BIST 10.644
DOLAR 32,22
EURO 35,05
ALTIN 2.504,74
HABER /  EKONOMİ

Alternatif ve bakir pazarlar mı arıyorsunuz?

Tacikistan'da düzenlenecek Ulusararası Duşanbe Sanayi ve Ticaret Fuarı, sektörleri buluşturan yeni bir ticari platform olmaya aday!

Abone ol

11 yıldır Kazakistan’ın Almaty şehrinde yerleşik, Orta Asya geneline yönelik 15 den fazla fuar düzenleyen, bölgenin uzmanlaşmış lider fuarcılık kuruluşu, bugüne kadar 1,500’den fazla firmayı Orta Asya pazarında onbinlerce ziyaretci ile buluşturmuş EXPO CENTRALASIA ve Tacikistan ticaret ve sanayinin çatı kuruluşu etkin Tacikistan Sanayi  & Ticaret Odası birlikte organizasyonu ile,   16-18 Mart 2010 tarihleri arasında Tacikistan’da düzenlenecek Ulusararası Duşanbe Sanayi ve Ticaret Fuarı, sektörleri buluşturan yeni bir ticari platform olmaya aday!

 

Tacikistan 8 milyonluk kendi nüfusu yanında komşu Afganistan ın kuzey bölgelerinde yaşayan 10  milyon a yakın, ve Özbekistanda 3 milyon seviyesindeki Tacikle birlikte toplamda 20 milyondan fazla insanın yaşadığı Pazar olarak değerlendirilmektedir.

 

Tacik toplumu orta asya nın en çalışkan topluluklarından biri olarak kabul edilmekte, bugün ayrıca 2 milyon dan fazla Rusya başta olmak üzere yurtdışında çalışan Tacik bulunmaktadır. Buradan gelen döviz gelirleri Tacikistan ekonomisine önemli katkılar sağlamaktadır.

 

Ayrıca Irak benzeri bir konjonktüre sahip olan Afganistan pazarına açılan kapı konumunda olan Tacikistanda , Afganistan la ticaret de ekonomiye önemli katkı sağlamaktadır. Yine daha kapalı bir ekonomiye sahip olan diğer komşu Özbekistan la özellikle sınır ticareti Hocend gibi Tacikistan şehirlerinin gelişimine katkıda bulunmaktadır.

 

Türk-Tacik İlişkileri…

Geçmişi Mevlana’ya kadar uzanan, yakın Türk-Tacik dostluğu son yıllarda karşılıklı üst düzey ziyaretlerle siyasi ve ekonomik alanda da önemli ivme kaydetmiştir.  Mevlana ve İmam ı Azam gibi iki ülkenin ortak değerleri her iki ülkeyi kültürel olarak da birbirine yaklaştırmaktadır.

2009 yılında özellikle Sayın Cumhurbaşkanız Abdullah Gül’ün ziyareti sonrası gelişen ikili ilişkiler

2008 yılı Aralık ayında dönemin dışişleri bakanı Sn. Ali Babacan Tacikistan ı ziyareti, 2009 yılı Nisan ayında geniş bir bürokrat heyeti ile dönemin devlet bakanı Sn. Said Yazıcıoğlu nun ziyareti ve sonrasında Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül’ün 28-30 Mayıs 2009 tarihlerinde beraberinde Sanayi ve Ticaret Bakanımız Sayın Nihat Ergün ve Devlet Bakanımız Sn.Faruk Çelik ve 100 den fazla işadamının katılımıyla gerçekleştirdiği ziyaret ve beraberinde gerçekleşen Türk-Tacik İş Forumu, karşılıklı ilişkileri zirveye taşımıştır. Yine Mart 2009 da Tacikistan Cumhburbaşkanı Sn. İmamali Rahman, Dünya Su Forumu için Türkiye ye gelmiştir

Gelişen siyasi ilişkilerin ticari alana da yansıması için her iki ülke cumhurbaşkanı da özel bir gayret sarfetmekte, bizzat özel bir önem vermektedirler.

Ayrıca Tacik halkı Türk halkına sevgi ve sempati beslemektedir. Bu da oarada iş yapmak isteyen Türkler için önemli bir avantajdır.

