BIST 8.737
DOLAR 32,34
EURO 35,16
ALTIN 2.240,78
HABER /  GÜNCEL

Corona virüsü nedir bulaşıcı mı korona virüsü belirtileri neler?

Dünyayı tehdit eden virüs Corona virüsü nedir, ölümcül mü ve corona virüsü belirtileri nedir ve korona virüsü bulaşıcı mı soruları merak konusu oldu. Çinde bir kenti esir alan ve ölü sayısı giderek artan corona virüsünün ilk belirtisi yüksek ateş ve kuru öksürük.

Abone ol

Corona virüsü nedir, corona virüsü belirtileri nelerdir araştırmaları başladı. Çin'de başlayan ve giderek yayılan ölümcül virüs corona virüsünin ilk belirtisi yüksek ateş ve kuru öksürük. Bir haftanın sonunda ise corona virüsü bulaşan bir hastada solunum güçlüğü başlıyor. Peki nedir bu corona virüsü, bulaşıcı mıdır, nasıl korunulur?

 Coronovirus yani korona virüsü ilk olarak Çin Halk Cumhuriyeti'nin Wuhan kentinde ortaya çıktı. Hong Kong Üniversitesi Halk Sağlığı Okulunda bir virolog olan Leo Poon Corona virüsü hakkında, "Corona virüsü hakkında bildiklerimiz, pnömoniye neden olduğu ve daha sonra da birçok yeni virüs gibi, antibiyotik tedavisine cevap vermediğidir. Ancak mortalite açısından SARS, bireylerin %10'unu öldürüyor. Corona virüsünün ne kadar ölümcül olacağı belli değil" dedi.

Ortaya çıktığı yer: Çin'in Wuhan kenti
Etkilenen kişi sayısı: 440'tan fazla insanda Corona virüsü tespit edildi.
Corona virüsünden ölen insan sayısı: Dünya genelinde 9 kişi
Tedavisi: Kesin bir tedavisi bulunmamaktadır ancak hafifletici tedaviler mevcut.

Dünya Sağlık Örgütü, hastaların nasıl izleneceği ve hastalara nasıl davranılacağı da dahil olmak üzere seyahat edecekleri ülkelere nasıl hazırlanabilecekleri konusunda bir makale yayımladı.

CORONA VİRÜSÜ NEDİR?
Corona virüsü hayvanlar arasında yaygın olan büyük bir virüs grubudur. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'ne göre, nadir durumlarda, bilim adamlarının zoonotik olarak adlandırdığı durum ortaya çıkabilir. Yani hayvanlardan insanlara bulaşabilirler.

CORONA VİRÜSÜ BELİRTİLERİ
Virüsler, genellikle soğuk algınlığına benzer şekilde, hafif ila orta derecede kronik üst solunum yolu hastalığı olan insanları daha kolay hasta edebilir. Corona virüsü semptomları arasında burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı, baş ağrısı ve birkaç gün sürebilen bir ateşlenme olabilir. Bağışıklık sistemi zayıf, yaşlılar ve küçük çocuklarda, virüsün pnömoni veya bronşit gibi çok daha ciddi bir solunum yolu hastalığına dönüşme şansı vardır.
MERS virüsü olarak da bilinen Ortadoğu Solunum Sendromu ilk olarak 2012 yılında Orta Doğu'da tespit edilmiştir ve aynı zamanda solunum problemlerine neden olur, ancak bu semptomlar çok daha şiddetlidir. CDC'ye göre, MERS hastalığına yakalanan hastaların ¾'ü hayatını kaybetmiştir.

Corona virüsü Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, solunum problemlerine neden olur, ancak aynı zamanda ishal, yorgunluk, nefes darlığı, solunum sıkıntısı ve böbrek yetmezliğine neden olabilir. Hastanın yaşına bağlı olarak, SARS ile ölüm oranı vakaların %0-50'si arasında değişmektedir, yaşlılar en savunmasız hastalardır

CORONA VİRÜSÜ TEDAVİSİ VAR MI?

Corona virüsü için özel bir tedavi yoktur. Çoğu zaman, semptomlar kendi kendine kaybolur. Doktor reçetesi ile alınan ağrı kesici veya ateş düşürücü ilaçlar semptomları hafifletebilir. ABD'nin resmi sağlık merkezi CDC, sıcak bir duşun boğaz ağrısına veya öksürüğe iyi gelebileceğini söylüyor.
Bol sıvı tüketin, dinlenin ve mümkün olduğunca uyuyun.
Belirtileri standart bir soğuk algınlığından daha kötü bir şekilde ortaya çıkıyorsa, doktorunuza danışın.

CORONA VİRÜSÜNDEN NASIL KORUNULUR?

En azından henüz bu virüs ailesine karşı korunacak bir aşı yoktur. MERS aşısı için denemeler devam etmektedir.

Hasta olan insanlardan kaçınarak enfeksiyon riskinizi azaltabilirsiniz. Gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmaktan kaçının. Ellerinizi sık sık sabun ve suyla ve en az 20 saniye yıkayın.
Hastaysanız, evde kalın ve kalabalıklardan kaçının ve başkalarıyla temastan kaçının
Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu kapatın ve dokunduğunuz nesneleri ve yüzeyleri dezenfekte edin.