BIST 10.644
DOLAR 32,23
EURO 35,07
ALTIN 2.506,02
HABER /  GÜNCEL

İki-üç manyağın iddiaları!

Balyoz Planı'yla ilgili tartışmalar büyüyor. Askerin açıklamasından sonra sert bir çıkış da emekli Orgeneral Edip Başer'den geldi.

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

ANKARA-
Bir dönem Türkiye’nin Terörle Mücadele Özel Temsilciliği yapan Emekli Orgeneral Edip Başer, Taraf’ın ortaya çıkardığı Balyoz Darbe Planının gerçek olamayacağını savunarak, “Bu akıl sağlığı yerinde olmayan yaratıkların TSK’yı yıpratma senaryosudur” dedi.

En son ortaya çıkan Balyoz Eylem Planıyla ilgili tartışmalar Genelkurmayın açıklamasından sonra yeni bir boyut kazandı. Emekli Orgeneral Edip Başer Balyoz planı ve TSK açıklamasıyla ilgili İNTERNETHABER’in sorularını yanıtladı. Genelkurmay açıklamasını çok iyi okumak gerektiğine dikkat çeken Başer şunları söyledi:
Genelkurmay yaptığı açıklama ile darbe planları “normal” demedi. Bu iddialar “saçma” diyor. Silahlı Kuvvetler yasalar çerçevesinde verilen görevleri harp oyunları, seminerler şeklinde komutanları eğitmek amaçlı yapabilir. Ama iddia edilen plana eklemeler var.

Balyoz planını ortaya çıkaran gazetenin ismini anmaktan özellikle kaçınan Başer söz konusu gazetedeki cami bombalama, jet düşürme gibi iddialarla ilgili sert çıktı. Başer, “Bu ülkeyi sevenlerin yapacağı şey midir bu? Akıl sağlığı yerinde olmayan yaratıkların TSK’ya karşı, onu yıpratma amaçlı bir senaryosudur” dedi.

TSK'YA İTİBAR EDİLSİN
Türkiye’de darbeler döneminin bittiğini söyleyen Başer bu konuda TSK’dan gelen açıklamalara itibar etmek gerektiğini belirterek şunları söyledi:
TSK’nın tepesinde, bunu şu an komutanların da beyanlarına dayanarak söylüyorum, Genelkurmay başkanı söylüyor. Bunlara itibar etmeyip 2-3 manyağın, akıl özürlünün halkın dikkatini çekmek, meseleyi bilmeyenleri yanlış yönlendirmek gibi haine amaçlara alet edilmiş şeylerin gazetelere verilip üzerine de büyük tartışmalar yapılmasını doğru bulmuyorum.

YAPILAN EĞİTİM ÇALIŞMASI
Ortaya çıkan planın kesinlikle doğru olmadığını savunan Başer, TSK’nın iç ve dış düşmana karşı eğitim amaçlı bazı çalışmalar yapabildiğini belirterek şöyle devam etti:
Silahlı Kuvvetler ihanet odakları ile savaşır. Bırakın savaş hallerini barış hallerinde neler yaşanabiliyor. Böyle dönemlerde kolluk kuvvetlerinin yetmeyeceği durumlarda; örneğin deprem, yangın veya halk ayaklanması gibi olaylarda en büyük mülki amir kolluk kuvvetlerinden destek isteyebilir. TSK da böyle yaşanabilecek olaylarla ilgili planlarını yapar, eğitimler düzenler. Yapılan da budur.

İDDİALAR SENARYO
Edip Başer, yayınlanan planda AK Parti’yle ilgili ayrıntıları, darbeden sonra oluşturulacak Bakanlar Kurulu listesi gibi bilgilerin ekleme olduğunu savunuyor. Amacın TSK’yı yıpratmak olduğunu düşünen Başer, söz konusu ayrıntıların da planı daha inandırıcı hale getirmek için eklendiğini ileri sürüyor. Başer’in bu konudaki sözleri de şöyle:
Aynı ihanet odaklarının içinde olsam ben de benzer senaryolar yazabilirim. Bunu senaryoyu daha gerçekçi hale getirmek için yaparım. Bunu “Ordu darbeci ordudur”, “Gece gündüz işi darbe planları yapmaktır” imajı vermek için yaparım. Yapılanda budur.

HUKUK ÇÖZECEKTİR
Bu yaşananların Türkiye’ye büyük zarar verdiğini söyleyen Başer, “Hukuk devletiyiz. Varsa bir şey ortaya çıkacaktır. Söylediğim gibi akıl sağlığı yerinde olan kimsenin yapabileceği bir şey değil bu iddialar” dedi.