BIST 11.065
DOLAR 32,19
EURO 35,00
ALTIN 2.506,99
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Çocukları okusun diye okul yapıyorlar!

Kendi imkanları ile okul inşaatına başlayan köylüler, paraları tükenip 80 bin lira borçlanınca yetkililerden yardım istedirler.

Abone ol

Samsun'un Vezirköprü ilçesine bağlı Sırbaşmak köyünde 110 öğrenci lojmanın altındaki iki odada olumsuz şartlarda eğitim görmeye çalışıyor, 80 öğrenci de köye 5 km uzaklıktaki beldeye okula taşınıyor.

5. sınıfı bitirmiş olan bazı kız öğrenciler ise ailelerinin taşımalı eğitim ile okula göndermemesi nedeniyle eğitimlerine devam edemiyor.

İlçe merkezine 33 kilometre mesafede bulunan Sırbaşmak köyünden 6, 7 ve 8. sınıfa devam eden 80 öğrenci Göl beldesindeki ilköğretim okuluna taşınıyor. Çocuklarını başka okullara göndermek istemeyen Sırbaşmak köylüleri, kendi imkanları ile başladıkları 8 derslikli okul binasının inşaatı için Samsun Valiliği'nden ve Vezirköprü Kaymakamlığı'ndan yardım bekliyor.

Topladıkları 40 bin lira yardımla okul binasının inşaatına başladıklarını söyleyen Sırbaşmak Köyü Muhtarı Abdullah Akaya, "Köyümüze, 8. sınıfa kadar eğitim veren ilköğretim okulu yapılmasını istiyoruz. İlgili yerlere gittik, 'siz kaba inşaatını yaparsanız, biz ince işini yaparız' dediler. Biz de düşündük taşındık 15 yıl daha beklemektense biz okulu yapmaya karar verdik. Biz şu anda okulun temelini ve birinci katını attık. 80 bin lira borcumuz var. Üstünü yapamıyoruz, ilgili yerlerden yardım bekliyoruz" dedi.

Kızını 5. sınıftan sonra köy dışında bir okula göndermek istemeyen 6 çocuk annesi Halime Turgut, "Yaşı bayağı büyüdü. Onu göndermek istemiyorum. Köyümüzde okulumuz olsun. Her köyde olduğu gibi bizim köyümüzde de okul olsun. Onu istiyorum" diye konuştu.

4 çocuk annesi Hatice Dursun da, "Biz köylüler olarak lojmanımızı yaptık. Okulumuzu kendimiz bu hale getirdik. İlgili yerlerin bunu duymasını istiyoruz. Bizim elimizden gelen bu kadar. Okulumuzun en kısa zamanda yapılmasını istiyoruz. Köyümüzde lojmanın altında 2 derslikli 5. sınıfa kadar eğitim veren okulda öğrencilerimiz eğitim görüyor. Veli toplantısı oldu, sanki lojman başımıza çöktü sandık" şeklinde konuştu.

Köylerinde 8. sınıfa kadar eğitim veren ilköğretim okulu olmadığından ailesi tarafından okula gönderilmeyen 16 yaşındaki Döndü Çelik, 13 yaşındaki kardeşi Feyza Çelik ile birlikte okumak istediklerini söyleyerek, "Köyümüzde okul olsa eğitimimize devam ederdik. Köyümüzde okul olmadığı için babam şehre göndermedi. Burada okul olsa gideriz" ifadelerini kullandı.