 

Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’deki Kokhi Borbad kompleksinde düzenlenecek Uluslararası Duşanbe Sanayi ve Ticaret Fuarı’nın katılımcı profilini Tacikistan, Türkiye, Rusya,Ukrayna, Kazakistan, İran, İtalya, Almanya, BAE ve Çin, Bulgaristan, Azerbaycan, Finlandiya, Kırgızistan gibi 20 den fazla ülkeden 100’ün üzerinde uluslararası firma oluşturuyor.

 

Katılımcı firmaları; Duşanbe başta olmak üzere Tacikistan’ın diğer önemli şehirleri (Khujand, Kulyab, Novabad, Tursunzade gibi) ve Orta Asya Bölgesi’ne (Afganistan’ın  özellikle istikrarın hakim olduğu Kuzey bölgesi, Kırgızistan, Özbekistan) uzanan geniş bir profesyonel ziyaretçi kitlesi bekliyor

 

T.C.Tacikistan Büyükelçiliği, Büyükelçilik Ticaret Müşavirliği ve Tacikistan Ticaret ve Sanayi Odası tarafından fuara destek

 

Türkiye Cumhuriyeti Tacikistan Büyükelçiliği himayesi ve desteği ile organize edilecek olan fuarda ; Fuarla eş zamanlı olarak T.C Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği ve Tacikistan Ticaret Odası tarafından bilgilendirme toplantısı düzenlenecektir. Ayrıca Tacikistan Ticaret ve Sanayi Odası tarafından fuarla eş zamanlı bir Orta Asya İş Forumu düzenlenmesi planlanmaktadır.

 

Kazakistan Ticaret ve Sanayi Odası, Özbekistan Sanayi ve Ticaret Odası ve diğer önemli kuruluşların fuara destekleri ve aktif çalışmaları

 

Fuar Kazakistan'da da, Kazakistan firmalarının katılım ve ziyaretleri için,  Kazakistan Ticaret ve Sanayi Odası, Atameken Ekonomi Odası, NAP-İşadamları Derneği, KAZKA-Kazakistan İş Adamları Derneği, KATIAD-Kazak-Türk İşadamları Derneği tarafından desteklenmekte, ayrıca Duşanbe / Tacikistan daki Kazakistan Büyükelçiliği de yakın destek vermektedir.

 

Fuar ayrıca Özbekistan Sanayi ve Ticaret Odası www.chamber.uz  tarafından da desteklenmektedir.   

 

[PAGE]

 

Cazip Afganistan pazarına köprü

 

Tacikistan , kendi ve komşu Özbekistan pazarı yanında özellikle diğer güney komşusu  Afganistan’a da ticaret köprüsü görevi üstlenmiştir. Afganistan ın kuzeyi barındırdığı, 10 milyon dan fazla Tacik nüfus( toplam Afganistan nüfusunun 1/3 ü) ve güvenlik açısından sakin yapısıyla ticaretin son dönemde geliştiği bir yapıdadır. Burada yeralan Mezar ı Şerif, Kunduz, Herat gibi şehirler bu bölgede ticaretin merkezidir. Afganistan gerek altyapı ve üstyapı inşaat sektörü, gerekse her türlü tüketim ürünü açısından içeride üretim olmaması dolayısıyla cazip bir Pazar konumundadır.

 

Bu özelliklerinin yanında, Ukrayna, Rusya gibi ülkelerle gümrük avantajlı, yakın işbirlikleri dolayısıyla, Tacikistan’a yapılacak yatırımlarda, bu ülkelere daha kolay ihracat söz konusudur.

 

Sergilenecek ürünler,

Fuar ana ürün gruplarını; İnşaat Malzemeleri, Makine ve Ekipmanları, Elektrik , Plastik, Makina, Ambalaj, Kozmetik, Temizlik Malzemeleri, Medikal – Sağlık, Gıda-İçecek ve Teknolojileri, Moda, Ev Tekstili, Ev Gereçleri, Mobilya,Oto Yedek Parça, Tüketici Elektroniği, Tarım makineleri ve diğer sektörlerden ürünleri kapsıyor.

