BIST 9.704
DOLAR 32,56
EURO 34,84
ALTIN 2.432,38
HABER /  SEÇİM  /  ANKET

Kürtlerin referandum anket sonuçları evet mi hayır mı?

Kürtler referandumda evet mi hayır mı diyecek? Bu anket Kürt seçmenler üzerinde yapıldı. SAMER'in referandum anketinin sonuçları çok dikkat çekici oldu.

Abone ol

16 Nisan referandumu için geri sayıs sürerken Kürtlerin oy rengi merak konusu. Kürt seçmen üzerinde etkili olan iki parti var, biri HDP diğeri ise AK Parti. HDP referandumda hayır için çalışırken AK Partili Kürt seçmenin aklını çeldi mi?

Bu konuda yapılan en kapsamlı anket sonuçları açıklandı. Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin (SAMER) anketlerine göre AKP hem de HDP Kürt seçmen tabanlarında kararsızlar da bulunuyor. SAMER anketini 7-12 Şubat 2017 tarihleri arasında, bin 112 kişi ile yüz yüze hanede görüşmeye dayalı, tesadüfi anket tekniği ile gerçekleştirmiş. Anket sonuçlarına göre de Kürt halkının yüzde 57,4'ü “hayır” derken, yüzde 25,1'i de "evet” diyor.

KÜRTLER ERDOĞAN İÇİN EVET DİYECEK Kürt seçmenlerin büyük bir bölümü kararını tek kişiye göre veriyor. "EVET” diyenlerin yüzde 27'si de Erdoğan’ı sevdikleri için destekleyeceklerini söylüyor.

KÜRT SEÇMENİN EN ÖNEMLİ TALEBİ
SAMER'in araştırması Kürtlerin en büyük beklentisinin çözüm süreci olduğunu gösterdi. Buna göre bölge halkının yüzde 80’inden fazlasının en büyük talebi Kürt sorununun çözülmesi. Çözüm sürecinde seçilen akil insanlardan biri olan Dicle Üniversitesi'nden Vahap Coşkun'a göre referandumda Kürt seçmen bunun için EVET diyecek. Çoşkun'ın analizine göre "evet”ten yana oy kullanacak Kürt seçmenler çözüm sürecinin çökmesini AK Parti’nin elinin yeterince kuvvetli olmamasına bağlıyor. Coşkun, sorunun ancak AK Parti tarafından çözülebileceğini ve "büyük bir hayır”ın çıkmasının PKK'nın bundan kendi politikalarının desteklendiği anlamını çıkarıp istismar edeceğinden endişe duyan seçmenler olduğunu anlatıyor.