BIST 8.975
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.293,24
HABER /  POLİTİKA

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 50 bin konut müjdesi

Anadolu Ajansı
Anadolu Ajansı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul Kasımpaşa'da TOKİ Sosyal Konutları tanıtım töreninde 50 bin sosyal konutun müjdesini vererek talep toplamaya başlanacağını açıkladı.

Abone ol

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, TOKİ'nin 50 bin yeni sosyal konut projesinin müjdesini verdiğini belirterek, Ziraat Bankası ve Halk Bankası aracılığıyla talep toplamaya başlanacağını açıkladı. Erdoğan talep toplama işinin, 45 gün süreceğini belirterek sonra da hızla diğer süreçlere geçileceğini açıkladı.

Erdoğan, Kasımpaşa Kızılay Meydanı'nda "TOKİ 53 Bin 626 Sosyal Konut ve 130 Tesisin Açılışı ile 50 Bin Yeni Sosyal Konutun Tanıtım Töreni"ndeki konuşmasında, 1989'da çeşitli hileler sonucunda Beyoğlu Belediye Başkan adaylığı seçimini kaybettiğini anlattı.

"CHP yine o zaman yalan dolanla falan işi bitirmişti ama ondan sonra da iflah etmediler zaten. 89 bizi 94'e taşıdı. 94'te İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığını aldım." diyen Erdoğan, Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesiyle İstanbul için düşündüklerini birer birer hayata geçirmeye başladığını söyledi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Haliç bataklığı demek CHP bataklığı demektir. Zira CHP demek ne demek? Çöp, çukur, çamur. Şimdi yeni bir ilave daha çarpık yapılaşma demektir. İşte bu CHP, bu ülkeye belediyecilikte hizmet verebilir mi? Her şey ortada. Ne zaman bunlara mahalli idareler teslim edildiyse oralar battı. İşte İzmir. İzmir Körfezi şu anda bataklıktan geçilmiyor. Haliç'in eski hali neyse, şu anda İzmir Körfezi'nin de hali o. Temenni ederim ki İzmir, bu seçimde inşallah belediyeyi AK Parti belediyeciliğine teslim eder ve İzmir'i de hakikaten pırıl pırıl hale getiririz. Çarpık yapılaşmayı ortadan kaldırırız, bunun yanında çöp dağlarını, çukurları, körfezdeki pisliği ortadan kaldırırız. CHP'nin o meşhur ç'si, yani çöp, çamur, çukur adeta şehri esir almıştı. Aynı şekilde 3 y, yokluk, yoksulluk, yasaklar... İstanbul'u bununla da zehirlediler. Her türlü yolsuzluk var bunlarda.

Dünyanın en önemli şehirlerinden biri plansız, programsız şekilde büyüyordu. Ümraniye'de çöplük patladı, 39 vatandaşımız orada öldü. CHP bunu hesabını verdi mi? İşte bunlar bu. O zaman ki büyükşehir belediye başkanı diyor ki 'Ne yapalım zabıta meselesi, sorun bu.' diyor. Bir belediye başkanı olarak nerede neyin olup bittiğini bilmezsen, buna idarecilik denmez. İstanbul'da insanların susuzluğa mahkum edildiği, hava kirliliğinin öldürücü boyutlara ulaştığı bir şehirle karşı karşıya değil miydik? Biz geldik çöp dağlarını kaldırdık. Göreve geldiğimde 50 bin konuta doğal gaz veriliyordu, ben cezaevine giderken 1 milyon 250 bin eve doğal gazı ulaştırdık. Şu anda İstanbul'da 6,5 milyon eve doğal gaz ulaştırdık."

"İnsanına hizmet eden bir şehir ve şehir yönetimi ortaya çıkardık"

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'a Melen'den su getirtildiğine değinerek, "Benden önceki CHP belediyesi gibi tankerlerle su getirmedik, hatları döşedik ve Melen'den, Istıranca Dağları'ndan suyu getirdiğimiz gibi bir adım daha attık. Boğazın altından bir tüp geçit... Oradan karşılıklı deplase olabilsin diye Anadolu yakasında su sıkıntısı olduğu zaman Avrupa'dan oraya, Avrupa'da olduğu zaman Anadolu yakasından buraya su pompalansın diye." dedi.

