BIST 10.248
DOLAR 32,25
EURO 34,67
ALTIN 2.400,38
HABER /  GÜNCEL

Çöpler de işe yarayacak nasıl mı?

AÜ, atık maddelerin işlenmesiyle biyogaz üretilecek. Üniversitenin yıllık bin ton atığından, 150-160 bin kilowatsaat elektrik elde edilecek.

Abone ol

Akdeniz Üniversitesi Temiz Enerji Araştırma ve Uygulama Merkezi (AKTENAM) Müdürü Prof. Dr. Osman Yaldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, biyogazın, organik atıkların, metan bakterilerinin oksijensiz ortamda çürütülmesi sonucu ortaya çıktığını bildirdi. Üniversite olarak biyogaz üretmek için çalıştıklarını ifade eden Prof. Dr. Yaldız, üniversitenin yıllık atık miktarının bin ton olduğunu söyledi. Bin tonluk atıktan yıllık 150-160 bin kilowatsaat elektrik, 950 ton da gübre elde edeceklerini bildiren Prof. Dr. Yaldız, şöyle konuştu:

''Kampüs içerisindeki girdiyi kontrol altına alıyoruz. Yani kullanıyoruz, atığı kullanıp tekrar kullanıma sunuyoruz. Üretim yapacağımız yerin inşaatı tamamlandı. Şu anda iç izolasyon yapılıyor. Üretim için gerekli makineler alındı. Makineler monte edildikten sonra yaz aylarında üretime başlayacağız.''


-KOCAELİ'DE BÜYÜK BİR TESİS KURULACAK-


Kocaeli'de, belediyenin ortak olduğu ve TÜBİTAK'IN finansmanını sağladığı gerçek anlamda bir biyogaz tesisi kurulacağını ifade eden Yaldız, bu tesiste Akdeniz Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezinin ortak çalışacağını bildirdi. Herkesin belli görevleri olacağını kaydeden Prof. Dr. Yaldız, şunları söyledi:

''Projenin ismi, Hayvansal ve Bitkisel Atıklardan Biyogaz Üretimi ve Entegre Üretim Sistemlerinde Kullanımı. Bu tesiste yıllık 17 bin ton atık işlenecek ve yılda 2,5 milyon kilowat saat elektrik üretilecek. Türkiye'de biyogaz tesisleri var ama sadece sanayi atıklarını işleyerek enerji üretiliyor. Bu tesislerde temel amaç arıtma ama Kocaeli'de işleve geçecek tesisin birinci amacı biyogaz üretimi. Bu merkez, hayvansal atıklar, kesimhane atıkları, çim atıkları, sebze ve meyve atıklarını bir arada işleyen ilk tesis olacak. Tesis en geç gelecek yıl Nisanda üretimi başlayacak.''


-BİYOGAZ ÇEVRE DOSTU-


Prof. Dr. Yağız, atıkları kontrollü topladıklarını, atığın önce gazını aldıklarını, bu gazı yaktıklarında karbondioksit ve su buharının ortaya çıktığını kaydetti.

Su buharının bir sorun oluşturmadığını belirten Yaldız, çöpün dışarda da depolanması durumunda yine karbondioksitin meydana çıkacağını söyledi. Prof. Dr. Yaldız, karbondioksitin ortaya çıkmasını engellemenin yolu olmadığını bildirerek, şöyle dedi:

''Çöp bir ay boyunca 40-45 derecede onu pastörize ediyor. Yani artık bakteri çoğalamıyor ve ölüyor. Dolayısıyla biyogaz elde ettikten sonra elde kalan atıkları da gübre olarak kullandığımızda pastörize edilmiş gübreyi toprağa verdiğimiz anlamına gelir. İçinde ağır bir metal yoksa biyogazın doğaya hiçbir olumsuz etkisi yok. Tam tersine insanların ortaya çıkardığı bir kaynağı biz enerji ve gübreye dönüştürerek yine insanların hizmetine sunuyoruz.''