BIST 9.464
DOLAR 32,60
EURO 34,79
ALTIN 2.492,53
HABER /  SEÇİM  /  ANKET

Çok çarpıcı referandum anket sonuçları bu pazar seçim olsa...

Referandum anket sonuçları ne diyor? Bu pazar referandum olsa sandıktan 'evet' mi 'hayır' mı çıkar? Politics tarafından yayınlanan en son referandum anketi sonuçlarına göre fark yüzde evet oyları hayır oylarına yüzde 10 fark attı!

Abone ol

En son referandum anketi sonucu Politics Araştırma'dan geldi. Anket sonuçlarına göre kararsızlar dağılmadan önceki rakamlara göre, seçmenlerin yüzde 46.25’i 'evet', yüzde 36.85'i ise 'hayır' oyu vereceklerini açıkladı. 

Politics Araştırma tarafından 6-13 Mart tarihleri arasında Türkiye’nin 12 ilinde 2 bin 753 kişiyle yapılan anket sonuçları 16 Nisan'da kararsız seçmenin sonucu belirleyeceğini ortaya koydu. Anketi sonuçlarına göre kararsızların oy oranı yüzde 16.90 seviyesinde. Anket sonuçlarına göre ortaya çıkan bir diğer tablo kararsız seçmenlerin büyük bir çoğunluğunun AK Parti ve MHP seçmeni olduğunu ortaya koydu. 

GEZİCİ ARAŞTIRMA DA 'KARARSIZ SEÇMENE DİKKAT' DEDİ!

Gezici'nin son araştırmasına göre sandığa gitmeyeceğini belirten seçmenlerin oranı dikkat çekiyor. Araştırma sonuçlarına göre sandığa gitmeyeceğini belirten seçmenler, oy kullandıkları durumda seçim sonucunu ciddi oranda etkileyeceği görülüyor. Gezici referandum anketi sonuçlarına göre, kararsızların raştırma kapsamında en dikkat çekici noktalardan biri ise sandığa gitmeyen seçmenin oranı yüzde 17–18 bandında. 

‘AVRUPA KRİZİ KARARSIZ SEÇMENİ ETKİLER Mİ?

Anket sonuçlarına göre Avrupa ile yaşanan diplomatik ve siyasi krizler henüz seçmenin oy potansiyeli üzerinde bir etki yaratmadı. Anket sonuçlarına göre etkinin 15-20 gün içinde etkili olması bekleniyor. 

DİĞER REFERANDUM ANKETLERİ NE DİYOR?

Türkiye 16 Nisan'da yapılacak olan referandum için geri sayıma geçerken anket sonuçları arka arkaya geliyor. Herkesin yanıtını merak ettiği konu ise 'evet' oyları mı 'hayır' oylarının mı önde olduğu. Sizler için yapılan son anketlerin sonuçlarını derledik. Buna göre 6 anket sonucuna göre evet oyları önde görünürken 3 anket sonucu 'hayır' önde diyor. Hayır oylarının önde olduğunu iddia eden anket firmaları pek ciddiye alınmayan ve şaibeli sonuçları ile bilinen anket firmaları. 'Evet' oylarının önde olduğunu söyleyen anket firmaları arasında ise daha önceki seçimleri bilen kurumlar bulunuyor. İşte yapılan son anketlerin sonuçları;

Kürtlerin referandum anket sonuçları evet mi hayır mı?

MAK danışmanlık referandum anket sonuçları : 'EVET' oyları yüzde 58.88, 'HAYIR' oyları yüzde 41.12 çıktı. Anket 25 Şubat - 2 Mart 2017 arasında 30 büyükşehirde 5400 kişiyle yüz yüze yapıldı.

ORC anket sonuçları : 36 ilde 3140 kişiyle 1-7 Mart arasında gerçekleştirilen anketin sonuçları. ORC anketine göre ‘evet’ oyları yüzde 57,2 çıkarken, ankete katılanların yüzde 42.8'i ise 'Hayır' oyu kullanacağını söyledi. Anayasa değişikliğinin kabul edileceğine inananların oranı da yüzde 59,6 oldu.

Adil Gür referandum anket sonuçları : Son genel seçimlerin tek bileni olan A&G araştırma şirketinin referandum anket sonuçlarına göre evet oyları yüzde 54 oldu. Adil Gür'ün anketine göre hayır oyları da yüzde 46 civarında. Adil Gür, "Evet oyu vereceklerin önemli bir bölümü, bunun sebebini “Erdoğan’a duyduğu güven” olarak, “Hayır” oyu verecekler ise “Erdoğan karşıtlığı” ile açıklıyor' bilgisini verdi.

Konsensus referandum anket sonuçları: Sektörün önemli araştırma şirketlerinden Konsensus şirketinin sitesinden verdiği referandum anket sonuçlarında Evet diyenlerin oranı yüzde 59, HAYIR diyenlerin oranı yüzde 41olarak görülüyor.

Metropoll referandum anket sonuçları : Metropoll araştırma şirketinin Şubat ayı içinde yaptığı ve DW Türkçe ile paylaştığı son anket sonuçlarına göre, Türkiye genelinde katılım yüzde 83 civarında görünüyor. Eğer bu seviyede kalırsa ‘evet' ve ‘hayır' oylarının şansı eşit. Türkiye genelinde sandığa gitmeme oranı yüzde 18 iken 18-24 yaş arasında bu oran yüzde 46'ya çıkıyor. Anketlerde genç seçmenlere sorulan "Referandumun sonucu ne olur?” sorusuna katılımcıların yüzde 56'sı "Evet çıkar”, yüzde 31'i ise "Hayır çıkar” yanıtını verdi.

Optimar referandum anket sonuçları : 26 ilde 3 Ocak - 10 Ocak 2017 tarihleri arasında, 2043 kişi ile yüz yüze görüşülerek yapılan ankete göre evet yüzde 53,6, hayır ise yüzde 46,4 oldu.

'HAYIR' ÇIKACAK DİYEN 3 ANKET
Referandumda hayır çıkacağını iddia eden bugüne kadar sadece 3 anket şirketi oldu. Bunlardan biri seçimlerdeki şaibeli anketleri ile bilinen Gezici oldu.

Gezici referandum anket sonuçları : Bugüne kadar hiçbir seçimin sonucunu bilemeyen Gezici'nin referandum anket sonuçlarına göre halkın yüzde 41.2’sinin ‘Evet’, yüzde 58.2’sinin ise ‘Hayır’ diyecek.

AKAM referandum anket sonuçları : Referandumda 'hayır' çıkacağını iddia eden anketler sonuçlarından birini de AKAM şirketi yayınladı. Bu ankete göre de Hayır oyları yüzde 57.6 ile önde görünüyor. AKAM'ın iddiasına göre evet oyları yüzde 42 civarında bulunuyor.

AVRASYA anket sonuçları : Avrasya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi'nin yaptığı referandum anketi 3-9 Mart arası 26 il ve ilçede 8 bin 120 katılımcıyla gerçekleştirildi. Cumhuriyet Gazetesi'nin itibar edip manşetten verdiği bu anket sonuçlarına göre hayır yüzde 57.57, evet oyları ise yüzde 42.43 civarında.