Arıtma tesisleriyle Haliç'in ve boğazın pis sularla kirletilmesine engel olunduğunu belirten Erdoğan, doğal gazın yaygınlaştırılmasının yanı sıra Haliç'i kurtarmak için Karadeniz'den dev borularla Haliç'e su taşındığını söyledi. Erdoğan, KİPTAŞ aracılığıyla vatandaşların barınma sorunlarının çözümüne öncülük edildiğini, parklarla, spor tesisleriyle, kültür merkezleriyle, yollarıyla, tünelleriyle, raylı sistemleriyle İstanbul'un yaşanabilir bir şehir haline getirildiğini anlattı.

"Şehirlerimizi milletimizin geleneğine göre dönüştürüyoruz"

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, ilçeye 6 spor tesisi daha kazandırdıklarını, Karaköy Meydanı'nı ve yakın çevresini yeniden düzenlediklerini, Kabataş'ta muhteşem bir liman yaptıklarını ve bu limanla beraber artık oradan deniz taşımacılığında yeni bir ağı kurduklarını dile getirerek, Beyoğlu Piyale Paşa Cami Meydan düzenlemesinin, 557 araç kapasiteli yer altı otoparkının, pazar alanı düzenlemesinin, Beyoğlu Örnektepe Mahallesi Gençlik Merkezi'nin ve 158 araç kapasiteli zemin altı otoparkının inşasının da sürdüğünü aktardı.

50 bin yeni konut

"Bugün burada aynı zamanda TOKİ'nin 50 bin yeni sosyal konut projesinin müjdesini veriyoruz. Buraya yakışır mı? Yarın Ziraat Bankası ve Halk Bankası aracılığıyla talep toplamaya başlıyoruz. Talep toplama işi 45 gün sürecek. Ondan sonra da hızla diğer süreçlere geçiyoruz. Bu konutların bir başka özelliği de yatay mimariyle inşa edilecek olmalarıdır. Öyle 10, 15, 20, 30 kat yok. Burada zemin artık 3, bilemedin zemin artı 4 ve mimarisi gerçekten çok güzel. Milletimizin geleneğine, göreneğine uygun şekilde, mahalle kültürünü yaşatacak, insanların toprakla ve yeşille irtibatını en üst düzeyde tutacak bir mimari anlayışla şehirlerimizi dönüştürüyoruz. 2019 yılı içinde 67 şehrimizde 140 projeyle, 50 bin yeni sosyal konutun ihalesini gerçekleştireceğiz. Proje bedeli yaklaşık 10 katrilyon lira olan bu konutlar, 75 metrekare ile 128 metrekare arasında inşa edilecek. Fiyatları 116 bin lira ile 399 bin lira arasında değişecek bu konutlardan alt gelir grubuna yönelik olanların taksitleri 388 liradan başlayacak ve ödeme süresi 20 yıl olacak. Kira bile ödemiyorsun. Böyle oturacaksın bu evlerde. Kuralar çekilecek, ya nasip. Orta gelir grubuna yönelik konutlarda ise taksitler 759 liradan başlayacak ve 15 yıla kadar onlara da vade imkanı. Taksit ödemeleri konutların teslimiyle başlayacağı için vatandaşlarımız kira öder gibi ev sahibi olacaklar."

Üstyapıya sahip yerleşim

TOKİ'nin bu kampanyası kapsamında İstanbul'da 6 bin 300, Ankara'da 2 bin 934, İzmir'de 2 bin 584 konutun inşa edileceğini, diğer konutların da kalan illerde, mümkün olan yerlerde yayılacağını ifade eden Erdoğan, "Bu projeyle kentsel dönüşüm çalışmalarını da birleştiriyoruz. Hak sahiplerini mağdur etmeyeceğiz ama kamu menfaatleri de gözeteceğiz. Böylece, köhnemiş alanları ortadan kaldırıp, yerlerine yepyeni her türlü alt ve üstyapıya sahip yerleşim yerleri inşa edeceğiz. Düşük ve orta gelir grubundaki vatandaşlarımız için yapacağımız bu konutların şimdiden milletimize hayırlı olmasını diliyorum." ifadelerini kullandı. 
Erdoğan, programın sonunda bir de TOKİ'nin geçilen yıl inşaatını bitirdiği konutların ve tesislerin toplu açılış törenini gerçekleştireceklerini belirterek, açılışını yapacakları eserler içinde 53 bin 626 konut ile 2 bin 359 adet iş yeri bulunduğu, bunun yanında 70 caminin, 26 okulun, 6 yurdun, 7 hastanenin, 10 sosyal tesisin, 5 kamu hizmet binasının ve 2 üniversite binasının da TOKİ'nin geçen yıl bitirdiği inşatlar arasında olduğunu dile getirerek, eserlerin ülkeye kazandırılmasında emeği geçenleri tebrik etti.