BIST 9.530
DOLAR 32,52
EURO 34,88
ALTIN 2.485,93
HABER /  EKONOMİ

'Eleman temin' diye yalvaran işadamları var

İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Cafer Uzunkaya, işadamlarının 'lüften bize eleman temin edin' diye kendilerine yalvardığını söyledi.

Abone ol

İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Cafer Uzunkaya, açıklanan işsizlik rakamlarını gerçek bağlamında değerlendirmek gerektiğini belirterek, "Aradığımız elamanı bulamıyoruz, lütfen bize temin edin diye yalvaran işadamlarımız var" dedi.

Hatay'ın İskenderun Teknik Üniversite'sinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen 10. Hatay İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı'nın açılışında konuşan İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Cafer Uzunkaya, insanların arzu ve isteklerinin sınırsız olduğunu söyledi.

Uzunkaya, "İstihdam meselesi, işsizlik meselesi sadece bugünün değil, dünün değil yarının da en büyük meselesi olmaya devam edecek. Hepimiz çok iyi biliyoruz ki yeryüzündeki kaynaklar sınırlı, insan arzu ve istekleri ise sonsuz. Sonsuz isteklerle sınırsız isteklerle kıt kaynakları buluşturup, hayatı idame ettirebilmek, elbette devlet aklının, millet aklının, yönetim aklının neticesidir. Türkiye olarak son dönemde birçok meselede olduğu gibi işsizlik ve istihdam meselemiz ile ilgili çok büyük mesafeler aldığımız gerçeğini ifade etmek isterim. Tabi dün açıklanan işsizlik rakamları yüzde 12'leri göstermiş olsa da rakamları gerçek bağlamında değerlendirmek lazım. 2007 dünya çapında ekonomik kriz sonrası dünyanın tüm ülkelerinde Avrupa Birliği'nde Euro bölgesinde iş gücüne katılım ve istihdam oranlarında düşüşe rağmen, Türkiye istihdam oranını yüzde 4,5'ların üzerinde artıran bir ülkedir. Birçok Avrupa ülkesi eksi istihdamla yıllarını tamamlarken ülkemiz artı istihdamı başaran ülkelerdendir. Her yıl çalışma çağına 854 binin üzerinde yeni nüfus ilave edilen bir ülkede, elbette ki bu büyümenin ve en büyük zenginlik olarak gördüğümüz bu genç nüfusla iş eşleştirmesi büyük önem arz etmektedir" diye konuştu.

ZANNEDİLDİĞİ GİBİ İŞSİZLİK MESELEMİZ DEĞİL

Türkiye'nin zannedildiği gibi işsizlik meselesi olmadığına değinen Cafer Uzunkaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İş adamlarımızın, işverenlerimizin sanayicimizin, hizmet sektörümüzün de en büyük problemi aradığı elemanı temin etmek problemidir. Bakınız gittiğimiz yerlerde bizlere açıkça aradığımız elamanı bulamıyoruz lütfen bize temin edin diye işadamlarımız adeta yalvarmaktadır. Nitelikli elamanın temini meselesidir. Bizim İŞKUR olarak da en büyük meselemiz, işverenimiz ile iş arayanımızı aynı noktada birleştirmek, buluşturmak piyasanın arzu ettiği elemanı temin etmektir. Bunu başardığımız takdirde ebetteki yeryüzünün hiçbir yerinde sıfır işsizlik diye bir şey olmadığı bir ortamda, makul ve kabul edilebilir bir istihdamı gerçekleştirmiş olacağız. Bugün zannedildiği gibi üniversite öğrencilerimizin de bir iş bulma probleminden söz etmemiz mümkün değildir. Üniversite mezunlarımızı işgücü piyasasına girme arzusu yüzde 80'nin üzerindedir. İşgücüne istihdam oranları yüzde 70'ler mesafesinde. Netice itibariyle bu öğrencilerimiz bizim İŞKUR olarak gerçekleştirdiğimiz iş başı eğitim programlarına katılmak suretiyle, tecrübe eksikliklerini giderdikleri takdirde mezuniyet ardından elbette ki bir sıkıntı ile karşı karşıya kalmayacaklardır. "