunlar. Ülkenin ciddi sorunları varken bunların tartışılması yazık."

SERTER: 'KARARGAH' SENARYOSU
CHP Milletvekili Prof. Dr. Nur Serter de darbe kabinesinin Tarım Bakanı olarak sunuluyor. Prof. Dr. Serter inandırıcı bulmadığı darbe planıyla TSK'nın yıpratıldığını, AK Parti'nin düşen oy oranlarını yükseltmek için uğraştığını ve gündem değiştirilmeye çalışıldığını savundu. Serter'in değerlendirmeleri şöyle oldu:
"Hiçbir şekilde inandırıcı bulmuyorum. Sadece bu kabine değil haberin tümünü inandırcı bulmuyorum. Türkiye'de bir karargah var ve sürekli sahte darbe projeleri üretiyor, sonra sonra servis ediyor. Dün bir kanalda izledim. Ses kaydında sesi olduğu iddia edilen bir kişi sesin kendisine ait olmadığın söyledi. Bunu dinleyince hemen anlıyorsunuz.

Şunu görmek gerek. Zamanlaması çok dikkat çekici. Hem de gündemi hızla değiştiriyor. Bunu daha önceleri de yaşadık. AKP'nin oy kaybı yaşadığını da biliyoruz. Bu oy kaybı yaşandığında, gündem hükümetin istemediği bir noktaya kaydığında bu tür şeyler sevis ediliyor. İktidar için bir mağduriyet oluşuyor. Anayasa Mahkemesi'nin askere sivil yargı yolunu açan kararından hemen önce çıkması da manidar. Ayrıca çok açık TSK’ya yönelik bir yıpratma harekatı bu. Ciddiye almıyorum."

ÇELEBİ: DELİ SAÇMASININ DANİSKASI
Darbe sonrası kurulacak kabinede Ulaştırma Bakanı olarak ismi geçen Işın Çelebi de iddialara anlam veremedi. Çelebi sadece, "Deli saçmasının daniskası" yorumu yaptı.