 

Birçok Sektör İçin Bakir, Cazip ve Kazançlı Pazar…

Tacikistan Orta Asya Bölgesi’nin son yıllarda önemi artan en bakir pazarı konumundadır. Orta Asya’da ticaretin yeni gözdesi Tacikistan; son dönemlerde istikrar yönünde büyük adımlar atılan, pazar ekonomisine geçiş, özelleştirme, anayasal reformlar ile yatırım ortamı üst seviyelere çıkarılan bir ülke durumundadır.

 

Sizi bekleyen fırsatlardan birkaçı

Orta Asya su potansiyelinin %60’ına sahip olan Tacikistan, son yıllarda enerji-elektrik üretim ve dağıtımına özel bir önem vermekte, bu  konudaki yatırımları sadece kendi ihtiyaçları için değil, diğer Orta Asya ülkeleri ile Afganistan, Pakistan, Hindistan gibi diğer ülkelere ihraç ederek bir hidroelektrik enerji üssü olmayı hedeflemektedir.

Tacikistan 500 000 ton yıllık kapasiteye sahip TALCO tesisleriyle dünyanın önemli aliminyum üreticilerindendir.

Geniş bir tarım potansiyeline sahip olan ülke,  sebze-meyve işleme  ve gıda sanayi konusunda oldukça caziptir.

Yine önemli bir pamuk üreticisi olan ülke, tekstil sanayi açısından açısından da önemli avantajlar sunmaktadır.

İnşaat sektörü de gerek kamu alt yapı yatırımları, gerekse özel sektör konut, işyeri ve otel gibi gayrimenkul yatırımlarıyla son yıllarda hızlı bir ivme yakalamış ve ülkeyi inşaat malzemeleri sektörü için ciddi bir pazar haline getirmiştir.

Yine son yıllarda hızla artan ve model olarak çeşitlenen otomobil kullanımı dolayısıyla oto yedek parça sektörü için de cazip pazar haline gelmişti.

Tacikistan’da ithalatçı firmalar,sağıtıclar  İnşaat, Ev Tekstili, Mobilya, Tekstil, Kozmetik,Temizlik, Elektrik, Gıda, Oto Yedek Parça, Hırdavat gibi birçok sektörden Türk Markarlarını satın almaktadır. Ülkede en kaliteli ürün olarak görülen Türk Malı gerek sanayi, gerekse son tüketicinin birinci tercihidir.

 

Ziyaretçi çalışmaları

Tacikistan, Afganistan, Özbekistan, Kırgızistan, Kazakistan, Rusya,  Ticaret Sanayi Odalarının ziyaretçi heyet organizasyonları

Ekim 2009 gibi fuardan 5 ay önce başlayan ziyaretci çalışmaları başta Dushanbe ve Tacikistan geneli olmak üzere tüm Afganistan, Özbekistan ve tüm orta asya genelinde devam etmektedir. ExpoCentralAsia grubunun 10 yılı aşkın fuarcılık tecrübesininin uygulaması olan bu çalışmalar Ocak 2010 gibi çok daha hızlanacaktır. Ayrıca fuar orta asya dışında Dubai, Moskova, Istanbul, Almanya ...gibi bir çok ülkedeki ihtisas fuarlarında da tanıtılmaktadır.

 Ayrıca fuarın co-organizatörü Tacikistan Ticaret ve Sanayi Odası da doğrudan tüm Tacikistan genelindeki üyeleri ile resmi kurum ve kuruluşları, basını ve ayrıca başta Afganistan ve Özbekistan olmak üzere komşu ülkelerden heyetler davet etmektedir

Etkin dernekler, Orta Asya genelinde büyük öneme sahip profesyonel dergiler, rekor sayıda kurum ve kuruluş tarafından desteklenen Uluslararası Duşanbe Sanayi ve Ticaret Fuarı ile Tacikistan, Afganistan, Özbekistan ve dolaysıyla Orta Asya pazarını fethetme fırsatını kaçırmayın.

Tacikistan ve fuarla ilgili daha fazla bilgi için

www.expotajik.com/ ,

www.tpp.tj 

www.turkiye-tacikistan.com

www.tajikembassytr.org web sayfaları ziyaret edilebilir.

 

Türkiye irtibat İPEKYOLU Uluslararası Fuarcılık .

 

www.ipekyolu.info